Top News
16386 prikaza

Austrijanci: "Kaptol odgovara za ustaše na Bleiburgu"

Bleiburg
1/19
Sanjin Strukić/PIXSELL
Katolička biskupija iz Koruške složila je neviđeno oštro upozorenje kolegama iz Hrvatske

Organizatore ovogodišnje obljetnice Bleiburga 1945., među ostalima i katoličku crkvu iz Hrvatske, ove je godine čak i Biskupija Gurk upozorila da neće trpjeti ustašovanje pod krinkom vjerskog okupljanja. Katolička tiskovna agencija Austrije prenosi da se "katolička crkva u Koruškoj nedvosmisleno i odlučno ograđuje od svih desničarskih ekstremnih i fašističkih skupova u okviru obilježavanja sjećanja na mrtve u Bleiburgu".

Već ranije o manifestaciji koja je najavljena 12. svibnja vrlo se oštro očitovao niz austrijskih političara, od gradonačelnika Bleiburga, preko koruškog guvernera, do europarlamentaraca iz tri stožerne centrističke stranke u Austriji. Dalje se u priopćenju ističe da Biskupija Gurk javno istupa u dogovoru s državnim vlastima, a podsjećaju i na ulogu Kaptola u organiziranju odavanja počasti pobijenima iz 1945.

Komemoracija na Bleiburgu | Author: Tomislav Miletic (PIXSELL) Tomislav Miletic (PIXSELL)

"Proslava svete mise održava se na privatnom zemljištu, čime  potpada pod crkvenu nadležnost i proteklih godina nije otvarala prostor za kritike", stoji u vijesti. U nastavku slijedi kvalitetan primjer crkvenog diplomatskog rječnika. "Kako bi se osiguralo da okruženje pri služenju mise s molitvom za preminule, kao i procesije, ubuduće ne nudi temelj za kritike, odgovorne crkvene vlasti u Hrvatskoj ove su godine pismeno pozvane da provedu mnoštvo mjera", stoji u priopćenju.

Ako se obrati pažnja, uočava se da biskupija iz Koruške navodi da proteklih godina nikada nije bilo neprimjerenih sadržaja na misi, dok ove godine poziva Kaptol, pismeno, da poduzme sve što može da ne bude "ekstremnih" pojava niti na misi niti tijekom procesije. Crkva iz Koruške, očito, nije navela da problema s ekstremističkim pojavama ranijih godina nije bilo tijekom procesije.

Ustaška obilježja na Bleiburgu Oštre kritike Top News Strani mediji: Hrvati od Bleiburga rade naci skup

Posljedično, to znači da crkva u Koruškoj jest uočavala ekstremističke pojave tijekom procesija, za razliku od svete mise, te sada ima potrebu Kaptol pismeno upozoriti da to izvoli ove godine spriječiti. Pozivanje na nadležnost crkve u Austriji kad je riječ o katoličkim vjerskim obredima na privatnom zemljištu, može značiti samo to da je katolički kler iz Austrije spreman prijaviti Kaptol ravno Vatikanu kao odgovornog ukoliko ove godine bude ustaških uniformi, zastava, skandiranja ili sličnog.

Slijedi popis konkretnih zahtjeva Biskupije Koruške: zabrana političkih govora tijekom svete mise, i to izrijekom od početka do kraja, uklanjanje nošenja političkih oznaka na plakatima i transparentima, uklanjanje vojnih odora, vojnim odorama nalik odjeće, tako i odjeće s inkriminirajućim natpisima, zabrana podizanja šatora i prodajnih mjesta, uključujući i šank za posluživanje alkohola.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Šibenčanin 13:01 11.Svibanj 2018.

    Sudjelovao sam više puta na komemoraciji na Bleiburgu. Objavili ste fotografije stare više godina, na kojima su nalazi određeni broj ljudi s spornim znakovljem. Odgovorno tvrdim da neki od tih osoba više nisu među živima i da zadnjih 10-ak godina ... prikaži još!dina nisam nikoga vidio s tim znakovljem. Zašto ne ističete da svake godine na komemoraciji sudjeluje više povijesnih postrojbi u svojim odorama (npr. Trenkovi panduri iz Požege, Gradska straža Bakar) , kao i veliki broj osoba u narodnim nošnjama?

  • ajdeti 01:33 28.Travanj 2018.

    trebalo bi im dati da rade sta hoce jer nitko nemoze tako dobro osramotiti hrvatsku pred cijelim svijetom kao biskupi i njihovo stado sa crnim kapicama i razuralenim pogledima na tom polju, nek se dice ponosom njima je kazna dovoljna ... prikaži još! sto zive u proslosti i nevide buducnost slijepi su

  • erton 13:46 27.Travanj 2018.

    tako to ide u drzavi koja se ne ponosi fasizmom nego ga se stidi i sramoti...