Dalićka ostala i bez HNB-a i spasila posao Vujčiću

Sanjin Strukić (PIXSELL)
Uskoro istječe mandat, Saboru vrijeme istječe, a ministrica je bila Plenkijev čovjek za zamjenu Milanovićevog čovjeka
Vidi originalni članak

Da se cure i dečki iz malo je reći samodopadno nazvane "Grupe Borg" nisu onako razigrali i aferom "Hotmail" politički ubili ministricu Martinu Dalić, umalo i Vladu, Boris Vujčić bi možda i trebao tražiti novi posao. Ovako, s obzirom na to da je Saboru u lipnju i srpnju preostalo još samo dva tjedna zasjedanja, moralo bi se dogoditi nešto i veliko i iznenadno da Vujčić ne ostane na mjestu prvog čovjeka Hrvatske narodne banke.

Poslovni dnevnik na svojoj naslovnici podsjeća da je Dalić, još dok je bila vrlo cijenjena ministrica, potpredsjednica Vlade, s impresivnim životopisom i kao nesumnjiva stručnjakinja, bila HDZ-ov čovjek koji je od Vujčića trebao preuzeti guvernersku poziciju u HNB-u. A onda su iz mjesecima neprekinute stalne sveopće uzbune oko Agrokora na sve strane stali curiti mailovi, ministrica Dalić je politički uništena i više nema teoretske šanse da ona preuzme HNB.

To je tako Vujčić: Ovim tekstom razbijam mitove o euru!

Sljedeći u nizu, piše Poslovni, bio je jedan drugi financijski teškaš, Božo Prka, čovjek koji je do listopada 2017. proveo čak 19 godina vodeći Privrednu banku Zagreb. Prka je, navodi Poslovni, govorio o želji da se posveti osobnom životu, da bi 29. ožujka ove godine "izronio" iz izbora banke Intesa Sanpaolo za prvog čovjeka u podružnici te banke u Albaniji. Još jedino se čeka, vjerojatno tek formalno, potvrđivanje njegovog imenovanja u središnjoj banci u Albaniji i to će biti trenutak u kojem će i Prka već i teoretski prestati biti mogućnost za HNB.

A trećega nema ili ga zasad barem nitko ne spominje, Vlada se tom pričom, barem javno, zasad ne bavi. Preko glave je u problemima oko afere "Hotmail", nagodbe o Agrokoru, a Tomislava Tolušića za novog potpredsjednika Vlade i Darka Horvata za novog ministra gospodarstva Sabor tek treba potvrditi.

Da se bliži kraj mandatu guvernera Borisa Vujčića, odavno je jasno, ali se tumačilo da premijer Andrej Plenković namjerno odugovlači s tom temom kako bi izbjegao da se rasprava o novom guverneru pretvori u političke sukobe koji nemaju veze s kvalifikacijama kandidata. To je čak i imalo smisla, ako se za primjer uzme Istanbulska konvencija koju je desnica pokušala kanalizirati u konzervativni puč čak i u njegovoj stranci, donosi Poslovni.

Pakleni ručak Grčić na sastanaku morao razdvajati Lalovca i Vujčića: "Ljudi, smirite se!"

Igrom slučaja odugovlačenje je zaslužno i za to što afera "Hotmail" u javnom prostoru nije "kontaminirala" i izbor guvernera HNB-a. Samo, osim te dvije korisne, loša posljedica je dojam što ga takva situacija ostavlja na Europsku komisiju i Europsku središnju banku. Što se samog Vujčića tiče, njemu su predbacivali štošta, pa i rastrošnost, ali je činjenica da je on održao stabilne cijene, tečaj i bankarski sustav. A kad su ga prije desetak dana u Opatiji pitali bi li rado odradio još jedan mandat u HNB-u, odgovorio je, doslovno, da će to reći onome tko će ga pitati, ako će ga pitati.

Posjeti Express