Top News
3668 prikaza

Dalićka ostala i bez HNB-a i spasila posao Vujčiću

Boris Vujčić i Martina Dalić
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Uskoro istječe mandat, Saboru vrijeme istječe, a ministrica je bila Plenkijev čovjek za zamjenu Milanovićevog čovjeka

Da se cure i dečki iz malo je reći samodopadno nazvane "Grupe Borg" nisu onako razigrali i aferom "Hotmail" politički ubili ministricu Martinu Dalić, umalo i Vladu, Boris Vujčić bi možda i trebao tražiti novi posao. Ovako, s obzirom na to da je Saboru u lipnju i srpnju preostalo još samo dva tjedna zasjedanja, moralo bi se dogoditi nešto i veliko i iznenadno da Vujčić ne ostane na mjestu prvog čovjeka Hrvatske narodne banke.

Poslovni dnevnik na svojoj naslovnici podsjeća da je Dalić, još dok je bila vrlo cijenjena ministrica, potpredsjednica Vlade, s impresivnim životopisom i kao nesumnjiva stručnjakinja, bila HDZ-ov čovjek koji je od Vujčića trebao preuzeti guvernersku poziciju u HNB-u. A onda su iz mjesecima neprekinute stalne sveopće uzbune oko Agrokora na sve strane stali curiti mailovi, ministrica Dalić je politički uništena i više nema teoretske šanse da ona preuzme HNB.

To je tako Ekonomix Vujčić: Ovim tekstom razbijam mitove o euru!

Sljedeći u nizu, piše Poslovni, bio je jedan drugi financijski teškaš, Božo Prka, čovjek koji je do listopada 2017. proveo čak 19 godina vodeći Privrednu banku Zagreb. Prka je, navodi Poslovni, govorio o želji da se posveti osobnom životu, da bi 29. ožujka ove godine "izronio" iz izbora banke Intesa Sanpaolo za prvog čovjeka u podružnici te banke u Albaniji. Još jedino se čeka, vjerojatno tek formalno, potvrđivanje njegovog imenovanja u središnjoj banci u Albaniji i to će biti trenutak u kojem će i Prka već i teoretski prestati biti mogućnost za HNB.

A trećega nema ili ga zasad barem nitko ne spominje, Vlada se tom pričom, barem javno, zasad ne bavi. Preko glave je u problemima oko afere "Hotmail", nagodbe o Agrokoru, a Tomislava Tolušića za novog potpredsjednika Vlade i Darka Horvata za novog ministra gospodarstva Sabor tek treba potvrditi.

Da se bliži kraj mandatu guvernera Borisa Vujčića, odavno je jasno, ali se tumačilo da premijer Andrej Plenković namjerno odugovlači s tom temom kako bi izbjegao da se rasprava o novom guverneru pretvori u političke sukobe koji nemaju veze s kvalifikacijama kandidata. To je čak i imalo smisla, ako se za primjer uzme Istanbulska konvencija koju je desnica pokušala kanalizirati u konzervativni puč čak i u njegovoj stranci, donosi Poslovni.

Vujčić i Lalovac Pakleni ručak Top News Grčić na sastanaku morao razdvajati Lalovca i Vujčića: "Ljudi, smirite se!"

Igrom slučaja odugovlačenje je zaslužno i za to što afera "Hotmail" u javnom prostoru nije "kontaminirala" i izbor guvernera HNB-a. Samo, osim te dvije korisne, loša posljedica je dojam što ga takva situacija ostavlja na Europsku komisiju i Europsku središnju banku. Što se samog Vujčića tiče, njemu su predbacivali štošta, pa i rastrošnost, ali je činjenica da je on održao stabilne cijene, tečaj i bankarski sustav. A kad su ga prije desetak dana u Opatiji pitali bi li rado odradio još jedan mandat u HNB-u, odgovorio je, doslovno, da će to reći onome tko će ga pitati, ako će ga pitati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.