Europa krenula u zračne napad na ISIL

Patrick Seeger/DPA/PIXSELL
Francuska je provela prve zračne napade protiv islamskih militanata u Siriji
Vidi originalni članak

Francuski predsjednički ured potvrdio je da su njihovi vojni zrakoplovi napali ciljeve identificirane tijekom izvidničke misije koju su proveli protekllih dana.

Francuska se oko ove operacije koordinirala s partnerima u regiji, rečeno je u kratkom izvještaju, a Francuzi su prethodno proveli zračne napade i protiv militanata u susjednom Iraku.

"Naša zemlje potvrđuje da je predana u borbi protiv teroristički prijetnji", izjavilo je predsjedništvo i potvrdilo da će krenuti u napad svaki put kad je nacionalna sigurnost u pitanju.

Predsjednik Francios Hollande objavio je ranije ovog mjeseca da se Francuska priprema za slanje zrakoplova u Siriju, počevši s razdobljem izviđanja i utvrđivanja meta.

Francuska, kao i Ujedinjeno Kraljevstvo, prethodno je potvrdila svoje napade na ISIL-ove mete u iračkom zračnom prostoru. Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo je pak da je ranije ovog mjeseca provelo napade rukovođene dronom u Siriji, a da tek slijede napadi koji uključuju i ljudstvo. 

Tako se Europa pridružila SAD-u koja zračne napade protiv Islamske države u Siriji i Iraku provodi već više od godinu dana, piše BBC.

Posjeti Express