Top News
160 prikaza

Europa krenula u zračne napad na ISIL

Francuski vojnici
Patrick Seeger/DPA/PIXSELL
Francuska je provela prve zračne napade protiv islamskih militanata u Siriji

Francuski predsjednički ured potvrdio je da su njihovi vojni zrakoplovi napali ciljeve identificirane tijekom izvidničke misije koju su proveli protekllih dana.

Francuska se oko ove operacije koordinirala s partnerima u regiji, rečeno je u kratkom izvještaju, a Francuzi su prethodno proveli zračne napade i protiv militanata u susjednom Iraku.

"Naša zemlje potvrđuje da je predana u borbi protiv teroristički prijetnji", izjavilo je predsjedništvo i potvrdilo da će krenuti u napad svaki put kad je nacionalna sigurnost u pitanju.

Predsjednik Francios Hollande objavio je ranije ovog mjeseca da se Francuska priprema za slanje zrakoplova u Siriju, počevši s razdobljem izviđanja i utvrđivanja meta.

Francuska, kao i Ujedinjeno Kraljevstvo, prethodno je potvrdila svoje napade na ISIL-ove mete u iračkom zračnom prostoru. Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo je pak da je ranije ovog mjeseca provelo napade rukovođene dronom u Siriji, a da tek slijede napadi koji uključuju i ljudstvo. 

Tako se Europa pridružila SAD-u koja zračne napade protiv Islamske države u Siriji i Iraku provodi već više od godinu dana, piše BBC.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.