Jedna tužba otkriva vladine tajne o napadima 11. rujna

Wikipedia
Savezna tužba mogla bi uzdrmati temelje čvrstih vladinih tajni o stranim vezama s napadima 11. rujna
Vidi originalni članak

Obamina administracija i dalje odbija javno objaviti 28 cenzuriranih stranica izvještaja obavještajaca za Kongres, čime se implicira da je Saudijska vlada u terorističkom štrajku, a da ne spominjemo da se prkosi dvostranačkim zahtjevima zakonodavaca. No dva istražitelja, autori dugotrajnog tajnog odjeljka, vrlo vjerojatno će biti pozvani da svjedoče u tužbi dignutoj protiv kraljevine Saudijske Arabije.

Bivši FBI istražitelj Michael Jacobs i bivša ministrica pravosuđa Dana Lesemann tragali su za FBI-jevim tragovima koji povezuju saudijske dužnosnike s nekim od saudijskih otmičara zrakoplova, te su u navedenom izvještaju dokumentirali svoje pronalaske.

Jacobs i Lesemann radili su za nezavisnu komisiju koja je proučavala napade iz 11. rujna, pri čemu su otkrili nove dokaze i povezali saudijsku ambasadu u Washingtonu i saudijski konzulat u Los Angelesu.

Tijekom sudske rasprave 30. srpnja, odvjetnici obitelji žrtava iz 11. rujna i osiguravatelji otkrili su da su najozbiljnije optužbe djelatnika protiv Saudijaca bile izvučene iz konačnog nacrta izvještaja komisije.

"Uklonjene su od strane višeg člana osoblja", izjavio je odvjetnik tužitelja Sean Carter, objašnjavajući da je riječ o 'političkoj odluci'.

Carter je rekao da je istražiteljsko osoblje shvatilo 'da su dokumentirali izravnu vezu između saudijske vlade i 11. rujna, na temelju eksplozivnog materijala koji su otkrili u akivnostima Fahada al-Thumairyja i Omara al-Bayoumija'.

Thumairy je u to vrijeme bio zaposlen kao saudijski svećenik i diplomat u Los Angelesu, dok je Bayoumi bio zaposlenik saudijskih zrakoplovnih vlasti u San Diegu.

U optužnici stoji da su dvojica saudijskih otmičara, koji su prvo ušli u SAD u Los Angelesu, prije negoli su otputovali u Washington kako bi napali Pentagon, otkriveni puten saudijske ambasade i konzulata, te da se njima bavio prvenstveno saudijski 'agent' Bayoumi dok su boravili u San Diegu.

Sudac sad ima na raspolaganju 60 do 90 dana prije nego odluči hoće li odbaciti slučaj na temelju saudijske molbe ili će dopustiti obiteljima žrtava da nastave s otkrićem, što bi moglo otkriti ulogu drugih, starijih saudijskih dužnosnika.

Odvjetnik tužitelja, Jerry Goldman, kaže da je optimističan i da se nada da će sudac presuditi u njihovu korist, piše New York Post.

Posjeti Express