Top News
586 prikaza

Jedna tužba otkriva vladine tajne o napadima 11. rujna

Napadi 11. rujna
Wikipedia
Savezna tužba mogla bi uzdrmati temelje čvrstih vladinih tajni o stranim vezama s napadima 11. rujna

Obamina administracija i dalje odbija javno objaviti 28 cenzuriranih stranica izvještaja obavještajaca za Kongres, čime se implicira da je Saudijska vlada u terorističkom štrajku, a da ne spominjemo da se prkosi dvostranačkim zahtjevima zakonodavaca. No dva istražitelja, autori dugotrajnog tajnog odjeljka, vrlo vjerojatno će biti pozvani da svjedoče u tužbi dignutoj protiv kraljevine Saudijske Arabije.

Bivši FBI istražitelj Michael Jacobs i bivša ministrica pravosuđa Dana Lesemann tragali su za FBI-jevim tragovima koji povezuju saudijske dužnosnike s nekim od saudijskih otmičara zrakoplova, te su u navedenom izvještaju dokumentirali svoje pronalaske.

Jacobs i Lesemann radili su za nezavisnu komisiju koja je proučavala napade iz 11. rujna, pri čemu su otkrili nove dokaze i povezali saudijsku ambasadu u Washingtonu i saudijski konzulat u Los Angelesu.

Tijekom sudske rasprave 30. srpnja, odvjetnici obitelji žrtava iz 11. rujna i osiguravatelji otkrili su da su najozbiljnije optužbe djelatnika protiv Saudijaca bile izvučene iz konačnog nacrta izvještaja komisije.

Napadi 11. rujna | Author: Wikipedia Wikipedia

"Uklonjene su od strane višeg člana osoblja", izjavio je odvjetnik tužitelja Sean Carter, objašnjavajući da je riječ o 'političkoj odluci'.

Carter je rekao da je istražiteljsko osoblje shvatilo 'da su dokumentirali izravnu vezu između saudijske vlade i 11. rujna, na temelju eksplozivnog materijala koji su otkrili u akivnostima Fahada al-Thumairyja i Omara al-Bayoumija'.

Thumairy je u to vrijeme bio zaposlen kao saudijski svećenik i diplomat u Los Angelesu, dok je Bayoumi bio zaposlenik saudijskih zrakoplovnih vlasti u San Diegu.

U optužnici stoji da su dvojica saudijskih otmičara, koji su prvo ušli u SAD u Los Angelesu, prije negoli su otputovali u Washington kako bi napali Pentagon, otkriveni puten saudijske ambasade i konzulata, te da se njima bavio prvenstveno saudijski 'agent' Bayoumi dok su boravili u San Diegu.

Sudac sad ima na raspolaganju 60 do 90 dana prije nego odluči hoće li odbaciti slučaj na temelju saudijske molbe ili će dopustiti obiteljima žrtava da nastave s otkrićem, što bi moglo otkriti ulogu drugih, starijih saudijskih dužnosnika.

Odvjetnik tužitelja, Jerry Goldman, kaže da je optimističan i da se nada da će sudac presuditi u njihovu korist, piše New York Post.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.