Islamska država prvi put otkrila kako je Jihadi John došao u Siriju

Wikipedia
Jihadi John čije je pravo ime Mohammed Emwazi, postao je radikaliziran nedugo nakon terorističkog napada u Londonu 2005. godine, što je "daleko ranije nego što se zapravo mislilo"
Vidi originalni članak

Islamska država je u svom listu “Dabiq“ objavila tekst s kojim se oprašta, ali odaje poštovanje teroristu kojeg je svijet znao kao Jihadi John i po prvi put su otrili kako je uopće došao u Siriju.

U tekstu u kojem se potvrđuje da je Jihadi John poginuo u studenom prošle godine u zračnim napadima, napisano je kako je Jihadi John uspio doći u Siriju unatoč tomu što je dva puta privođen i što je bio pod strogim nadzorom agencije MI5.

Kako se navodi, Jihadi John čije je pravo ime Mohammed Emwazi, postao je radikaliziran nedugo nakon terorističkog napada u Londonu 2005. godine, što je "daleko ranije nego što se zapravo mislilo". 

Emwazi je stupio u kontakt s MI5 nakon što mu je zabranjeno putovanje u Kuvajt, otkud je njegova obitelj. 

Bio je, kako se navodi, i u kontaktu s dvojicom prijatelja s kojima je pokušao otići u Somaliju. Njih su dvojica uspjeli otići u Somaliju i tamo su ubijeni.  

"Tako je započela kampanja rutinskog nadzora, praćenja, uhićivanja, zabrane putovanja, koje su uključivale sprječavanje bilo kakve vrste putovanja preko mora", piše u tekstu.

Dodaje se da se Emwazi namjerno predstavljao kao 'neinteligentan', kako bi zbunio one koji ga ispituju, što  mu je, kako piše u Dabiqu i uspjelo, jer je na kraju prevario agente MI5-a, kojima je uspio pobjeći iako su ga morali pratiti.

"Jedan od agenata mu je rekao: Ne ideš ti nigdje. Bit ćemo tvoj sjena", navodi se u tekstu. 

Sa svojim kolegama je Emwazi otišao nekoliko dana kasnije. Putovanje je uključivalo "put koji je trajao dva mjeseca, preko europskih planina i močvarnih predjela". 

U tom periodu priveden je najmanje dva puta u raznim državama. 

U tekstu, u kojem je prvi put potvrđeno da je Mohammed Emwazi mrtav, se također navode "pohvale" za sve što je napravio.

Posjeti Express