Top News
375 prikaza

Islamska država prvi put otkrila kako je Jihadi John došao u Siriju

Jihadi John
Wikipedia
Jihadi John čije je pravo ime Mohammed Emwazi, postao je radikaliziran nedugo nakon terorističkog napada u Londonu 2005. godine, što je "daleko ranije nego što se zapravo mislilo"

Islamska država je u svom listu “Dabiq“ objavila tekst s kojim se oprašta, ali odaje poštovanje teroristu kojeg je svijet znao kao Jihadi John i po prvi put su otrili kako je uopće došao u Siriju.

U tekstu u kojem se potvrđuje da je Jihadi John poginuo u studenom prošle godine u zračnim napadima, napisano je kako je Jihadi John uspio doći u Siriju unatoč tomu što je dva puta privođen i što je bio pod strogim nadzorom agencije MI5.

Kako se navodi, Jihadi John čije je pravo ime Mohammed Emwazi, postao je radikaliziran nedugo nakon terorističkog napada u Londonu 2005. godine, što je "daleko ranije nego što se zapravo mislilo". 

Emwazi je stupio u kontakt s MI5 nakon što mu je zabranjeno putovanje u Kuvajt, otkud je njegova obitelj. 

Bio je, kako se navodi, i u kontaktu s dvojicom prijatelja s kojima je pokušao otići u Somaliju. Njih su dvojica uspjeli otići u Somaliju i tamo su ubijeni.  

"Tako je započela kampanja rutinskog nadzora, praćenja, uhićivanja, zabrane putovanja, koje su uključivale sprječavanje bilo kakve vrste putovanja preko mora", piše u tekstu.

Dodaje se da se Emwazi namjerno predstavljao kao 'neinteligentan', kako bi zbunio one koji ga ispituju, što  mu je, kako piše u Dabiqu i uspjelo, jer je na kraju prevario agente MI5-a, kojima je uspio pobjeći iako su ga morali pratiti.

"Jedan od agenata mu je rekao: Ne ideš ti nigdje. Bit ćemo tvoj sjena", navodi se u tekstu. 

Sa svojim kolegama je Emwazi otišao nekoliko dana kasnije. Putovanje je uključivalo "put koji je trajao dva mjeseca, preko europskih planina i močvarnih predjela". 

U tom periodu priveden je najmanje dva puta u raznim državama. 

U tekstu, u kojem je prvi put potvrđeno da je Mohammed Emwazi mrtav, se također navode "pohvale" za sve što je napravio.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.