Je li moguće da se nitko ne pojavi na Eurosongu u Izraelu?

PEDRO NUNES/REUTERS/PIXSELL
Uoči natjecanja niz je tenzija, pitanja, i najava bojkota, no male su šanse da će se Izraelci distancirati od Eurovizije
Vidi originalni članak

Europa se trenutačno bori s pokušajima redefiniranja svog odnosa sa Velikom Britanijom, ali i sa idejama Trumpove administracije, no možda najkompliciraniji odnos može biti, ili je, onaj sa Izraelom. 

Mnogi Izraelci još uvijek Europu doživljavaju kao izvor antisemitizma, latentnog, ali ponekad i očiglednog dok će mnogi Europljani stanje sa Palestincima na Zapadnoj obali i Gazi smatrati jednim od najružnijih povreda ljudskih prava. I sve to moglo bi se spojiti u jednu veliku 'eksploziju' na tradicionalnom glazbenom natjecanju, popularnoj Euroviziji, koja će se u svibnju održati u Izraelu. 

Pjesma Eurovizije, prvi je put održana 1956.godine i godišnji je festival zabavne glazbe natjecateljskog karaktera s velikim brojem država obuhvaćenim televizijskim prijenosom, u kojem sudjeluju izvođači iz zemalja čije su nacionalne televizijske kuće aktivni članovi Europske radiodifuzne unije.

Tijekom godina bila je to dobra odskočna daska mnogim međunarodnim zvijezdama uključujući švedsku ABBA-u i Celine Dion, koja je predstavljala Švicarsku.

Izrael je na Euroviziji debitirao 1973. godine, a iako tehnički nisu  europski, član su europske radiodifuzne unije. Od tada ovo natjecanje ima posebno mjesto u Izraelu, a na njemu su i pobijedili četiri puta, piše Foreign Policy.  

Ovaj put zahvaljujući Netti Barzilai koja je pobijedila s pjesmom Toy. Tel Aviv već se priprema za dolazak brojnih obožavatelja ovog natjecanja, a zbog prebukiranosti hotela unajmili su i kruzer za smještaj. No od kada su počeli pripremati sam događaj prošle godine počele su rasti i tenzije. 

Europska radiodifuzijska unija vršila je pritisak na Izrael da ne blokiraju dolazak europskih delegacija iz političkih razloga, što je njihov strah utemeljen na želji službenika na granici da ispituju a ponekad i odbiju posjetitelje koji otvoreno iznose svoju podršku Palestincima. Pokušaj da se ceremonija održi u Jeruzalemu potaknuo je mogućnost da će izraelska vlada iskoristiti taj show kao platformu da naglasi svoje tvrdnje prema gradu kao njihovom nepodijeljenom središtu. Podržavatelji pro palestinske kampanje koji pozivaju na bojkot i sankcije protiv Izraela pozvali su izvođače da ostanu po strani.

SVAĐA UN: 'Kršite prava Palestinaca', Izrael: To su gluposti

"Puno je politike u natjecanju. To je središnje mjesto za veze Izraele i Europe i Izraele i EU. Odnosi nikada nisu bili bolji, no neke stvari nikada nisu bile gore", rekla je Galia Press-Barnatan, sa Sveučilišta u Jeruzalemu.

Kako je naglasila, Europa i Izrael dijele mnogo sklonosti. Sporazum o slobodnoj trgovini potpisan sa EU pretvorio je uniju u izraelskog najvećeg partnera. Mnogi Izraelci imaju putovnice EU, zahvaljujući europskom porijeklu njihovih roditelja. Izraelske košarkaške i nogometne momčadi natječu se na  europskim turnirima. 

EU je ostala otvoreni zagovornik rješenja dviju država, i dok je SAD manje o toj temi priča, a vlada izraelskog premijera Netanyahua postala je izrazito neprijateljski nastrojena prema ideji. 

EU naglašava kako proizvodi sa Zapadne obale za prodaju u Europi moraju biti označi kao "izraelska naselja" umjesto "napravljeno u Izraelu" kako ne bi koristili beneficije tog sporazuma o slobodnoj trgovini, i da europski potrošači znaju što kupuju. Pod zajedničkim istraživačkim programom EU je izdvojila 150 milijuna dolara u istraživanja i razvoj u projekte sa izraelskim sveučilištima no razljutili su izraelske političare naputkom da se sredstva moraju potrošiti unutar granica zemlje prije 1967. godine.

Bliski istok Roko, na Eurosongu umjesto krila radije obuci pancirku!

Ove i slične mjere potaknule su Netanyahua da prošle godine optuži EU da je zauzeo "licemjerni i neprijateljski stav" prema Izraelu. Sedam godina neslaganja oko politike prema Palestincima spriječili su sazivanje onog što je trebao biti godišnji bilateralni diplomatski samit o izraelskim odnosima sa EU.

"Europa i Izrael provode politiku distance jednog od drugog", rekao je Oded Eran, bivši izraelski ambasador pri EU i i viši znanstveni suradnik na Institutu nacionalnih sigurnosnih studija na Sveučilištu Tel Aviv. 

Male su šanse da će se Izraelci distancirati od Eurovizije. Kada je Barzilainina feministička himna Toy pobijedila na natjecanju, tisuće Izraelaca pobjedu su proslavili skakanjem u fontanu na Rabin Squareu u Tel Avivu. Mnoštvo ju je dočekalo kada se vratila a ona je svoj poseban ples otplesala i pred izraelskim premijerom. 

"Važno nam je što svi misle o nama, što baš ne možete tako puno vidjeti dok je rat u Gazi, i dok se ubija mnogo Palestinaca", rekao je Eran Singer, analitičar. 

Izraelci diljem tog političkog spektra ipak imaju dobro mišljenje oko tog natjecanja u Izraelu.

"Ako ste nacionalist desnog krila, ovo je način da se naglasi da pokret bojkota nije uspio, i pokaže koliko ste uspješni. Ako ste liberalni kozmopolitski Izraelac, ovo je način da se prigrli svijet", kaže Press-Barnatan.

RASPAD SISTEMA Izrael potkopava dvodržavno rješenje

Jon Ola Sand, supervizor Eurovizije, ne želi da ništa poremeti njihov zabavni show.

"Organizacija je obećala onima koji sudjeluju da ćemo cijeli show držati podalje od politike", naglašava. 

Slično kao i sa Olimpijskim igrama, nije se lako odmaknuti od politike ni u sportu ni u glazbi. Odabir pobjednika u ovom slučaju puno je subjektivnije pitanje nego ono tko je pobijedio u nekoj utrci. Posebno u slučaju Eurosonga u kojem pobjedu odnosi ona zemlja koja osvoji najviše telefonskih glasova i glasova žirija. 

2017. godine na natjecanju koje s održavalo u Kijevu nije nastupala Rusija, jer su ukrajinski dužnosnici ruskoj predstavnici zabranili nastup. Ove godine predstavnici Islanda benda Hatari, obećali su protestirati protiv izraelske politike dok je na natjecanju, a o bojkotu pričaju i neke druge zemlje sudionice. 

No mediji se nisu povukli, naglašavajući koliko je teško Palestincima i njihovim pristašama natjerati Europu da iskoristi svoje mogućnosti kako bi izazvala promjene u izraelskoj politici. To je pitanje palo u stranu, zbog gorućeg problem Brexita.

Europske države daleko su od jedinstva po pitanju Izraela, dok neke provode kampanju kako je važno označiti proizvode iz židovskih naselja, ostale razmišljaju da slijede američko ponašanje, i presele svoje ambasade u Jeruzalem. 

"Europa je duboko podijeljena po izraelsko-palestinskom pitanju, zato i ne može biti jedinstva u poduzimanju strogih poteza. Trebalo bi priznati da je došlo do zamora u pristupu ovom konfliktu, i da je tu prisutno razočarenje sa palestinskim dužnosnicima i prekidu odnosa sa Hamasom", naglašava Eran. 

Dok se diljem kontinenta podiže razina anti semitskog nasilja i ksenofobije, simbol mogućeg bojkota mogao bi europske vlade dovesti do jakih kritika. To je još jedan razlog zbog kojeg se očekuje da će se europske delegacije ipak pojaviti u svibnju u Tel Avivu. 

Posjeti Express