Top News
709 prikaza

Izrael potkopava dvodržavno rješenje

Jeruzalem
AMMAR AWAD/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump Jeruzalem proglasio glavnim gradom države Izrael donesen je zakon koji onemogućava daljnje pregovore o svetom gradu

Nakon cjelonoćnog vijećanja jučer je Knesset, izraelski parlament, donio zakon koji će u mirovnim pregovorima gotovo onemogućiti spominjanje i pregovaranje o gradu kojeg i Izraelci i Palestinci smatraju svetim, i za kojeg obje strane tvrde da je glavni grad njihovih država. Novi amandman zakona propisuje da transfer suverenosti Jeruzalema na bilo koji drugi entitet zahtjeva suglasnost 80 članova Knesseta od njih 120. Do sada je bilo dovoljan 61 glas, a to je ujedno i broj zastupnika vladajuće koalicije. 

Knesset sa spomenutom većinom također ima pravo mijenjati granice Jeruzalema koje su pod kontrolom Izraela. Dio je to plana da Jeruzalem postane u potpunosti 'izraelski glavni grad', a sve je pogurao američki predsjednik Donald Trump koji je Jeruzalem nedavno proglasio glavnim gradom Izraela.

Donald Trump, Benjamin Netanyahu | Author: Douliery Olivier/Press Association/PIXSELL Donald Trump, Benjamin Netanyahu Douliery Olivier/Press Association/PIXSELL

- To je izraz rata prema Palestincima. Izrael ovakvim postupcima ukida politički proces i diktira svoje prohtjeve - rekao je glasnogovornik predsjednika Palestinske države Mahmouda Abbasa. 

Nekoliko dana ranije stranka premijera Netanyahua donijela je odluku kako će se na Zapadnoj obali primjenjivati izraelski zakon (najbliže što Izrael ima ustavu), a ne međunarodni zakoni kao što je to do sada bilo na tom okupiranom teritoriju. To je, kažu Palestinci, finalan udarac i zadnja faza aneksije područja na kojem su Palestinci htjeli graditi svoju državu.

Kada se ta odluka donosila u centralnom uredu desno orijentirane stranke Likud, tamo nije bio premijer Benjamin Netanjahu. Njegovi kritičari kažu kako igra dvostruku igru.

- Nije spriječio glasanje jer se ulaguje desničarima, a opet lijevima može reći 'nisam bio tamo' - kaže politolog Yoaz Hendel. Odluka nije obvezujuća i s obzirom na Trumpove pokušaje pregovaranja o miru teško je da će Netanjahu implementirati ono što Likud predlaže, ali Palestincima je to dovoljno da više ne računaju na dvodržavno rješenje.

Jeruzalem | Author: Wolfgang Kumm/DPA/PIXSELL Jeruzalem Wolfgang Kumm/DPA/PIXSELL

Netanyahu je godinama bio predan ideji dvodržavnog rješenja, no 2015. izjavio je kako se to neće desiti dok je on na vlasti. U tome mu je nehotice podršku dao Trump koji se s jedne strane proglašenjem Jeruzalema glavnim gradom Izraela želi umiliti Izraelu ali i svojim evangeličkim glasačima, dok s druge strane želi podržati mirovne pregovore o kojima je mnogo govorio u svojoj predsjedničkoj kampanji.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.