Kultura
4152 prikaza

Roko, na Eurosongu umjesto krila radije obuci pancirku!

Roko Blažević
Nel Pavletić (PIXSELL)
Savjet hrvatskom predstavniku na festivalu u Izraelu tiče se i datuma na koji padaju Dan nezavisnosti Izraela i obljetnice Nakbe Palestinaca

U najvećem dijelu svoje šezdesetogodišnje povijesti Eurosong se držao lakih nota i izbjegavao teške teme. Krvavi ratovi, brutalne diktature i masovna kršenja ljudskih prava nisu dopirali do tradicionalne proljetne zabavno-glazbene smotre europskih nacionalnih televizijskih kuća. Prije pola stoljeća je tijesna pobjeda mlade madridske pjevačice Massiel ispred favoriziranog Cliffa Richarda odvela Pjesmu Eurovizije 1969. u Francovu Španjolsku, ali to nije nikoga uznemirilo.

U to predinternetsko doba rijetki su mogli skužiti kako je senzacionalna 21-godišnja laureatkinja upala u natjecanje sasvim slučajno jer je frankistička Television Espanola u posljednji trenutak otpisala ranije izabranog predstavnika Joana Manuela Serrata, kantautora iz Barcelone, koji je želio pjevati samo na katalonskom jeziku.

Riva na Eurosongu RETROSPEKTIVA Kultura Juga je harala Eurosongom - zahvaljujući Hrvatima

Uoči prvog i do danas jedinog Eurosonga održanog u Madridu nisu zabilježeni nikakvi pozivi na bojkot, a domaćini su srdačno dočekali i zagrebačku ekipu JRT-a, u kojoj su bili Ivica Krajač s Kvartetom 4M i dirigent Miljenko Prohaska.

Eurovizijska suradnja odvijala se neometano, premda Titova Jugoslavija nije imala diplomatske odnose s Francovom Španjolskom. Spletke i intrige mogle su se povremeno uočiti u raspodjeli glasova, ali televizijski prijenos bio je pedantno očišćen od politički obojenih provokacija i to se nepisano pravilo održalo sve do Pjesme Eurovizije 2016. u Stockholmu, gdje je ukrajinska predstavnica Jamala pobijedila s pjesmom "1944", kojom je evocirala tragičan egzodus krimskih Tatara u Staljinovim čistkama.

Ruska televizija Prvi kanal odgovorila je na provokaciju tako što je za preklanjsko natjecanje u Kijevu prijavila Juliju Samoylovu, koja se otprije nalazila na ukrajinskoj crnoj listi zbog gostovanja na Krimu. Ukrajinci su Juliji zabranili ulazak u zemlju, Rusi su neuspješno pregovarali s Europskom radiodifuzijskom unijom (EBU) o njezinu nastupu preko videolinka, no to je sve u svemu bio minoran incident, bilateralni problemčić, brzo zaboravljen baš kao onaj iz 2009., kad je gruzijska televizija GPB odustala od Eurosonga u Moskvi jer joj nije prošla prijava s pjesmom "We Don’t Wanna Put In".

Prosvjedi Palestinaca u pojasu Gaze prema izraelskim vojnicima | Author: Ashraf Amra/SalamPix/ABACAPRESS.COM Ashraf Amra/SalamPix/ABACAPRESS.COM

Žešću i dugotrajniju frku oko Eurosonga može isprovocirati jedino najava natjecanja u Izraelu, što se dalo naslutiti već po prvim reakcijama na prošlogodišnju lisabonsku pobjedu Nette Barzilai, koju je premijer Benjamin Netanyahu oduševljeno pozdravio kao značajan uspjeh u vanjskim poslovima i još jedan veliki dar za Jeruzalem nakon otvaranja američkog veleposlanstva u nazočnosti Ivanke Trump.

Dan poslije Nettina slavlja na Eurosongu bio je najkrvaviji u višemjesečim okršajima izraelske vojske i palestinskih prosvjednika na granici Pojasa Gaze. Izraelski vojnici su tog dana ubili 58 i ranili 1200 Palestinaca. 
Privremena pacifikacija pobunjene palestinske enklave okončana je sa 190 mrtvih i gotovo 10.000 ozlijeđenih. Primarna meta bili su militanti Hamasa, ali pokraj njih su nastradali nedužni civili, djeca, medicinske sestre, liječnici, novinari...

Aktivisti propalestinskog BDS-a, predvođeni Rogerom Watersom, odgovorili su peticijom protiv održavanja Pjesme Eurovizije 2019. u Izraelu, koju je podržalo više stotina renomiranih europskih i australskih glazbenika, filmaša i televizijskih prezentera, između ostalih Brian Eno, Peter Gabriel, Aki Kaurismaki, Nils Petter Molvaer, Nick Seymour iz Crowded House i članovi benda Wolf Alice. Nije im se pridružio nitko iz Hrvatske, ali jest nekolicina izraelskih glazbenika.

Nina Kraljić Mizerni rezultati Kultura Eurosong je posvađao HRT i domaće glazbenike

Islandska televizija RUV ignorirala je peticiju s istim zahtjevom koju je potpisalo 23.000 građana, čak 10% punoljetnih stanovnika otoka. Zakuhalo se i na BBC-ju, gdje su cure iz londonskog pop punk trija The Tuts demonstrativno odbile poziv za sudjelovanje u britanskim kvalifikacijama. Međutim, Europska radiodufuzijska unija je bez ikakve rasprave potvrdila izraelsko domaćinstvo Eurosonga, koji je na kraju zbog logističkih problema izmješten iz Jeruzalema u Tel Aviv.

Lakoglazbena manifestacija koju će u izravnom televizijskom prijenosu diljem svijeta pratiti oko 200 milijuna gledatelja tako je još jedanput skliznula u političku arenu, ali s dalekosežnijim posljedicama nego 1978., kad su Izhar Cohen & Alpahbeta u Parizu izborili prvu pobjedu za Izrael. Kako je izraelska televizija tad emitirala u crno-bijeloj tehnici, većina njihovih sunarodnjaka okrenula je antene prema susjednom Jordanu, koji je na JRTV-u već imao program u boji.

Kad je postalo jasno da su se izraelski predstavnici izdvojili kao ultimativni favoriti, Jordanci su usred televotinga naprasno prekinuli prijenos i u sljedećim vijestima objavili pobjedu belgijskog pjevača, inače drugoplasiranog u poretku. Od pet arapskih televizija s punopravnim članstvom u EBU, samo je marokanska SNRT jedanput poslala svoju predstavnicu na Pjesmu Eurovizije, i to 1980. jer te godine izraelska IBA nije sudjelovala zbog financijskih poteškoća.

Prosvjedi Palestinaca u pojasu Gaze prema izraelskim vojnicima | Author: XINHUA/PIXSELL XINHUA/PIXSELL

Libanonska televizija TL bila je uredno prijavljena za natjecanje 2005. u Kijevu, ali je odustala kad je EBU zatražila jamstvo da će prenositi i nastup izraelske predstavnice.

U teškim prijeporima oko Eurosonga 2019. nije riječ samo o mjestu održavanja, nego i o odabranim terminima, 14. i 16. svibnja za polufinalne večeri te 18. svibnja za finale. Izraelci 14. svibnja slave Dan nezavisnosti, a Palestinci 15. svibnja obilježavaju Nakbu - dan katastrofe u znak sjećanja na početak prisilnog raseljavanja koje izraelske vlasti provode od 1948., pa su to uvijek nemirni i često krvavi dani.

Geopolitički eksperiment s "dvije države pod istim krovom" donio je bezbroj bezvrijednih mirovnih sporazuma i kratkotrajnih primirja. Najnovije je upravo potpisano, ali bez ikakve garancije da će potrajati barem do finala Eurosonga. A beskrajni sukobi ne pogađaju samo palestinski pojas Gaze i obližnja izraelska naselja. Neki dan je granata ispaljena s položaja Hamasa pala na obiteljsku kuću u Mishmeretu, sjeverno od Tel Aviva, i ranila sedmero.

Kako je Mishmeret udaljen svega 30-ak kilometara od velebne dvorane Tel Aviv Expo, koja će ugostiti Pjesmu Eurovizije, hrvatski bi predstavnik Roko Blažević, uz anđeoska krila za atraktivniji scenski nastup, možda trebao ponijeti na put i nešto dodatne opreme. Solidan pancirni prsluk od kevlara i kacigu za svaki slučaj. Tamo se u svakome momentu može ponovno zaratiti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Perical
    Perical 21:59 11.Travanj 2019.

    Može li ovaj Jackxyuess rukom doseći sitniš iz džepa hlača?

  • BESTpartizan 11:22 11.Travanj 2019.

    šta ce mu krila kao da je u cirkusu