Top News
224 prikaza

UN: 'Kršite prava Palestinaca', Izrael: To su gluposti

Palestinci na Zapadnoj obali traže da im Izrael vrati tijela ubijene djece
privatni album
Povjerenstvo osporava stajalište Izraela da su prosvjedi bili krinka za terorističke aktivnosti te zaključuje da su prosvjede izvodili civili

UN-ovi istražitelji predstavili su u četvrtak pred Vijećem za ljudska prava u Ženevi izvješće koje govori da su izraelske sigurnosne snage ozbiljno i sustavno kršile ljudska prava Palestinaca tijekom lanjskih prosvjeda u Pojasu Gaze, a Izrael je te navode odbacio nazivajući ih "kazalištem apsurda".

Povjerenstvo UN-a u kojem djeluju neovisni stručnjaci za ljudska prava reklo je u četvrtak na sjednici Vijeća u Ženevi da imaju razumnih osnova vjerovati da su izraelski vojnici prekršili međunarodno ratno pravo i ljudska prava uzimajući za mete nenaoružane i nenasilne prosvjednike. 

Izraelske snage ubile su 189 palestinskih prosvjeda, a ozlijedile njih 9204 tijekom masovnih prosvjeda uz granicu u Pojasu Gaze od ožujka 2018. 

Otvaranje američke ambasade u Jeruzalemu ŠIZOFRENO Top News Slika koja govori kako je umro mir između Izraela i Palestine

"Neka kršenja mogla bi predstavljati ratni zločin ili zločin protiv čovječnosti i Izrael ih mora odmah istražiti", rekao je predsjednik povjerenstva Santiago Canton koji je predstavio izvješće na rubu zasjedanja UN-ova Vijeća za ljudska prava. 

UN-ovi istražitelji za ljudska prava obično ne donose konačne zaključke već nacionalnim i međunarodnim sudovima prosljeđuju izvješća na procjenu i postupanje.

Prosvjedi su počeli u ožujku 2018. na granici koja dijeli Izrael i Pojas Gaze kada su deseci tisuća Palestinaca sudjelovali u manifestacijama tražeći pravo povratka na zemlju koja je danas u sastavu Izraela.

Povjerenstvo piše da su neki prosvjednici bili pripadnici oružanih skupina i da su organizatori prosvjeda među kojima su bili i članovi radikalnog pokreta Hamas ohrabrivali narod na korištenje zapaljivih balona i zmajeva kojima su nanosili štetu preko granice u južnom dijelu Izraela.

Međutim, povjerenstvo u izvješću osporava stajalište Izraela da su višetjedni prosvjedi bili krinka za terorističke aktivnosti te, naprotiv, zaključuje da su prosvjede izvodili civili.

"Povjerenstvo zaključuje da su ti prosvjedi bili poziv u pomoć očajnog stanovništva", kaže Canton, voditelj tročlanog stručnog povjerenstva.

"Povjerenstvo poziva Izrael da ukine blokadu Gaze", rekao je Canton.

Pozvao je i Hamas i Palestinsku vlast da poboljšaju životne uvjete stanovništva u prenapučenoj Gazi. 

Tri stručnjaka i njihov tim ispitali su više od 300 žrtava, očevidaca i drugih izvora te prikupili tisuće dokumenata za sastavljanje izvješća koje pokriva razdoblje od ožujka do kraja godine.

Benjamin Netanyahu APARTHEID Top News Svijet bijesan na Izrael zbog kontroverznog zakona

Važan izvor informacija su i društvene mreže te obimna količina videomaterijala uključivo snimke dronom.

Povjerenstvo će predati informacije Visokoj povjerenici UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet koja ih može proslijediti međunarodnim pravosudnim tijelima kao što je Međunarodni kazneni sud u Haagu.

Povjerenstvo upozorava da se približava godišnjica prosvjeda te poziva sve strane na suzdržanost kako bi se izbjeglo novo prolijevanje krvi.

Izrael je izvješće odbacio kao "kazalište apsurda", objavila je agencija Reuters.

Trenutačni obnašatelj dužnosti ministra vanjskih poslova Israel Katz rekao je da je UN-ovo Vijeće za ljudska prava "proizvelo još jedno neprijateljsko, lažno i iskrivljeno izvješće protiv države Izrael", prenosi Reuters. "Nitko ne može Izraelu osporiti pravo na samoobranu i obvezu da brani svoje građane i granice od nasilnih napada", rekao je Katz.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 16:54 28.Veljača 2019.

    JELI TO JEDNA VRSTA POLUHOLOKAUSTA NAD PALESTINCIMA. POSTALI SU GLINENI GOLUBOVI, OTIMA IM SE TERITORI, GRAD, UVJETI ZA NORMALAN ŽIVOT I PUNO DRUGOG. I NIŠTA SE NE DOGAĐA NA TE POJAVE, SVIJET ŠUTI, ZAŠTO?