Jedan susret Orbana i Putina promijenio je EU zauvijek

LASZLO BALOGH/REUTERS/PIXSELL
Ove godine Orbanovi diplomati vlastitim autom izveli su bivšeg makedonskog premijera u Albaniju i spasili ga zatvora
Vidi originalni članak

Otprilike u isto vrijeme kada je Orban po prvi put imenovan premijerom, administracija ruskog predsjednika Borisa Jeljcina imenovala je za novog direktora FSB-a, ranijeg KGB-a, mladog obavještajca Vladimira Putina. Ovaj potonji na vlast u Kremlju dospio je već 2000., ali još uvijek nije kucnuo trenutak za uspostavljanje velikog prijateljstva.

Kratko nakon što je Orban izgubio izbore 2002. iz opozicije je vikao na vladajuće mađarske socijaldemokrate zbog "izdajničkog" projekta Južni tok, kojim je ruski plin i iz drugog pravca trebao dospijeti u EU. Orban je još uvijek bio prozapadni političar, još uvijek Soros u Mađarskoj nije postao dežurna Babaroga.

Veliki skandal Špijunirali Soroseve udruge i snimke slali Orbanu

Teško je danas ući u trag tko je na Zapadu prvi shvatio kakav autokratski potencijal je prisutan u tom čovjeku, ali je ostalo zapisano da ga je The Economist još 2007. godine, iako je Orban tada bio u opoziciji, vidio kao "ciničnog populističkog političara", usto "autoritarnog socijalističkog stila".

Orban u to vrijeme još uvijek nije imao ovaj današnji pro-putinovski i anti-zapadnjački stav. Primjerice, kada je došlo do vojne intervencije Rusije u Gruziji, Orban je još uvijek bio jednako obilježen povijesnim pamćenjem intervencije SSSR-a u njegovoj zemlji iz 1956.

"Ovo što se dogodilo u Gruziji, neviđeno je još od Hladnog rata! Politika gole sile, kakvu sada pokazuje Rusija, u Europi je bila nepoznata 20 godina!", govorio je u listopadu 2008. tadašnji vođa mađarske opozicije Viktor Orban.

A tadašnja administracija američkog predsjednika Georgea Busha totalno je pala na njegovu retoriku. Ambasadorica SAD-a u Budimpešti javila je u Washington da je Orban sasvim predan transatlantskim integracijama, te da je "najveća prijetnja Mađarskoj povratak Rusije i krajnje ljevice", otkrilo se nakon WikiLeaksove objave diplomatskih depeša u Cablegateu.

"Orban možda nije anđeo, ali je na strani anđela po ovom pitanju", napisala je ambasadorica Foley krajem 2008.

A onda je došla Orbanova pobjeda na izborima 2010. Nije prošla niti cijela godina i sada opet premijer Orban iz Budimpešte je proglasio "otvaranje istoku", odnosno tržištima Rusije, Kine i Turske, što je tada imalo već veliku težinu jer je bila riječ o članici EU-a već sedam godina. 2014. godine Orban je gnjevno prosvjedovao u Bruxellesu kad je politikom EU-a Južni tok de facto odbačen, sasvim je zaboravio da je izgradnju tog plinovoda samo 12 godina ranije nazivao "izdajom socijaldemokrata".

U siječnju 2014. Budimpešta je odobrila projekt od čak 12,5 milijardi eura za renoviranje nuklearne elektrane Paks. Tvrtka s kojom je posao sklopljen bio je ruski državni nuklearni div Rosatom. Ako je vjerovati mađarskoj istraživačkoj novinarskoj skupini Direkt36, zaokret Viktora Orbana u prema Moskvi dogodio se negdje tijekom 2009. godine, i to tako što mu je njegov već tada dugogodišnji savjetnik u financijskim pitanjima ekonomist György Matolcsy savjetovao da se pokrene u drugom smjeru jer su "njegovi liberalni stavovi zastarjeli".

Tvrdio mu je, navodno, da će Istok uskoro biti dominantan politički model, o ekonomiji da se ne govori, te je tako došlo do prve Orbanove turneje po Rusiji, prvo u studenom 2009. kada se sastao s Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu, iako ga je na pasja kola popljuvao godinu ranije zbog Gruzije, te u prosincu 2009. na sastanak u Pekingu sa Xi Jinpingom. Pa još kad je u predizbornoj kampanji 2010. Orban otkrio koliko mu se više politički za dolazak na vlast isplati nacionalistička, desničarska retorika...

Nije prošlo dugo i Orban je počeo spominjati Rusiju i Kinu kao modele vođenja države.

Izbori Orban - Mađarski diktator ili spasitelj nacije

"Cilj mi je neliberalna država utemeljena na naciji", kazao je.

U vrijeme kada je Orban prvi put u Sankt Peterburgu išao na noge Putinu, stanje s Rusijom i Mađarskom već je bilo spremno za baš takvog čovjeka. Ruski naftni div Surgutneftegas kupio je 21,2 posto MOL-a, a – nasmijat će se gorko mnogi u Hrvatskoj – mađarski socijaldemokrati MSZDP, odnosno MOL u to vrijeme, spriječili su da se ruska kompanija širi putem tog utjecaja.

Američka ambasada tada je obavijestila Washington da je ruski zamjenik premijera Igor Sečin tadašnjem direktoru MOL-a objasnio da je "krenuo u borbu ne samo s Surgutneftegasom, nego i s ruskom državom, koja ima alate koje kompanije nemaju". Geopolitički trenutak dogodio se kada je Orban dobio izbore i ponudio Putinu da Mađarska otkupi nazad dionice MOL-a. Putin je mogao birati između zarade i geopolitičkog usidravanja. I naravno da je izabrao ovo drugo.

Osim što je to bio početak Orbanovog osvajanja energetskog tržišta u Mađarskoj, Orban je ovim potezom uspio pod svoju kontrolu dovesti Csanyja, dandanas najbogatijeg Mađara. Uslijedio je plinski biznis, nuklearka Paks i sve ostalo, redom izrazito onako kako je odgovaralo Kremlju.

Sve to što je uložio u Orbana kao vladara Mađarske Vladimiru Putinu počelo se apsolutno isplaćivati već 2014. godine. Te zime početkom godine dogodila se "Revolucija na Maidanu", potom upad ruskih vojnih snaga na Krim i sve ostalo, a kada je EU Rusiji proglasila sankcije, Viktor Orban bio je jasan. Kao i toliko puta ranije u svom političkom životu.

"Ove sankcije Zapada više štete nama nego Rusiji. To se u politici zove pucati sam sebi u stopalo", kazao je.

Narednih godina Putin i Orban vrlo često su se slikali, primjerice, na sportskim priredbama, nasmiješeni, kao najbolji prijatelji. U siječnju ove godine Orban se narugao svojim kolegama u EU, rekavši da "ako želite da vas se smatra dobrim Europljaninom, onda morate o Putinu govoriti kao o samom vragu".

"U prošlosti su Mađari propatili pod Rusijom. Ali, sada treba priznati da je Putin svoju zemlju napravio iznova veliku i da je Rusija ponovno igrač na svjetskoj sceni."

Može se primijetiti da je Orban do te mjere preuzeo Putinov stil da je, kao što je Putin našao svoju umirovljenu zvijezdu akcijskih filmova Stevena Seagala, i mađarski premijer našao svog čovjeka istog kalibra, Chucka Norrisa.

Mađarska je danas takva zemlja da Putina namjerno dočekuje u Budimpešti usred sankcija zbog Krima (2014.), da je svoju zemlju pretvorio u državu u kojoj su veliki mediji redom prorežimski ili barem cijepljeni od kritiziranja vlade, da su najveći biznismeni u zemlji oligarsi, blisko povezani s Fideszom.

Nova osovina Kako Putin koristi Mađarsku za uništenje Europe

U takvom stanju Mađarska je dočekala i izbjegličku krizu s Bliskog istoka u EU, te je Viktor Orban bio apsolutno prvi koji je počeo graditi zid, odnosno bodljikavu, "žilet žicu", prvo na granici sa Srbijom, potom na granici s Hrvatskom. U ljeto 2015. zbog takve politike Budimpešte, od koje tada nitko nije tražio da prima izbjeglice, nego da samo služi kao zemlja za transfer, isto kao i Hrvatska koja također nije bila konačna destinacija, Orban se tada žestoko sukobio s vladom Zorana Milanovića.

2017. godina pokazala je da je Viktor Orban otišao još korak dalje. U veljači te godine Putin je na još jednom susretu s Orbanom rekao da "Rusija u Mađarskoj ima važnog partnera na kojega se može osloniti", a Orban, koji se tada potužio zbog "antiruskog stava na Zapadu", da je "era multilateralizma gotova". Bivši mađarski ministar vanjskih poslova Geza Jeszensky tada je to protumačio da "Putin želi pokazati NATO-u i EU da ima svog prijatelja", a Mađarsku, točnije Orbana, nazvao je "Trojanskim konjem u NATO-u".

Te godine Viktor Orban krenuo je u otvoreni progon Georgea Sorosa i njegovog Otvorenog društva. Njegova stranka oblijepila je gradove jumbo-plakatima s likom Sorosa i natpisima koji su, ne prezajući niti od rubnog antisemitizma, raspirivali mržnju u javnosti prema tom čovjeku, naravno, predstavljajući Fidesz i Orbana kao jedine zamislive spasitelje Mađarske.

Nastavak na sljedećoj stranici...

Bila je riječ o predizbornoj kampanji u Mađarskoj, ali i uvodu u ono što će se ubrzo dogoditi u Mađarskoj – sasvim je izbačeno Otvoreno društvo. Zapravo je to isto učinio i Putin, dvije godine ranije, pod objašnjenjem da su organizacije koje financira Soros "postale sigurnosna prijetnja". Sorosevo se lice našlo na stotinama plakata gdje ga se prikazuje kako reže bodljikave žice koje okružuju Mađarsku.

Zaklada tvrdi da je Orbanova vlada potrošila preko 100 milijuna eura na propagandnu kampanju protiv Sorosa, koji živi u New Yorku, te da su "gotovo iskopirali motive i karikature koje su se koristile u osvit II svjetskog rata". Sve to događalo se nešto poslije pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, za što su vlasti u Podgorici optužile Rusiju, te otprilike u vrijeme kada je prelomljena ustavna kriza u Makedoniji, kada nacionalistički VMRO-DMNE, odnosno predsjednik Gjorge Ivanov, nije dopuštao prenošenje vlasti na pobjednike izbora u toj zemlji okupljene oko socijaldemokrata Zorana Zaeva i SDSM-a.

Teške optužbe Moćni oligarh: "Orban je preko šeika oprao milijarde"

Na kraju je došlo čak dotle da je u proljeće 2017. nacionalistička svjetina prodrla u parlament u kojem su izabrani zastupnici napokon krenuli konstituirati vlast i napali ih. Bilo je to vrijeme kada se lomilo hoće li Makedonija napokon krenuti prema EU, što je ove godine dovelo do praga rješenja pitanja službenog naziva pod kojim će ova bivša jugoslavenska republika biti priznata.

To je bilo i vrijeme kada se lomila sudbina nacionalističkog premijera Nikole Gruevskog iz VMRO-DMNE, koji je s vlasti odstupio zbog skandala iz 2015. i optužbi da je Gruevski, odnosno njegova vlada, organizirala prisluškivanje 20.000 makedonskih službenika, novinara i drugih pripadnika opozicije, građanske scene i javnosti. Na kraju mu se i sudilo zbog nezakonite nabavke Mercedesa 600 otpornog na metke po cijeni od 600.000 eura.

I umjesto da se u jesen 2017. bivši premijer Gruevski javi na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, 13. studenog te godine objavio je na Facebooku da se nalazi u Mađarskoj gdje je zatražio politički azil. Viktor Orban i Fidesz azil su Gruevskom i odobrili 20. studenog 2018., pružili su utočište osuđenom za korupciju, čovjeku čiju je tvrdu nacionalističku stranu i de facto nepostizanje kompromisa s Atenom Orban stalno podržavao.

Gruevski je, usto, kao predsjednik VMRO-DPMNE-a i čovjek koji nije radio na putu Makedonije u EU i NATO, bio izrazito koristan Putinu. Uopće bi se moglo reći da je cijela akcija spašavanja Gruevskog od makedonskog pravosuđa zapravo Orbanovo djelo. Albanska policija naknadno je obavijestia sve zainteresirane strane da je mađarska vlada bila koja je svojim diplomatskim vozilom iz Makedonije prevezla u Albaniju.

Odatle je Gruevski nastavio dalje preko Crne Gore i Srbije kako bi na kraju stigao na sigurno u Mađarsku. Interpol danas Gruevskog smatra osobom koja je tražena međunarodnom tjeralicom, Mađarska još uvijek nije postupila po službenom zahtjevu Makedonije za izručenjem. A Hernadi? Optužnica protiv njega uključuje videosnimku iz 2009. iz jednog zagrebačkog restorana kada je Sanader vadio bateriju iz mobitela, neki su tvrdili kako ga se ne bi moglo prisluškivati, potom napisao nešto na papirić i pružio Hernadiju, a ovaj mu potom nešto dopisao i pružio papirić natrag.

Optužnica tvrdi da je bila riječ o cedulji vrijednoj 10 milijuna eura. Od kakvog je materijala 48-godišnji ekonomist iz Mađarske Zsolt Hernadi i kakva mu je specifična težina u Mađarskoj, pokazuje nekoliko situacija.

BOG S TOBOM Orbanov sin: Priča s Bogom i Isusom i miljenik je ovisnika

Poljski tjednik Wprost prije tri godine objavio je audiosnimku na kojoj šef poljske naftne kompanije PKN Dariusz Jacek Krawiec prepričava tadašnjem ministru financija Poljske Wlodzimierzu Karpinskom i njegovom zamjeniku Zsidlawu Gawliku "vrlo zanimljiv" razgovor koji je malo ranije imao s Hernadijem. Bila je riječ o kaznenom progonu zbog podmićivanja Sanadera zbog Ine.

"Otišao sam do Hernadija i pitao ga: 'Reci mi, koliko godina ćeš dobiti za to?' Na to mi je mirno i uz smiješak rekao: 'Slušaj, moji odvjetnici su zaključili da ću se moći slobodno kretati Europom bez obzira da me se optuži u bilo kojoj članici EU-a.'"

Poljski kolega mu je na to rekao da bi postupak mogao trajati dvije ili tri godine, mislio je na postupak protiv Hernadija u Mađarskoj. Hernadi je inače nakratko kazneno progonjen po istoj osnovi u Mađarskoj i proglašen nedužnim. Pa ako je jednom proglašen nedužnim, ako mu se jednom sudilo, naprosto mu se nije moglo suditi opet. U Hrvatskoj, naravno. Kvaka je bila u tome da je protiv Hernadija kazneni progon pokrenula bivša MOL-ova visoka službenica Ilona Banhegyi.

Državni tužitelj je nešto ranije odbio progon po službenoj dužnosti, pa je to preuzela ona kao privatna tužiteljica, tvrdeći da je Hernadi podmićivanjem Sanadera nanio štetu MOL-u. Što je Hernadi, dakle, rekao Dariuszu Jaceku Krawiecu u društvu Abela Galacza, Hernadijevog pravnog savjetnika?

"Abel je sjedio odmah do mene. Hernadi se okrenuo prema Abelu i rekao: 'Abel, reci Jaceku tko će me tužiti na suđenju u Mađarskoj. A Abel je na to rekao: 'Moja supruga.' I sad zamislite taj scenarij. Supruga ovog jednog je tužitelj, a ovaj drugi je optuženi i problem je riješen."

Tako je i bilo i po toj osnovi Hernadi je, što se tiče svijeta izvan granica Hrvatske, slobodan čovjek. Bilo je to egzotično rješenje koje je iju došlo kao naručeno da se otarasi progona iz Hrvatske. No, nije hrvatsko pravosuđe jedino na svijetu koje je u nekom trenutku išlo tragom Hernadijevih poslova.

Prije četiri i pol godine u Mađarskoj se dogodio jedinstveni politički slučaj da su i socijalisti iz MSZP-a i ekstremno desni Jobbik i zeleni iz LMP-a zajednički optužili švicarsku tvrtku MET da je od 2011. godine ekstremno zarađivala na prirodnom plinu u Mađarskoj zloporabama, prevarama i pranjem novca. Tvrdili su da joj u tome pomaže državna električna kompanija MVM, da su u priči i Rusi, da se muze novac iz državnih potpora. Samo tijekom 2012. bila je riječ o 50 milijardi forinta, odnosno 225 milijuna dolara.

NOVI MANDAT Orban je kao Putin i Trump: voli oligarhe i mrzi medije

Budapest Sentinel je pisao da je 40 posto MET-a u vlasništvu MOL-a, a da je jedan od glavnih ljudi MET-a Benjmanin Lakatos "Hernadijev čovjek od povjerenja". Na kraju pravosuđe u Mađarskoj ni u vezi toga nije pribilo Hernadija na križ. Slično kao sa Sanaderom i Inom.

U vezi tih stvari neovisni mađarski mediji, ono malo što je uspjelo opstati, pisali su da je u svoje vrijeme i sam Viktor Orban "misteriozno putovao u Švicarsku". MOL je, naposljetku, svaki put bio na tapeti i kad bi se spominjalo rusko preuzimanje te kompanije, Gazprom ili Rosneft. Hernadi je, inače, već godinama nositelj mađarskog Ordena za zasluge, drugog po rangu odlikovanja u Mađarskoj.

Predsjednik mu je tada rekao da ga odlikuje zbog "zasluga za stabilnost mađarskih energetskih zaliha", a Hernadi je na to rekao da je MOL pod njegovim upravljanjem od 2000. "postao jedna od najznačajnijih kompanija u srednjoj i istočnoj Europi", te da MOL u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj drži kompanije koje su "dominantni strateški igrači u tim ekonomijama". "Naša regionalna prisutnost ne oblikuje samo naše poslovne operacije, nego i našu geopolitičku filozofiju", kazao je tad Hernadi.

Posjeti Express