Life
5330 prikaza

Orbanov sin: Priča s Bogom i Isusom i miljenik je ovisnika

Gaspar Orban
1/3
Facebook
Sin mađarskog premijera uživa masovnu popularnost među studentima i sušta je suprotnost svom ocu Viktoru Orbanu

Gáspár Orbán, 25-godišnji sin mađarskog premijera Viktora Orbana, nekoć je bio poznat po tome što je zrcalio očev afinitet prema nogometu i htio postati profesionalni nogometaš. 

Danas je jasno da je s tim gotovo. Mladi Orban stvorio je svoje ime bez očeve pomoći i to kao lider Pentakostalne crkvene zajednice. 

Ovdje drži govore, ponekad i na sasvim nepoznatom jeziku, uvjeren da je Isus njega odabrao kao medij kroz koji će liječiti ljude, a sve to može se čuti i doživjeti tijekom njegovih iznimno emotivnih i intenzivnih službi i propovijedi, piše hungarianfreepress. 

Novinari portala 24.hu proveli su šest tjedana sa Gáspárom Orbánom u njegovoj vjerskoj zajednici. Novinari su opisali jednu njegovu seansu:

"Nekoliko ljudi u sobi palo je na pod. Podignuo je ruku jedne mlade djevojke prema nebu, dok mu je na licu bio osmijeh, pa se čak i tiho smijao. S drugog kuta sobe, povremeno se čuo plač..."

Tijekom jedne seanse, mladi g. Orbán je izjavio da mu je Bog rekao kako  prostoriji postoji netko tko je zadobio ozljede jer je pao jašući konja, zbog čega i danas ima bolove u desnom koljenu. Nakon dulje tišine, ustala je jedna djevojka i potvrdila da je doista preživjela takvu nesreću, ali da ima bolove u lijevom koljenu. Prisutni su došli do mlade žene i molili nad njom. 

Zajednica se zove Felház, a njihov je moto:"Bez božjih znakova, čuda i protjerivanja đavla, evanđelje je tek polovično." 

Viktor Orban Susjedstvo Top News Orban Mađarsku prekraja po uzoru na Putinovu Rusiju

Gospodin Orbán ističe da ne liječi on ili njegovi kolege, nego da Isus liječi preko njega.

Gáspár je rođen 1992. godine, a u to vrijeme njegov otac - aktualni premijer Mađarske - Viktor Orban, uopće nije bio vjernik. Dapače na temelju njegovih tadašnjih izjava u parlamentu, bio je zagriženi antiklerik koji je stalno izvrtao ruglu zastupnike Kršćanske demokratske partije - KDNP zbog njihove bliske veze s Katoličkom crkvom. 

Strategiju je promijenio 1995. kad je odlučio da njegova stranka Fidesz mora zauzeti čelno mjesto na desnom političkom krilu. Od tada sve je više zagovarao religioznost i njegove veze s kalvinistima. 

Gaspar Orban, sin Viktora Orbana | Author:

Mladi Gáspár kaže da je sve do 2014. bio religiozan, ali nije bio zagriženi vjernik. Kako je rekao, slično kao i mnogi Mađari, više je kulturno i obiteljski bio povezan s crkvom, ali vjera nije igrala ključnu ulogu u njegovom životu. Sve je promijenio put u Ugandu, gdje je pronašao Boga.

"Došao sam u kontakt s takvom snagom živog Boga da sam odlučio cijeli svoj život predati u ruke Isusu", objašnjava Gáspár Orbán. Sin premijera vodi ovu karizmatsku kršćansku zajednicu s dvojicom mladih sveučilišnih kolega: Donatom Prekopa i Illés Emberom.

Viktor Orban NOVI MANDAT Top News Orban je kao Putin i Trump: voli oligarhe i mrzi medije

Tri mladića tijekom tjedna provode svoje slobodno vrijeme tako da po Budimpešti prilaze ljudima i daju sve od sebe da ih uvjere kako ih Isus voli. 

Veća skupina okuplja se četvrtkom navečer za službu bogoštovlja. Ove seanse počeli su obavljati najprije po privatnim kućama, a su se počeli širiti, preselili su se i u kafiće, podrumske prostorije i nedavno u mnogo veće dvorane u središtu glavnog grada, uključujući i staru židovsku četvrt koja se sad smatra glavnom četvrti Fidesza. 

Ciljana publika su uglavnom studenti. Ponekad grupa iznajmljuje velike prostore poput sportskih dvorana. 

Gaspar Orban, sin Viktora Orbana | Author:
Kad su novinari iz 24.hu sudjelovali na jednoj radionici, procijenili su da je bilo prisutno oko 1000-1500 ljudi. 

"Neki su imali ruke podignute u zraku, zatvorene oči, dok su se tresli ili skakali u stanju ekstaze", piše 24.h.

Mnogi članovi kažu kako su se pridružili ovoj zajednici zbog ovisnosti o drogama ili alkoholu. Orbanov kolega Illés Ember, također tvrdi da je žena koja je nosila čaše imala viziju.

Mladi Orban u trenucima duboke ekstaze čak govori na nepoznatom jeziku. Objašnjava: "Za mene, govorenje tim jezikom predstavlja krajnje jedinstvo s Bogom. To je molitva, rasprava s Bogom, tijekom kojeg se Duh Sveti koji živi u meni probija i izražava na taj način. "

Tri mladića koji vode ovu zajednicu naglašavaju da oni ne žele pretvoriti ovo u karijeru: njihov se pothvat temelji na volonterskom pristupu i nastavit će to raditi dokle god ga mogu zadržati na toj razini.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.