Miki se boji zatvora: 'Žetončići' više nisu vjerni, idu Plenkiju

Patrik Macek (PIXSELL)
Neizglasavanje GUP-a Bandiću stvara velike probleme, ali mnogi vjeruju da će i ovaj put preživjeti
Vidi originalni članak

Milan Bandić neće rušiti Vladu. Osjeća se izdanim, znao je da će ovako završiti glasanje o GUP-u, ali svjestan je da ne bi, ako bi krenuo u osvetu, dobio podršku “žetončića”, sukus je svega što smo otkrili u razgovorima s Bandićevim ljudima od povjerenja.

Jedan od sugovornika s kojima smo razgovarali rekao je kako se Bandić osjeća usamljeno, ali i da ništa nije gotovo. Također, smatra se izdanim od strane Andrije Mikulića i Andreja Plenkovića.

POTEMKINOVO SELO Bandićeve skele: Drži ih dvije godine, ništa nije sanirano

"Neizglasavanje GUP-a njemu stvara velike probleme. Ali kako je preživio puno toga do sada, preživjet će i ovo",  govori nam isti sugovornik te dodaje da je zagrebački gradonačelnik svjestan i toga da ga neće, ako krene u rušenje Vlade, podržati ostali (žetončići), neće ga pratiti do kraja i ispast će gubitnik.

"Zato možemo svi mirno spavati jer ćemo i dalje imati stabilnu Vladu", govori nam naš sugovornik iz Bandićeva kruga. Drugi pak čovjek koji je blizak zagrebačkom gradonačelniku kaže kako se, ako bi sad rušio Vladu, boji mogućnosti da se nađe na meti pravosuđa.

"Ako se nečega boji, onda se boji ponovnog boravka u Remetincu", govori nam sugovornik blizak Bandiću.

S druge strane, nakon rušenja GUP-a pojavile su se među HDZ-ovcima priče kako je svaka situacija win-win situacija za Plenkovića. Naime, njemu je bilo najbitnije da se izglasavanje odgodi do unutarstranačkih izbora.

"Ne bih se iznenadio da nakon izbora u HDZ-u GUP bude izglasan. Činjenica je da sad nikako nije bio dobar tajming za GUP, a toga je svjestan i Bandić. Za 90 dana ide se ponovno s prijedlogom. Jako me zanima kako će se tad postupiti prema GUP-u", govori nam naš sugovornik iz HDZ-a i dodaje da je točno kako je predsjednik HDZ-a tražio Bandića da prolongira izglasavanje GUP-a nakon unutarstranačkih izbora. No Bandić za tu mogućnost nije htio čuti te je, kako se priča, vrlo burno reagirao.

Naš Nursultan Bandiću se grad urušava, a evo na što troši gradski novac

Zagrebačkom gradonačelniku bile su, saznajemo, ponuđene dvije opcije, a o njima se trebalo glasati 19. ožujka, dakle četiri dana nakon unutarstranačkih izbora u HDZ-u. Nije htio pregovarati s ljudima iz zagrebačkog HDZ-a te je tražio da se čuje s Plenkovićem. Bandić je tad rekao da će rušiti HDZ-ove amandmane, što je zapravo išlo na ruku HDZ-u jer je dobio alibi da ruši GUP. Ne zaboravimo da je GUP pao jer HDZ-ovi zastupnici u skupštini nisu za njega glasali. Glasanje o GUP-u uznemirilo je jako šefa HDZ-a i premijera Plenkovića, kažu nam u gradskom HDZ-u dodajući kako je on stalno tražio kompromis s Bandićem, koji na kraju nije uspio postići.

"Drago Prgomet kao predsjednik gradske skupštine to je shvatio jako ozbiljno pa se danima govorilo o njegovoj ostavci. Navodno je bio sklon tome da se HDZ-ovi amandmani povuku, ali sve je to na razini spekulacija", govori nam sugovornik blizak zagrebačkom HDZ-u.

Što se tiče izglasavanja GUP-a, o njemu se trebalo glasati još u prosincu 2019. No zbog kampanje u predsjedničkim izborima Bandić i HDZ dogovorili su se da se glasanje odgodi. Na kraju je došlo na dnevni red prije unutarstranačkih izbora u HDZ-u, što pak nije odgovaralo aktualnom vodstvu stranke. Problem je bio i u tome što je i zagrebački HDZ bio podijeljen oko GUP-a - jedan dio je bio jako protiv, a drugi za.

Rupa bez dna Vraga Bandić dela: Ovo su njegovi fantomski projekti

Zanimljiva je činjenica da samo 15 minuta nakon što je u Skupštini pao GUP, s dnevnog reda Sabora skinuto je glasanje koje se trebalo održati u petak. Tu su informaciju potvrdili iz Tajništva sabora, ali nisu objasnili zašto je glasanje odgođeno. Prema neslužbenim informacijama, u HDZ-u se boje da će se njihova koalicija s Bandićem raspasti zato što nisu podržali GUP pa se nisu htjeli dovesti u situaciju da nemaju dovoljno ruku za izglasavanje svojih prijedloga u Saboru.

"U vladajućoj koaliciji ništa se nije promijenilo", rekao je HDZ-ovac Branko Bačić.

"Plenković je od početka bio protiv GUP-a, izglasavanje mu u ovom trenutku nikako ne treba. U ponedjeljak je zvao i tražio da se sjednica mora prekinuti i prebaciti na utorak. Želio je u potpunosti biti siguran da zagrebački HDZ ima pod kontrolom. Drago Prgomet se s time nije slagao, ali je nadglasan", ispričao nam je dobro upućeni HDZ-ovac. U HDZ-u su svjesni da zbog Milana Bandića trpe veliku štetu, ali i da ih se doživljavao kao Bandićev privjesak.

Mnogi smatraju da je vrijeme Milana Bandića prošlo pa se rade i planovi za dan nakon njegove vladavine.

Opet zemljište Je li dr. Nogalo nova žrtva Bandićevih spletki?

Ranije se od HDZ-ovaca moglo čuti kako treba razvrgnuti brak s Bandićem ili će HDZ potonuti s njim. Tek treba vidjeti hoće li takvo mišljenje prevladati ili će se naći neko kompromisno rješenje kako se vlast na gradskoj ili nacionalnoj razini ne bi ugrozila. A osim problema s partnerima, Bandiću kritike stižu i od dijela suradnika.

Više njih i iz Poglavarstva često se znaju pojadati kako je njihov šef izgubio kontrolu i nad sobom. Nisu im jasne njegove izjave, napadi, a na sastancima je izrazito neugodan. Okružio se onima koji će klimati i slušati, što se vidi po stanju u gradu, a nikakvu kritiku ne prihvaća.

"Imate orkestrirane napade prije izbora sa svih strana, to je već viđeno. Niz optužbi je jedno, ali one se tek trebaju dokazati pred sudom. Građani itekako vide i rotor, žičaru te niz drugih projekata koje treba realizirati u suradnji s Vladom. I to će prepoznati na lokalnim izborima", uvjeren je drugi sugovornik iz njegove stranke.

U vodstvu zagrebačkog HDZ-a ističu da ne žele turbulencije tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, no smatraju da je upitno koliko Bandić kontrolira svoj Klub zastupnika.

Urbicid Bandiću je bitan samo šank i kome će ga dodijeliti

U nekim se situacijama pokazalo da Bandić nema kontrolu nad svojim klubom jer, kad je, primjerice, tražio da se uskrati podrška ministrici Blaženki Divjak (kvota HNS-a), zastupnici iz njegova kluba su to odbili. S druge strane, i u zagrebačkom HDZ-u vide da Bandić postaje sve ozloglašeniji i da se nazire njegov (mogući) politički pad, a tome u prilog ide i posljednji prosvjed u Zagrebu, pa očito žele napustiti brod koji tone.

Premijer Plenković dosad je na ovakve neslužbene informacije iz zagrebačkog HDZ-a odgovarao da njemu nitko nije predlagao tako nešto i isticao kako je HDZ u Zagrebu s Bandićem surađivao godinama prije nego što je on postao predsjednik Vlade. Dobro je poznato kako je HDZ u Zagrebu, baš kao i dobar dio SDP-ovaca, godinama umrežen s Bandićem. Nazire li se tome kraj?

Posjeti Express