Most želi svoje ministre u Vladi, iste one koji u prošloj nisu napravili ništa

Željko Lukunić/PIXSELL
Prije izbora Most je objavio zahtjeve za suradnju, ali poslije izbora više pažnje se posvećuje ministarskim foteljama
Vidi originalni članak

"Pokazalo se da su javni zahtjevi bili obična dimna zavjesa, a da su ovi, neslužbeni, oni pravi zahtjevi", komentirao je politički analitičar Žarko Puhovski Mostove zahtjeve u razgovoru za Express.

Neslužbeno, Most želi znatne kadrovske ustupke kako bi se ostvarila koalicijska suradnja. U prvom redu, žele ostaviti sve Mostove ministre u Vladi i Božu Petrova na mjestu potpredsjednika. Jedina konkretnija kadrovska promjena bilo bi postavljanje ustavnog stručnjaka Roberta Podolnjaka na mjesto predsjednika Sabora kako bi mogli kontrolirati dnevni red sjednica i time sami tempo donošenja zakonskih promjena.

"Zahtjevi imaju logike. Manji koalicijski partner može tražiti potpredsjednika Vlade i nekoliko ministara, ali ne može tražiti i predsjednika Sabora", zaključio je Puhovski. Međutim, kako on napominje, Most ne može tražiti ostanak svih ministara, ne samo zbog brojki ostvarenih na izborima. "Ministri su se pokazali kao potpuno nesposobni i to u najgoroj vladi koju smo imali", rekao je Puhovski. 

"Pa oni traže mjesto šefa Sabora za Podolnjaka, nadalje da svi njihovi ministri ostanu u Vladi uključujući i Božu Petrova, zar se to vama čini realno?!", komentirao je za Jutarnji anonimni izbor blizak vrhu HDZ-a. Isti izvor napomenuo je da su Mostovi zahtjevi, ako se uzme u obzir nesrazmjer saborskih mandata, ipak nerealni.

Most je na ovim izborima ostvario znatno lošiji izborni rezultat i pregovaraju s 13 mandata, dok su na redovnim izborima ostvarili 19 mandata. Puhovski je napomenuo i da HDZ sada kreće u pregovore znatno bolje pozicioniran. Na ovim izborima, HDZ je ostvario bolji rezultat, Most lošiji i time se temeljito mijenjaju odnosi između dvaju očitih koalicijskih partnera.

Zanimljivo je spomenuti da je SDP pristao na te i još veće ustupke tijekom pregovora za sastavljanje Vlade nakon prošlih izbora.

Šef HDZ-a Andrej Plenković, već u nedjelju navečer, odmah nakon objave izbornih rezultat, najavio je pregovore o sastavljanju nove Vlade. Kao izborni pobjednici, HDZ trenutačno ima dvije izgledne opcije; sastaviti Vladu s dosadašnjim partnerima Mostom ili pokušati složiti neku drugu parlamentarnu većinu koja će isključivati Božu Petrova i njegove ministre.

"Voljeli bismo zaobići Most ako ikako bude moguće. Znam da je iz sadašnje perspektive najrealnija opcija da idemo u pregovore s Petrovom, ali vjerujem da će se u stranci najprije napraviti sva druga kombinatorika kako bi se vidjelo možemo li složiti većinu bez Mosta", komentirao je anonimni izvor iz HDZ-a.

Puhovski kaže da iz Mosta jednostavno ucjenjuju HDZ zato što znaju da su im prirodni partneri. Međutim, i HDZ ima svoje karte. Znaju da Most neće i ne smije ići u koaliciju s lijevom političkom opcijom, napomenuo je Puhovski.

Nedugo prije izbora, Most je objavio svoje uvjete za sastavljanje Vlade. Puhovski ih je dosta slikovito opisao: "Javni zahtjevi su iz prsta isisani. Promjene financiranja stranaka bi povećale ovisnost stranaka o privatnim donacijama". Između ostaloga, u uvjetima se spominje i proglašenje isključivog gospodarskog pojasa i ukidanje ZERP-a. Najveća prepreka takvom zakonu je činjenica da su sve tri zemlje na koje bi se odnosile takve promjene članice Europske unije. Rješavanje pitanja između zemalja članica je na institucijama EU i članice imaju relativno malo prostora za unilateralne akte. 

Posjeti Express