Top News
301 prikaza

Most želi svoje ministre u Vladi, iste one koji u prošloj nisu napravili ništa

Robert Podolnjak i Božo Petrov
Željko Lukunić/PIXSELL
Prije izbora Most je objavio zahtjeve za suradnju, ali poslije izbora više pažnje se posvećuje ministarskim foteljama

"Pokazalo se da su javni zahtjevi bili obična dimna zavjesa, a da su ovi, neslužbeni, oni pravi zahtjevi", komentirao je politički analitičar Žarko Puhovski Mostove zahtjeve u razgovoru za Express.

Neslužbeno, Most želi znatne kadrovske ustupke kako bi se ostvarila koalicijska suradnja. U prvom redu, žele ostaviti sve Mostove ministre u Vladi i Božu Petrova na mjestu potpredsjednika. Jedina konkretnija kadrovska promjena bilo bi postavljanje ustavnog stručnjaka Roberta Podolnjaka na mjesto predsjednika Sabora kako bi mogli kontrolirati dnevni red sjednica i time sami tempo donošenja zakonskih promjena.

Nova hrvatska Vlada 2016. | Author: Željko Lukunić (PIXSELL) Željko Lukunić (PIXSELL)

"Zahtjevi imaju logike. Manji koalicijski partner može tražiti potpredsjednika Vlade i nekoliko ministara, ali ne može tražiti i predsjednika Sabora", zaključio je Puhovski. Međutim, kako on napominje, Most ne može tražiti ostanak svih ministara, ne samo zbog brojki ostvarenih na izborima. "Ministri su se pokazali kao potpuno nesposobni i to u najgoroj vladi koju smo imali", rekao je Puhovski. 

"Pa oni traže mjesto šefa Sabora za Podolnjaka, nadalje da svi njihovi ministri ostanu u Vladi uključujući i Božu Petrova, zar se to vama čini realno?!", komentirao je za Jutarnji anonimni izbor blizak vrhu HDZ-a. Isti izvor napomenuo je da su Mostovi zahtjevi, ako se uzme u obzir nesrazmjer saborskih mandata, ipak nerealni.

Robert Podolnjak na Sinjskoj alci | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)

Most je na ovim izborima ostvario znatno lošiji izborni rezultat i pregovaraju s 13 mandata, dok su na redovnim izborima ostvarili 19 mandata. Puhovski je napomenuo i da HDZ sada kreće u pregovore znatno bolje pozicioniran. Na ovim izborima, HDZ je ostvario bolji rezultat, Most lošiji i time se temeljito mijenjaju odnosi između dvaju očitih koalicijskih partnera.

Zanimljivo je spomenuti da je SDP pristao na te i još veće ustupke tijekom pregovora za sastavljanje Vlade nakon prošlih izbora.

Šef HDZ-a Andrej Plenković, već u nedjelju navečer, odmah nakon objave izbornih rezultat, najavio je pregovore o sastavljanju nove Vlade. Kao izborni pobjednici, HDZ trenutačno ima dvije izgledne opcije; sastaviti Vladu s dosadašnjim partnerima Mostom ili pokušati složiti neku drugu parlamentarnu većinu koja će isključivati Božu Petrova i njegove ministre.

Andrej Plenković | Author: Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL

"Voljeli bismo zaobići Most ako ikako bude moguće. Znam da je iz sadašnje perspektive najrealnija opcija da idemo u pregovore s Petrovom, ali vjerujem da će se u stranci najprije napraviti sva druga kombinatorika kako bi se vidjelo možemo li složiti većinu bez Mosta", komentirao je anonimni izvor iz HDZ-a.

Puhovski kaže da iz Mosta jednostavno ucjenjuju HDZ zato što znaju da su im prirodni partneri. Međutim, i HDZ ima svoje karte. Znaju da Most neće i ne smije ići u koaliciju s lijevom političkom opcijom, napomenuo je Puhovski.

Nedugo prije izbora, Most je objavio svoje uvjete za sastavljanje Vlade. Puhovski ih je dosta slikovito opisao: "Javni zahtjevi su iz prsta isisani. Promjene financiranja stranaka bi povećale ovisnost stranaka o privatnim donacijama". Između ostaloga, u uvjetima se spominje i proglašenje isključivog gospodarskog pojasa i ukidanje ZERP-a. Najveća prepreka takvom zakonu je činjenica da su sve tri zemlje na koje bi se odnosile takve promjene članice Europske unije. Rješavanje pitanja između zemalja članica je na institucijama EU i članice imaju relativno malo prostora za unilateralne akte. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.