Novi ministar pravosuđa? Bio je odvjetnik Bandićevog suradnika

Patrik Macek (PIXSELL)
Osim što je branio Bandićevog suradnika u aferi Agram, za Martinovića se nagađa da je bio sudac vojnog suda JNA
Vidi originalni članak

Mandatar Tihomir Orešković ovaj je vikend iskoristio za razgovore s kandidatima za ministre, ali imena ljudi koji bi mogli preuzeti pojedine resore još nisu poznata. U subotu je Milan Račić sam potvrdio da je pozvan na razgovor za ministra gospodarstva, a jučer je odvjetnik i zastupnik Mosta Juro Martinović potvrdio da je kandidat za ministra pravosuđa.

Martinović je medijski najpoznatiji po tome što je odvjetnik Bandićevog suradnika u aferi Agram, Mire Lace, koji je u jesen prošle godine završio u Remetincu zbog nekih putnih računa sa službenim automobilom u vlasništvu Grada Zagreba.

Ono što je još zanimljivo oko Martinovića su tvrdnje da je Martinović navodno bivši sudac vojnog suda JNA.

Inače je zaposlen u odvjetničkom uredu Juro Martinović, Vinko Adžić i Ivan Adžić i financijski je neovisan o politici, obzirom da je kroz odvjetnički rad ostvario prilično dobru karijeru. Kada su ga pitali zašto se odlučio baviti politkom, rekao je:

"Nisam mogao gledati ovu ekonomsku katastrofu na koju politika nema odgovor", a kako je priznao u jednom intervjuu, u politiku je ušao nakon što je puno razgovarao s mostovcem Ivanom Lovrinovićem i bivšim članom Mosta, Dragom Prgometom.

Martinović je tijekom predizborne kampanje govorio kako Hrvatskom vladaju vanjski lobiji poput stranih banaka i stranih lanaca koji običnim građanima naplaćuju dvostruko veće kamate nego u svojim državama.

Bit će zanimljivo vidjeti, uđe li Martinović u izvršnu vlast, na koji način će se suprotstaviti stranim lobijima obzirom da među njima ima puno strateških partnera na koje računa Tihomir Orešković.

Martinović je, poput šefa Mosta Bože Petrova, u predizbornoj kampanji kao mantru ponavljao da se moraju smanjiti troškovi države i da ne može država trošiti više nego što privređuje. I to će također biti zanimljivo vidjeti kako će se odvijati obzirom da se najavljeni broj ministarstava nije smanjio, a ni druga slična obećanja daleko su od realizacije.

Po pitanju rastrošnosti Martinović je imao jednu zanimljivu izjavu koju je dao za portal Politikaplus.

"Gledano s pravničke strane u starijoj pravničkoj literaturi postoji institut oduzimanja poslovne sposobnosti, on se može oduzeti i zbog rastrošnosti. Mi danas nemamo tu mogućnost, da dosadašnjim političarima oduzmemo sposobnost rastrošnosti, ali im možemo oduzeti palicu da upravljaju našim novcima", rekao je Martinović.

Iako je tek u subotu potvrdio da je kandidat za ministra pravosuđa već se neko vrijeme nagađa da bi baš on mogao preuzeti tu funkciju. Prije desetak dana se o njegovom imenu počelo sve više govoriti, pa čak i to da je zbog njegove ambicije da postane ministar pravosuđa došlo do problema u samom Mostu. 

Naime, još tada je stav Mosta bio da njihovi izabrani zastupnici trebaju sjediti u Saboru, što se navodno Martinoviću nije svidjelo zbog njegove ministarske ambicije, no on je to opovrgnuo i demantirao da je zainteresiran za tu poziciju, da bi jučer ipak potvrdio da je kandidat za to mjesto.

Posjeti Express