Top News
1515 prikaza

Novi ministar pravosuđa? Bio je odvjetnik Bandićevog suradnika

Juro Martinović
Patrik Macek (PIXSELL)
Osim što je branio Bandićevog suradnika u aferi Agram, za Martinovića se nagađa da je bio sudac vojnog suda JNA

Mandatar Tihomir Orešković ovaj je vikend iskoristio za razgovore s kandidatima za ministre, ali imena ljudi koji bi mogli preuzeti pojedine resore još nisu poznata. U subotu je Milan Račić sam potvrdio da je pozvan na razgovor za ministra gospodarstva, a jučer je odvjetnik i zastupnik Mosta Juro Martinović potvrdio da je kandidat za ministra pravosuđa.

Martinović je medijski najpoznatiji po tome što je odvjetnik Bandićevog suradnika u aferi Agram, Mire Lace, koji je u jesen prošle godine završio u Remetincu zbog nekih putnih računa sa službenim automobilom u vlasništvu Grada Zagreba.

Pitanje za Juru Martinovića u emisiji Otvoreno | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube

Ono što je još zanimljivo oko Martinovića su tvrdnje da je Martinović navodno bivši sudac vojnog suda JNA.

Inače je zaposlen u odvjetničkom uredu Juro Martinović, Vinko Adžić i Ivan Adžić i financijski je neovisan o politici, obzirom da je kroz odvjetnički rad ostvario prilično dobru karijeru. Kada su ga pitali zašto se odlučio baviti politkom, rekao je:

"Nisam mogao gledati ovu ekonomsku katastrofu na koju politika nema odgovor", a kako je priznao u jednom intervjuu, u politiku je ušao nakon što je puno razgovarao s mostovcem Ivanom Lovrinovićem i bivšim članom Mosta, Dragom Prgometom.

Martinović je tijekom predizborne kampanje govorio kako Hrvatskom vladaju vanjski lobiji poput stranih banaka i stranih lanaca koji običnim građanima naplaćuju dvostruko veće kamate nego u svojim državama.

Bit će zanimljivo vidjeti, uđe li Martinović u izvršnu vlast, na koji način će se suprotstaviti stranim lobijima obzirom da među njima ima puno strateških partnera na koje računa Tihomir Orešković.

Martinović je, poput šefa Mosta Bože Petrova, u predizbornoj kampanji kao mantru ponavljao da se moraju smanjiti troškovi države i da ne može država trošiti više nego što privređuje. I to će također biti zanimljivo vidjeti kako će se odvijati obzirom da se najavljeni broj ministarstava nije smanjio, a ni druga slična obećanja daleko su od realizacije.

Juro Martinović | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Po pitanju rastrošnosti Martinović je imao jednu zanimljivu izjavu koju je dao za portal Politikaplus.

"Gledano s pravničke strane u starijoj pravničkoj literaturi postoji institut oduzimanja poslovne sposobnosti, on se može oduzeti i zbog rastrošnosti. Mi danas nemamo tu mogućnost, da dosadašnjim političarima oduzmemo sposobnost rastrošnosti, ali im možemo oduzeti palicu da upravljaju našim novcima", rekao je Martinović.

Iako je tek u subotu potvrdio da je kandidat za ministra pravosuđa već se neko vrijeme nagađa da bi baš on mogao preuzeti tu funkciju. Prije desetak dana se o njegovom imenu počelo sve više govoriti, pa čak i to da je zbog njegove ambicije da postane ministar pravosuđa došlo do problema u samom Mostu. 

Naime, još tada je stav Mosta bio da njihovi izabrani zastupnici trebaju sjediti u Saboru, što se navodno Martinoviću nije svidjelo zbog njegove ministarske ambicije, no on je to opovrgnuo i demantirao da je zainteresiran za tu poziciju, da bi jučer ipak potvrdio da je kandidat za to mjesto.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.