Novi šef DORH-a: "Spreman sam!"

pravosudje.gov.hr
U ekskluzivnom razgovoru za Express, Dražen Jelenić otvoreno govori o svojoj karijeri i planovima za budućnost
Vidi originalni članak

Dražen Jelenić, vladin je kandidat za novog glavnog državnog odvjetnika. Imenovanje zamjenika Jelenića glavnim državnim odvjetnikom tako bi mogao biti nastavak politike kontinuiteta koju su, barem što se DORH-a tiče, prakticirali već ranije i Milanovićev SDP a sada čini se taj put nastavlja i Plenkovićev HDZ. Tako odabir Jelenića na čelno mjesto institucije koja bi trebala biti cijepljena od upliva bilo kakve politike, potvrđuje i nastavlja misiju odabira stručno, kvalificiranog pojedinca, bez obzira na njegovu (ne) političku opredijeljenost. Jelenićev primjer nastavlja onaj odabira sposobnih, s poslovno dokazanim životopisom, a ne podobnih.

S izglednim novim glavnim državnom odvjetnikom razgovarali smo nakon službene Vladine objave kojom je upravo Jelenić predložen za Cvitanovog nasljednika.

"Naravno da sam spreman, više od dvadeset godina sam u državnom odvjetništvu. Poznato mi je na kakvo mjesto bih trebao, nakon službene odluke Hrvatskog Sabora i prisege nakon toga, doći. Kada mi se nakon toliko godina rada u državnom odvjetništvu ukazala takva prilika, nakon promišljanja sam ju i prihvatio", rekao je u razgovoru za Express.hr. 

O svojoj suradnji sa sada još uvijek glavnim državnim odvjetnikom i šefom kaže kako je bila jako dobra.

"Suradnja je bila jako dobra i očito je on imao povjerenja u mene. Mi smo dobri kolege. Nismo se uvijek u svemu slagali ali to i je bit zajedničkog rada, da se o stvarima raspravlja i da se onda u konačnici i donosi odluka, da ju donese on kao glavni državni odvjetnik. Ali uvijek je bio voljan poslušati i uvijek je bio voljan prihvatiti valjane argumente", naglasio je Jelenić.

Dinko Cvitan Državni odvjetnik kojem ni Karamarko ništa ne može

U mogućim budućim planovima rada DORH-a zasada nije htio govoriti, jer kako kaže prije svega je pravnik i formalist. Naglašava kako će za takve izjave biti vremena nakon što "Sabor donese svoju odluku i nakon što položi prisegu".

"Naravno da razmišljam o stvarima, promišljam, i to ne od danas, ne od dana kad mi je predložena mogućnost da bih mogao biti glavni državni odvjetnik. Dugo sam u tom sustavu i naravno da vidim sve njegove prednosti i mane, da imam svoje viđenje nekih stvari koje bi možda trebalo poboljšati. Zapravo bih htio nastaviti jedan uzlazni tijek državnog odvjetništva", naglašava.

U njegovih 25 godina rada u državnom odvjetništvu, kako nam je rekao, bilo je slučajeva koji su mu ostali u boljem sjećanju od drugih. 

"Ima jako puno predmeta, nekih se javnost naravno više i ne sjeća. Tko se više sjeća Glumine banke..nitko. Tko se sjeća korupcije u javnoj nabavi tamo 95 godine. Neki su mi ostali u boljem sjećanju, a neki ne. Idemo dalje u nove predmete, jer da ih nema ni bi bilo ni našeg posla vjerojatno", rekao je. 

Jelenića bi tako, ako imenovanje prođe i formalnu proceduru u Saboru, novi posao mogao preuzeti već sljedećeg tjedna. Tajanstveni budući glavni državni odvjetnik to zapravo i nije, kako sam kaže.

"Nisam ja tajanstven nego mediji nisu zainteresirani za rad državnog odvjetništva, već za eventualno rad glavnog državnog odvjetnika. Ja bih volio da se ta slika promijeni, da se shvati da je to jedna velika organizacija, u kojoj rade odgovorni ljudi. I naravno da svačiji rad, posebno ova vrsta javnog rada, trpi kritike. No ono što ja znam je da organizacija radi u najboljim namjerama i profesionalno i stručno", naglašava Jelenić.

Dužnost zamjenika je preuzeo 2011. godine, kada je glavni državni odvjetnik bio Mladen Bajić, kojeg je pak na tom mjestu naslijedio upravo njegov suradnik Cvitan koji je do pozicije glavnog državnog odvjetnika došao s mjesta ravnatelja USKOK-a.

Odluka o Jelenićevom odabiru dolazi u tjednu koji prethodi isteku mandata glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana. 23. travnja posljednji je radni dan za Cvitana a njegov zamjenik, upoznat s funkcioniranjem sustava u kojem radi, čini se neće imati problema dužnost svog dosadašnjeg šefa preuzeti u samo nekoliko dana. Misle to oni koji su upoznati s njegovim radom. A to sve naravno, bit će moguće ako Jelenić dobije potrebna odobrenja Odbora za pravosuđe i Sabora.

O Jeleniću se malo toga zna u javnosti, kao što to i priliči zamjeniku glavnog državnog odvjetnika. Oni koji ga poznaju, tj. znaju tko je i kako radi, hvale njegov dosadašnji rad.

"Vrhunski je to profesionalac sa četvrtstoljetnim iskustvom u državnom odvjetništvu RH u kojem je prošao sve nivoe. Zamjenik je državnog odvjetnika i predsjednik državnoodvjetničkog vijeća za kojeg sam siguran da će biti u stanju uspješno voditi tu organizaciju. Kandidatom sam zadovoljan i moj je osobni stav da bi ga trebalo podržati", u razgovoru za Express.hr rekao je SDP-ov Peđa Grbin, član saborskog Odbora za pravosuđe.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

Odbor za pravosuđe svoju bi sjednicu, po redovnom planu i programu, trebao održati sutra, u srijedu. A o 'slučaju Jelenić' raspravljat će se na sjednici Odbora u četvrtak u 9 sati. Odmah nakon odbora, istog dana i Sabor će dobiti priliku raspravljati o ovoj temi, kako bi zastupnici bili spremni za glasovanje o podržavanju vladina kandidata koje bi po rasporedu trebalo biti u petak. Zastupnici bi tako Jelenića trebali prihvatiti kao novog glavnog državnog odvjetnika zadnjeg radnog dana u tjednu. U ponedjeljak Cvitanu mandat već prestaje, pa je logično kako će kritičari reći da je riječ o odlukama koje se donose u zadnji čas

"Ponašanje vladajućih nas je dovelo u situaciju da sve moramo raditi na brzinu i da se o kandidatu, unatoč mom osobnom stavu o njemu, neće moći provesti valjana, kvalitetna i pripremljena rasprava. Imajući u vidu rokove kojima smo stisnuti Odbor će biti u četvrtak u 9 sati ujutro", naglašava Grbin.

Goran Aleksić (SNAGA), jedan od članova Odbora rekao nam je kako nije upoznat s njegovim radom.

"Nisam upoznat s njegovim radom, morao bih se najprije upoznati da bih mogao komentirati. Ali ono što mogu komentirati je da se ponovno radi nešto 5 do 12 umjesto da se to stavi na stol par mjeseci prije nego što dolazi do izbora pa da cijela javnost može na miru razgovarati i raspravljati. Trebalo je istaknuti kandidate, i SDP i HDZ tko već koga ima, znamo kako to funkcionira u državi - da oni koji su najveći predlažu kandidate", napominje Aleksić.

Državni odvjetnik Cvitana čuvaju kušači hrane, Geigerovi brojači...

Vladinog kandidata predstavio je na sjednici Vlade ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

"Jelenić danas obnaša funkciju prvog zamjenika glavnog državnog odvjetnika. Znamo da je bio predsjednik Državnog odvjetničkog vijeća i cijeli je život prošao profesionalnu karijeru u državnom odvjetništvu, sve stepenice od vježbenika, općinskog državnog odvjetnika, do županijskog državnog odvjetnika i smatramo da on doista poznaje sustav i sve procese unutar Državnog odvjetništva, te će odgovoriti svim zadaćama", rekao je Bošnjaković.

No malo toga zna se o Jeleniću. Većinom je radio na slučajevima gospodarskog kriminaliteta, a između ostalog i na slučaju otmice sina Vladimira Zagorca u kojem je bio tužitelj. Poznato je i kako mu je 2012. godine kradljivac ukrao torbu s novčanikom, laptopom, i drugim stvarima. Policija je pronašla počinitelja, konobara, koji je torbu Jeleniću uzeo dok je ručao u restoranu Boban.

Šteta se procijenila na oko 10.000 kuna, no na sreću važni podaci i dokumenti sa laptopa zamjenika državnog odvjetnika nisu nestali. Tajanstveni budući glavni državni odvjetnik radit će na jednom od najisturenijih mjesta u državi, dok oporbeni zastupnici i u ovom slučaju ukazuju na sada već tradicionalno ponašanje vladajućeg HDZ-a. 

Afera Saucha Već ga otpisali? Cvitanu više nitko ne vjeruje

"To nije u redu ni prema organizaciji na čelo koje bi on trebao doći jer se time ta organizacija omalovažava a nije u redu ni prema dosadašnjem glavnom državnom odvjetniku jer to nije od jučer. Mi njegova izvješća nismo imali prilike uopće raspraviti. U konačnici to nije u redu prema samom g. Jeleniću jer se on neće imati vremena pripremiti za preuzimanje dužnosti na valjan način. Može on biti upoznat koliko god hoće s radom organizacije ali jedno je biti zamjenik a drugo je biti na čelu", smatra Grbin.

Cvitan svoj mandat završava 23. travnja, kako god prošlo glasovanje o Jeleniću, no zastupnici u Saboru još uvijek nisu dobili njegovo izvješće o radu, što bi trebao biti dio i njegovog protokola odlaska s tako važnog radnog mjesta.

"Sukladno odredbama poslovnika koje su promijenjene upravo na inzistiranje SDP-a imamo novu odredbu po kojoj uz podršku određenog broja zastupnika neka točka mora doći na dnevni red unutar sljedećih sedam dana. S obzirom na to, planom rada za ovaj tjedan je predviđeno da u četvrtak u popodnevnim satima raspravljamo o izvješću o radu državnog odvjetništva za 2015./2016. godinu", najavljuje Grbin.

Ministar Bošnjaković uvjeren je kako će se sva procedura stići 'odraditi' do 24. travnja, a u potvrđivanje Jelenića ne sumnja. Upitan o dosadašnjem radu Dinka Cvitana ministra napominje kako je njemu mandat završen.

"Mi smatramo da će doći do nove energije i novijeg pristupa. To su složene i odgovorne funkcije", rekao je Bošnjaković.

Posjeti Express