Top News
2403 prikaza

Već ga otpisali? Cvitanu više nitko ne vjeruje

Dinko Cvitan
Patrik Macek (PIXSELL)
HDZ mu nikad nije bio sklon, povjerenje Mosta je poljuljano, a osudila ga je i oporba

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan mogao bi biti smijenjen iako mu mandat istječe tek u travnju 2018. godine. Ako i ne bude smijenjen, Cvitan se već sada može pozdraviti s novim mandatom. Iako o tome ima li vladajući HDZ i dalje povjerenje u glavnog državnog odvjetnika u toj stranci nije otvorena rasprava, a kamoli na razini vladajućih partnera HDZ-a i Mosta, većina sugovornika iz vrha HDZ-a za Večernji list su rekli kako bi se Cvitanu trebalo “zahvaliti na suradnji”.

Andrej Plenković objavio proširenje istrage u slučaju dnevnice | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
"Potpuno je apsurdno da USKOK nije istražio period prije i poslije 2015. godine, odnosno je li i u tim periodima bilo lažnih putnih naloga. Ne mogu decidirano reći hoće li se tražiti njegova smjena, ali svi argumenti oko aljkavosti istrage stoje. Najgore je to što je Cvitan ovakvim ponašanjem doveo u pitanje sve istrage koje je DORH ranije vodio, pogotovo one koje je odbacio", rekao je izvor iz vodstva HDZ-a.

Cvitan je prvo napravio katastrofalnu grešku što u nijednom trenutku nakon uhićenja Tomislava Sauche nije nastavio s istragom i provjerio jesu li se muljaže s putnim nalozima događale i prije ili poslije Sauchinog mandata u Milanovićevoj Vladi. To mu se obilo o glavu, jer ga je upravo Saucha, nakon što je pušten iz Remetinca, javno osramotio nakon što je sam otkrio da se blagajna Vlade krala i nakon što Milanović više nije bio premijer.

Ne samo da se nastavilo, već je trajalo cijeli mandat Tihomira Oreškovića, a nastavilo se i u Plenkovićevoj Vladi. Cvitan se nakon toga pokunjeno pojavljuje na presici u Vladi koju je organizirao Andrej Plenković, što je apsolutni i do sada nezabilježeni presedan i u tom trenutku je postalo jasno da Cvitan praktički nema nikakvu kontrolu nad svojim resorom.

Cvitan si je tako napravio više štete nego koristi, a na kraju bi ga to moglo koštati i mandata. Naime, HDZ nikad nije bio naklonjen Cvitanu, ali mu je zato bio naklonjen Most. No, nakon famozne presice i Most mu okreće leđa, što se dalo zaključiti iz izjave Bože Petrova, koji je decidirano rekao kako bi volio da se ta zajednička presica premijera i glavnog državnog odvjetnika nikada nije dogodila.

Cvitan može zaboraviti i na podršku oporbe, jer SDP je odmah nakon njihove zajedničke presice rekao da su obojica izašli izvan okvira svojih ustavnih ovlasti. U svakom slučaju, čak i da odradi mandat do kraja Cvitan je već otpisan. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.