Top News
3976 prikaza

Novi šef DORH-a: "Spreman sam!"

Dražen Jelenić
pravosudje.gov.hr
U ekskluzivnom razgovoru za Express, Dražen Jelenić otvoreno govori o svojoj karijeri i planovima za budućnost

Dražen Jelenić, vladin je kandidat za novog glavnog državnog odvjetnika. Imenovanje zamjenika Jelenića glavnim državnim odvjetnikom tako bi mogao biti nastavak politike kontinuiteta koju su, barem što se DORH-a tiče, prakticirali već ranije i Milanovićev SDP a sada čini se taj put nastavlja i Plenkovićev HDZ. Tako odabir Jelenića na čelno mjesto institucije koja bi trebala biti cijepljena od upliva bilo kakve politike, potvrđuje i nastavlja misiju odabira stručno, kvalificiranog pojedinca, bez obzira na njegovu (ne) političku opredijeljenost. Jelenićev primjer nastavlja onaj odabira sposobnih, s poslovno dokazanim životopisom, a ne podobnih.

S izglednim novim glavnim državnom odvjetnikom razgovarali smo nakon službene Vladine objave kojom je upravo Jelenić predložen za Cvitanovog nasljednika.

"Naravno da sam spreman, više od dvadeset godina sam u državnom odvjetništvu. Poznato mi je na kakvo mjesto bih trebao, nakon službene odluke Hrvatskog Sabora i prisege nakon toga, doći. Kada mi se nakon toliko godina rada u državnom odvjetništvu ukazala takva prilika, nakon promišljanja sam ju i prihvatio", rekao je u razgovoru za Express.hr. 

O svojoj suradnji sa sada još uvijek glavnim državnim odvjetnikom i šefom kaže kako je bila jako dobra.

"Suradnja je bila jako dobra i očito je on imao povjerenja u mene. Mi smo dobri kolege. Nismo se uvijek u svemu slagali ali to i je bit zajedničkog rada, da se o stvarima raspravlja i da se onda u konačnici i donosi odluka, da ju donese on kao glavni državni odvjetnik. Ali uvijek je bio voljan poslušati i uvijek je bio voljan prihvatiti valjane argumente", naglasio je Jelenić.

Dinko Cvitan Dinko Cvitan Top News Državni odvjetnik kojem ni Karamarko ništa ne može

U mogućim budućim planovima rada DORH-a zasada nije htio govoriti, jer kako kaže prije svega je pravnik i formalist. Naglašava kako će za takve izjave biti vremena nakon što "Sabor donese svoju odluku i nakon što položi prisegu".

"Naravno da razmišljam o stvarima, promišljam, i to ne od danas, ne od dana kad mi je predložena mogućnost da bih mogao biti glavni državni odvjetnik. Dugo sam u tom sustavu i naravno da vidim sve njegove prednosti i mane, da imam svoje viđenje nekih stvari koje bi možda trebalo poboljšati. Zapravo bih htio nastaviti jedan uzlazni tijek državnog odvjetništva", naglašava.

U njegovih 25 godina rada u državnom odvjetništvu, kako nam je rekao, bilo je slučajeva koji su mu ostali u boljem sjećanju od drugih. 

"Ima jako puno predmeta, nekih se javnost naravno više i ne sjeća. Tko se više sjeća Glumine banke..nitko. Tko se sjeća korupcije u javnoj nabavi tamo 95 godine. Neki su mi ostali u boljem sjećanju, a neki ne. Idemo dalje u nove predmete, jer da ih nema ni bi bilo ni našeg posla vjerojatno", rekao je. 

Jelenića bi tako, ako imenovanje prođe i formalnu proceduru u Saboru, novi posao mogao preuzeti već sljedećeg tjedna. Tajanstveni budući glavni državni odvjetnik to zapravo i nije, kako sam kaže.

Dinko Cvitan | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

"Nisam ja tajanstven nego mediji nisu zainteresirani za rad državnog odvjetništva, već za eventualno rad glavnog državnog odvjetnika. Ja bih volio da se ta slika promijeni, da se shvati da je to jedna velika organizacija, u kojoj rade odgovorni ljudi. I naravno da svačiji rad, posebno ova vrsta javnog rada, trpi kritike. No ono što ja znam je da organizacija radi u najboljim namjerama i profesionalno i stručno", naglašava Jelenić.

Dužnost zamjenika je preuzeo 2011. godine, kada je glavni državni odvjetnik bio Mladen Bajić, kojeg je pak na tom mjestu naslijedio upravo njegov suradnik Cvitan koji je do pozicije glavnog državnog odvjetnika došao s mjesta ravnatelja USKOK-a.

Odluka o Jelenićevom odabiru dolazi u tjednu koji prethodi isteku mandata glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana. 23. travnja posljednji je radni dan za Cvitana a njegov zamjenik, upoznat s funkcioniranjem sustava u kojem radi, čini se neće imati problema dužnost svog dosadašnjeg šefa preuzeti u samo nekoliko dana. Misle to oni koji su upoznati s njegovim radom. A to sve naravno, bit će moguće ako Jelenić dobije potrebna odobrenja Odbora za pravosuđe i Sabora.

O Jeleniću se malo toga zna u javnosti, kao što to i priliči zamjeniku glavnog državnog odvjetnika. Oni koji ga poznaju, tj. znaju tko je i kako radi, hvale njegov dosadašnji rad.

"Vrhunski je to profesionalac sa četvrtstoljetnim iskustvom u državnom odvjetništvu RH u kojem je prošao sve nivoe. Zamjenik je državnog odvjetnika i predsjednik državnoodvjetničkog vijeća za kojeg sam siguran da će biti u stanju uspješno voditi tu organizaciju. Kandidatom sam zadovoljan i moj je osobni stav da bi ga trebalo podržati", u razgovoru za Express.hr rekao je SDP-ov Peđa Grbin, član saborskog Odbora za pravosuđe.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 13:40 19.Travanj 2018.

    hvala bogu da je spreman i da spremnih još uvijek ima

  • LeonardS 09:13 19.Travanj 2018.

    Svima mora biti jasno da se jedino političari i njihovi mentori moraju bojati tko je državni odvjetnik, dok građane samo zanimaju zamjenici koji su otvoreno rečeno nesposobni ili podmitljivi i mali broj ne spada u te kategorije već u poštene !

  • Avatar Antun Sklepić
    marica 07:18 18.Travanj 2018.

    spreman pitam te za što si spreman,da štitiš debele guzice kao i tvoji prethodnici.