Od Angele do Pamele: Traži se podrška za EU izbore

DPA/PIXSELL
Posljednje metre utrke za vrijednu fotelju u EU parlamentu neće biti lako istrčati, potrebna je pomoć izvana
Vidi originalni članak

Od izbora za Europski parlament dijeli nas još samo deset dana. Naše političke stranke u kampanji su već barem mjesec dana, no čini se kako je to sve pored nas prošlo gotovo neprimjetno. No najave onoga što će učiniti u posljednjim trenucima utrke za te 'vrijedne fotelje' pokazuju kako su spremni svojim biračima, ali i konkurenciji, pokazati da su povezani s najmoćnijim europskim političarima. Među njima prednjači HDZ, kao najjača stranka u zemlji, uvjereni kao što su to bili i svaki put do sada, kako imaju pobjedničku listu. 

Sa zvijezdom koja podržava njihovu stranku hvalit će se ovog vikenda u Zagrebu, kada bi trebali biti domaćini njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i Manfredu Weberu, koji će sudjelovat na središnjem predizbornom skupu HDZ-a u subotu, 18. svibnja u dvorani Dražen Petrović.

"Bit će to prvi i jedini dolazak kancelarke Merkel na europske sastanke izvan Njemačke a prije europskih izbora", objavili su i na svojoj web stranici najavili dolazak Merkel i sastanak s premijerom i predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem. 

"Činjenica da je Angela Merkel odabrala Zagreb, ili Hrvatsku, za svoje jedino pojavljivanje pokazuje snagu i utjecaj kojeg HDZ ima unutar europske pučke stranke", stoji na njihovoj službenoj stranici. 

Po prognozama HDZ će dobiti pet od 11 hrvatskim mjesta u EU parlamentu, na izborima koji će se održati od 23. do 26. svibnja. 

Tog istog dana u Rijeci, te subote, SDP, kojem smiješe tri mjesta u parlamentu, ugostit će Fransa Timmermansa, kandidata za predsjednika EK za Stranku europskih socijalista, piše Balkan Insight. 

Nezavisni za Hrvatsku izlaze sa Hrvatskom strankom prava, a podršku traže od francuske stranke Nacionalno okupljanje.

Bruna Esih, iz Neovisnih, sudjelovala je na sastanku Pokreta za Europu sloboda i nacija u Slovačkoj. Pohvalila se na svojoj Facebook stranici fotografijom sa Marie Le Pen, kandidatkinjom Nacionalne fronte. 

"Na moj poziv Le Pen je najavila svoj dolazak u Hrvatsku, a njezin nasljednik u europskom parlamentu, Nicholas Bay, doći će u Zagreb sljedećeg tjedna", napisala je Esih na svom Facebooku. 

Euroskeptici Živi zid također traže svoje mjesto pod europskim suncem,i fotelju u EU parlamentu. Oni su se priklonili desničarskoj talijanskoj struju pokretu Pet zvjezdica, poznatih po svojoj anti migracijskoj politici. Po prognozama trebali bi dobiti jedan mandat. 

Zanimljivu i možda globalno najpoznatiju podršku dobila je platforma Možemo! i to od glumice Pamele Anderson. 

"Iznenadit ću vas hrvatskom riječi za nadu (mig: europski izbori) - Možemo!", napisala je Anderson 5. svibnja. 

Zagrebački vijećnik Tomislav Tomašević, prvi na listi Možemo!, zahvalio se Anderson na njezinoj podršci, i naglasio kako je je Možemo jedina stranka na listi u Hrvatskoj koji su prioritet stavili na klimatske promjene. 

"Upravo to je ono o čemu je Pamela često govorila u javnosti, posebno na primjeru žutih prsluka u Francuskoj, koji su zahtijevali da prebacivanje na obnovljivu energiju ne plaćaju siromašni, već oni koji su imali najviše benefita od konzumacije fosilnih goriva", rekao je. 

Na ovim izborima Anderson će podržati i bivšeg grčkog ministra financija Yanisa Varoufakisa i Srećka Horvata u Njemačkoj koji će se kandidirati na lijevoj platformi Pokret za demokraciju u Europi 2025. 

No premijer Plenkovića smatra da Pamela ne može pobijediti kancelarku Merkel. 

"Mislim da podrška njemačke kancelarke može biti puno korisnija"

Posjeti Express