Top News
880 prikaza

Od Angele do Pamele: Traži se podrška za EU izbore

Angela Merkel i Pamela Anderson
DPA/PIXSELL
Posljednje metre utrke za vrijednu fotelju u EU parlamentu neće biti lako istrčati, potrebna je pomoć izvana

Od izbora za Europski parlament dijeli nas još samo deset dana. Naše političke stranke u kampanji su već barem mjesec dana, no čini se kako je to sve pored nas prošlo gotovo neprimjetno. No najave onoga što će učiniti u posljednjim trenucima utrke za te 'vrijedne fotelje' pokazuju kako su spremni svojim biračima, ali i konkurenciji, pokazati da su povezani s najmoćnijim europskim političarima. Među njima prednjači HDZ, kao najjača stranka u zemlji, uvjereni kao što su to bili i svaki put do sada, kako imaju pobjedničku listu. 

Sa zvijezdom koja podržava njihovu stranku hvalit će se ovog vikenda u Zagrebu, kada bi trebali biti domaćini njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i Manfredu Weberu, koji će sudjelovat na središnjem predizbornom skupu HDZ-a u subotu, 18. svibnja u dvorani Dražen Petrović.

Pamela Anderson | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
"Bit će to prvi i jedini dolazak kancelarke Merkel na europske sastanke izvan Njemačke a prije europskih izbora", objavili su i na svojoj web stranici najavili dolazak Merkel i sastanak s premijerom i predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem. 

"Činjenica da je Angela Merkel odabrala Zagreb, ili Hrvatsku, za svoje jedino pojavljivanje pokazuje snagu i utjecaj kojeg HDZ ima unutar europske pučke stranke", stoji na njihovoj službenoj stranici. 

Angela Merkel i Andrej Plenković | Author: Steffen Kugler/DPA/PIXSELL Steffen Kugler/DPA/PIXSELL
Po prognozama HDZ će dobiti pet od 11 hrvatskim mjesta u EU parlamentu, na izborima koji će se održati od 23. do 26. svibnja. 

Tog istog dana u Rijeci, te subote, SDP, kojem smiješe tri mjesta u parlamentu, ugostit će Fransa Timmermansa, kandidata za predsjednika EK za Stranku europskih socijalista, piše Balkan Insight. 

Nezavisni za Hrvatsku izlaze sa Hrvatskom strankom prava, a podršku traže od francuske stranke Nacionalno okupljanje.

Bruna Esih, iz Neovisnih, sudjelovala je na sastanku Pokreta za Europu sloboda i nacija u Slovačkoj. Pohvalila se na svojoj Facebook stranici fotografijom sa Marie Le Pen, kandidatkinjom Nacionalne fronte. 

"Na moj poziv Le Pen je najavila svoj dolazak u Hrvatsku, a njezin nasljednik u europskom parlamentu, Nicholas Bay, doći će u Zagreb sljedećeg tjedna", napisala je Esih na svom Facebooku. 

Euroskeptici Živi zid također traže svoje mjesto pod europskim suncem,i fotelju u EU parlamentu. Oni su se priklonili desničarskoj talijanskoj struju pokretu Pet zvjezdica, poznatih po svojoj anti migracijskoj politici. Po prognozama trebali bi dobiti jedan mandat. 

Zanimljivu i možda globalno najpoznatiju podršku dobila je platforma Možemo! i to od glumice Pamele Anderson. 

"Iznenadit ću vas hrvatskom riječi za nadu (mig: europski izbori) - Možemo!", napisala je Anderson 5. svibnja. 

Zagrebački vijećnik Tomislav Tomašević, prvi na listi Možemo!, zahvalio se Anderson na njezinoj podršci, i naglasio kako je je Možemo jedina stranka na listi u Hrvatskoj koji su prioritet stavili na klimatske promjene. 

"Upravo to je ono o čemu je Pamela često govorila u javnosti, posebno na primjeru žutih prsluka u Francuskoj, koji su zahtijevali da prebacivanje na obnovljivu energiju ne plaćaju siromašni, već oni koji su imali najviše benefita od konzumacije fosilnih goriva", rekao je. 

Srećko Horvat i Yanis Varoufakis | Author: Žarko Bašić/ Pixsell Žarko Bašić/ Pixsell
Na ovim izborima Anderson će podržati i bivšeg grčkog ministra financija Yanisa Varoufakisa i Srećka Horvata u Njemačkoj koji će se kandidirati na lijevoj platformi Pokret za demokraciju u Europi 2025. 

No premijer Plenkovića smatra da Pamela ne može pobijediti kancelarku Merkel. 

"Mislim da podrška njemačke kancelarke može biti puno korisnija"

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.