Orešković: Iz Vlade trebaju otići Karamarko i Petrov, ne ja

Patrik Macek/ PIXSELL
Rekao je da je bio na hitnom sastanku u SOA-i, ali nije objasnio zašto je tako dugo ostavio javnost da nagađa što se dogodilo
Vidi originalni članak

Na konferenciji za medije u 14 sati premijer Tihomir Orešković je rekao da ne daje ostavku, da to nije niti planirao, ali zato traži ostavke drugih. "Odnosi između Karamarka i Petrova postali su preveliki teret za Vladu i za ovu državu. Ja sam ih pokušao pomiriti, ali nije išlo. Zato ih pozivam obojicu da se povuku sa svojih funkcija", kazao je.

Time je potpuno opovrgnuo jučerašnje objave praktično HDZ-ovih medija da je premijer na izlaznim vratima, kao i najave pojedinih dužnosnika HDZ-a o Tomislavu Karamarku kao skorom budućem premijeru. U vezi njegovog jučerašnjeg naglog odlaska iz Banskih dvora i otkazivanja sjednice Vlade, rekao je da je imao hitan sastanak s "kolegama iz SOA-e" zato što "ova situacija ugrožava nacionalne interese".

Zašto bi, međutim, odlazak u SOA-u bio tako hitan da je morao prekidati sjednicu Vlade koja se inače sastaje relativno rijetko, i to u pravilu telefonski, te ostaviti kompletnu hrvatsku javnost s brojnim neodgovorenim pitanjima što se događa i gdje se uopće nalazi, premijer nije otkrio. 

"Novi izbori bi nas koštali između 1 i 2 milijardu eura, što nam svakako nije u interesu. Pokrenuli smo reforme, BDP raste i ako riješimo ovu političku situaciju, ovo bi mogla biti sjajna godina", kazao je i to, uz napomenu da će Karamarko i Božo Petrov, kako se on nada, učiniti najbolje za državu.

Nakon Oreškovićevog naglog i misterioznog odlaska jučer iz Banskih dvora, u kuloarima se špekulira i s tvrdnjama da je premijer navodno ponudio Karamarku i Petrovu da obojica napuste svoja mjesta u Vladi. Prema istim izvorima, Petrov je prihvatio odlazak u paketu, ali je Karamarko to rezolutno odbio.

Premijer se osvrnuo i na kurikularnu reformu, rekavši da se od nje ne odustaje, te da ona ide dalje, na isti način na koji je to nedavno prezentirala predsjendica Kolinda Gabar Kitarović nakon sastanka s ministrom Predragom Šustarom i voditeljem skupine stručnjaka za obrazovnu reformu Borisom Jokićem. Ovakvim istupom premijer se bitno udaljio od Karamarka u odnosu na posljednje istupe i donekle približio Mostu.

Posjeti Express