Pernar: "Neću ometati Ruse u deložaciji Ivice Todorića"

Patrik Macek (PIXSELL)
Do jučer najmoćnijem čovjeku Hrvatske, ozbiljno prijete ruske banke, a očekivano, u slučaju deložacije iz dvorca neće moći računati na pomoć Živog zida
Vidi originalni članak

Nije bitno koja je banka niti tko je vlasnik banke. Imali smo situaciju u Negoslavcima gdje je Sberbanka deložirala obitelj Planinac. Mi smo tamo stajali uz obitelj protiv banke. Međutim, u slučaju Todorića, tu se ne radi, po mom osobnom sudu, o poštenoj i moralnoj osobi. Odnosno, osobi koja je na pošten način stekla taj dvorac. Prije svega, on ga nije ni trebao dobiti zato što on pripada obitelji Kulmer i treba biti vraćen njima. To je samo jedan od razloga zašto ne bih ometao njegovu deložaciju - ispričao nam je u kratkom razgovoru saborski zastupnik Ivan Pernar iz Živog zida.

German Gref Ovo je čovjek koji plijeni Todorićevu imovinu

Podsjetimo, Sberbank je zaplijenila, odnosno blokirala dionice Mercatora koje nisu u vlasništvu koncerna Agrokor nego Ivice Todorića osobno. Potvrdili su nam to iz Agrokora. Jutros su slovenski mediji prenijeli informaciju da je zaplijenjeno 18,53 posto dionica Mercatora koje su u vlasništvu Agrokorove nizozemske tvrtke Agrokor B.V. Međutim, ta tvrtka nije u sastavu koncerna, nego u vlasništvu Ivice Todorića osobno. On je te dionice založio za kredit od 100 milijuna eura koje je Sberbank dala u veljači. 

Prema nekim neslužbenim informacijama za taj kredit od 100 milijuna eura založena je i polovica Kulmerovih dvora kao osobna imovina Todorićevih. Ako je to točno, Sberbank bi mogla uzeti i tu imovinu.

Top News Jamnica, PIK i Belje objavili visoke iznose jamčevine za Agrokor

"Agrokor d.d. je vlasnik 69,57% Mercatora i ovo vlasništvo Agrokora d.d. nije založeno niti je na bilo koji način dovedeno u pitanje. Sva vlasnička prava u Mercatoru Agrokor d.d. ostvaruje na temelju ovog većinskog vlasničkog udjela", obrazložili su nam iz Agrokora.

Zatim obrazlažu da manjinski udio od 18,53% Mercatora koji je u vlasništvu Agrokor Investments B.V. nije vlasništvo Agrokora d.d., jer je ova kompanija sa sjedištem u Nizozemskoj u direktnom, 100-postotnom vlasništvu Ivice Todorića. 

Sve je jasnije Dalić i Ramljak: Dobavljači, bježite iz Agrokora...

"Prema informacijama kojima raspolaže izvanredna uprava Agrokora d.d., Ivica Todorić je prilikom podizanja kredita u iznosu od 100 milijuna eura od Sberbanke u veljači ove godine založio dionice Mercatora u vlasništvu Agrokor Investment B.V. kao dodatno sredstvo osiguranja. Tim temeljem Sberbanka ima direktan zahtjev prema toj imovini i može pokrenuti postupak ovrhe. Kako Agrokor d.d. nije vlasnik Agrokor Investments B.V., na ovu se kompaniju ne odnosi Zakon o postupku izvanredne uprave. Izvanredna uprava Agrokora ima ingerencije samo nad vlasništvom Agrokora d.d., a navedeni manjinski udio u Mercatoru, kao što smo pojasnili, to nije. Međutim, bilo kakvo raspolaganje tim manjinskim udjelom nema utjecaja na budućnost Mercatora kao niti na proces restrukturiranja Agrokora d.d.", odgovorili su nam.

Posjeti Express