Top News
7390 prikaza

Pernar: "Neću ometati Ruse u deložaciji Ivice Todorića"

Ivan Pernar
Patrik Macek (PIXSELL)
Do jučer najmoćnijem čovjeku Hrvatske, ozbiljno prijete ruske banke, a očekivano, u slučaju deložacije iz dvorca neće moći računati na pomoć Živog zida

Nije bitno koja je banka niti tko je vlasnik banke. Imali smo situaciju u Negoslavcima gdje je Sberbanka deložirala obitelj Planinac. Mi smo tamo stajali uz obitelj protiv banke. Međutim, u slučaju Todorića, tu se ne radi, po mom osobnom sudu, o poštenoj i moralnoj osobi. Odnosno, osobi koja je na pošten način stekla taj dvorac. Prije svega, on ga nije ni trebao dobiti zato što on pripada obitelji Kulmer i treba biti vraćen njima. To je samo jedan od razloga zašto ne bih ometao njegovu deložaciju - ispričao nam je u kratkom razgovoru saborski zastupnik Ivan Pernar iz Živog zida.

Herman Gref German Gref Top News Ovo je čovjek koji plijeni Todorićevu imovinu

Podsjetimo, Sberbank je zaplijenila, odnosno blokirala dionice Mercatora koje nisu u vlasništvu koncerna Agrokor nego Ivice Todorića osobno. Potvrdili su nam to iz Agrokora. Jutros su slovenski mediji prenijeli informaciju da je zaplijenjeno 18,53 posto dionica Mercatora koje su u vlasništvu Agrokorove nizozemske tvrtke Agrokor B.V. Međutim, ta tvrtka nije u sastavu koncerna, nego u vlasništvu Ivice Todorića osobno. On je te dionice založio za kredit od 100 milijuna eura koje je Sberbank dala u veljači. 

Prema nekim neslužbenim informacijama za taj kredit od 100 milijuna eura založena je i polovica Kulmerovih dvora kao osobna imovina Todorićevih. Ako je to točno, Sberbank bi mogla uzeti i tu imovinu.

Agrokor Top News Jamnica, PIK i Belje objavili visoke iznose jamčevine za Agrokor

"Agrokor d.d. je vlasnik 69,57% Mercatora i ovo vlasništvo Agrokora d.d. nije založeno niti je na bilo koji način dovedeno u pitanje. Sva vlasnička prava u Mercatoru Agrokor d.d. ostvaruje na temelju ovog većinskog vlasničkog udjela", obrazložili su nam iz Agrokora.

Zatim obrazlažu da manjinski udio od 18,53% Mercatora koji je u vlasništvu Agrokor Investments B.V. nije vlasništvo Agrokora d.d., jer je ova kompanija sa sjedištem u Nizozemskoj u direktnom, 100-postotnom vlasništvu Ivice Todorića. 

Ante Ramljak, Davor Božinović, Martina Dalić Sve je jasnije Top News Dalić i Ramljak: Dobavljači, bježite iz Agrokora...

"Prema informacijama kojima raspolaže izvanredna uprava Agrokora d.d., Ivica Todorić je prilikom podizanja kredita u iznosu od 100 milijuna eura od Sberbanke u veljači ove godine založio dionice Mercatora u vlasništvu Agrokor Investment B.V. kao dodatno sredstvo osiguranja. Tim temeljem Sberbanka ima direktan zahtjev prema toj imovini i može pokrenuti postupak ovrhe. Kako Agrokor d.d. nije vlasnik Agrokor Investments B.V., na ovu se kompaniju ne odnosi Zakon o postupku izvanredne uprave. Izvanredna uprava Agrokora ima ingerencije samo nad vlasništvom Agrokora d.d., a navedeni manjinski udio u Mercatoru, kao što smo pojasnili, to nije. Međutim, bilo kakvo raspolaganje tim manjinskim udjelom nema utjecaja na budućnost Mercatora kao niti na proces restrukturiranja Agrokora d.d.", odgovorili su nam.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.