"Rusi će napraviti sve da izazovu nemire na Balkanu"

REUTERS
Velika Britanija upozorava što se sve kuha u dijelu Europe u kojem smo i mi, zašto se to nas najviše tiče
Vidi originalni članak

Rusije je spremna uraditi što god je u njenoj moći kako bi destabilizirala Zapadni Balkan, jedan je od glavnih zaključaka izvještaja sjednice Odbora za vanjske poslove Velike Britanije. Sjednica je održana uoči upravo završenog samita o Zapadnom Balkanu u Londonu, a zaključci teško je reći zanimaju li više EU ili Balkan. Kako je Hrvatska, uz Sloveniju, dijelom i jednog i drugog, naše zemlje zaključci se tiču ponajviše.

Izvještaj navodi da je EU posljednjih 10 godina zapostavila Zapadni Balkan, unatoč tome što je Hrvatska u međuvremenu postala članicom, te su to iskoristili vanjske sile kao što su Rusija, Turska i Kina kako bi uskočile u politički ispražnjeni prostor na toj razini. Od te tri zemlje izvještaj ocjenjuje da Rusija predstavlja najveću prijetnju, u prvom redu imajući na umu šest zemalja koje još nisu ušle u članstvo EU, a kojima se izvještaj najviše i bavio – BiH, Crna Gora, Srbija, Kosovo, Makedonija i Albanija.

Više nije tajna "Kremlj je 2016. u Crnoj Gori htio ubiti premijera"

Ruski utjecaj u toj regiji izvještaj navodi da je slab u odnosu na turski i kineski, i to zbog relativno slabe ekonomske prisutnosti, a onda objašnjava u čemu je problem:

"Rusija je spremna učiniti sve što je u njenoj moći kako bi destabilizirala Zapadni Balkan i njegov put ka stabilnosti i demokraciji. To se vidi u ruskoj podršci pokušaju državnog udara u Crnoj Gori 2016. Usto, postoji zabrinutost da će Rusija pokušati spriječiti potpisivanje dogovora između Grčke i Makedonije o promjeni imena Makedonije", navodi izvještaj, ističući da će Rusija možda i podržati održavanje referenduma o Makedoniji, ali da će se pritom koristiti druga sredstva.

Za epizodu iz Crne Gore otprije dvije godine izvještaj vanjskopolitičkog tijela Velike Britanije kaže pak: "To je primjer ruskog apetita za lukavim rizikom i spremnost za stvaranje smetnji." Izvještaj nipošto nije zaboravio da je jedan od glavnih aduta za destabiliziranje dijela Europe koji je u 90-ima pretrpio nekoliko jezivih ratova, Milorad Dodik, kojega su spomenuli u kategoriji "destabilizirajućih lidera u Republici Srpskoj". Express je već pisao o tome da tamošnja lokalna policija kupuje oružje iz Rusije.

"Time se podgrijava strah od sposobnosti Rusije da destabilizira krhki mir." Na sjednici na kojoj su politički predstavnici i stručnjaci iznosili mišljenje o stanju na Balkanu, Robert Cooper, britanski diplomat i savjetnik pri Europskoj komisiji, rekao je da su "Rusi jako uspješni u pogoršavanju loših situacija".

"To je jedna od njihovih vještina u kojima su odlični. Ovaj prostor obiluje mnogim lošim situacijama i oni rade na njima", kazao je. Dodik je danas, zapravo, povremeno u središtu takvih igara.

Na samitu se od ljudi iz britanske vlade moglo čuti i to da vlada "ozbiljna zabrinutost zbog stanja u BiH", i to zbog napetosti između Bošnjaka, Hrvata i Srba. Trenutak u kojem su "duge cijevi" iz Rusije krenule ka Republici Srpskoj očito je bio trenutak u kojem su se upalila svjetla za uzbunu.

Istina i oči Rusima je Dodik poput šefa karaule pred neprijateljem

Osim Crne Gore, koja je još i najstabilnija u toj priči, potom Makedonije i odnosa s Grčkom, preko BiH i Dodika, te odnosa tri tamošnja konstitutivna naroda, otisci prstiju ruskih tajnih službi mogli su se primijetiti prije nekoliko dana u vijesti o tome da je Srbija zatražila od Rusije nabavku proturaketnog sustava S 300 za protuzračnu obranu. Takvo što Zapad bez iznimke tumači kao vojno i političko svrstavanje protiv sebe.

Jer, riječ je o ruskom sustavu, čije su posebno modernije verzije ekstremno uspješne protiv oružanih sustava drugih zemalja i blokova iz cijelog svijeta, pa se nabavka takvog nečega na Zapadu tumači kroz odgovor na pitanje: "Od koga bi vas taj sustav trebao braniti?" Ispostavilo se da je vijest o S 300 službeni Beograd najhitnije oštro demantirao, što je otvorilo prostor za tumačenja da je ovaj propagandni ispad lansiran kao vid kazne iz Moskve prema Beogradu zbog nepoćudnih diplomatskih koraka Srbije.

Posjeti Express