Top News
2438 prikaza

"Kremlj je 2016. u Crnoj Gori htio ubiti premijera"

Anti-NATO protesti u Crnoj Gori 2015.
YouTube
Istrage i suđenja zbog rušenja vlasti u vrijeme izbora 2016. još nisu gotovi, igra Istoka i Zapada se nastavlja

Bila je riječ o parlamentarnim izborima u Crnoj Gori. U noći 16. listopada 2016. ova mala mediteranska i balkanska nacija čekala je rezultate parlamentarnih izbora, da bi sigurnosne, policijske i sve druge službe iste te večeri bile prisiljene sprečavati pokušaj državnog udara.

Još prije nešto više od godine dana petorica državljana Srbije priznala su u sklopu nagodbe s Višim sudom u Podgorici da su bili dio zločinačke organizacije koja je pokušala na silu provaliti u parlament i proglasiti desno orijentirani, proruski Demokratski front izbornim pobjednikom.

Anti-NATO protesti u Crnoj Gori 2015. | Author: YouTube YouTube

Foreign policy research institute (FPRI) skoro dvije godine poslije pokušaja puča otkriva detalje istrage prema kojoj sve upućuje na to da iza pokušaja državnog udara stoje tajne službe iz Rusije, te da je povod svemu bio pokušaj da se spriječi da Crna Gora postane članicom NATO-a.

"Ovdje imamo novu članicu, Crnu Goru, koja se u trenutku pridruživanja NATO-u suočila ne s bilo kakvim pučem, nego s takvim iza kojega stoji vlada Rusije. Ovim izvještajem nadam se da ćemo podići svijest o tome da je Rusija u tolikoj mjeri ozbiljna u postizanju svojih ciljeva na Balkanu da je spremna posegnuti i za nasilnim sredstvima", prenio je Newsweek izjavu Richarda Kraemera, jednog od autora izvještaja FPRI-a.

Iz perspektive Moskve stvari su jasne. NATO koji se proširio po zemljama bivšeg Varšavskog sporazuma, a potom i trima bivšim sovjetskim republikama – Estonija, Latvija i Litva – predstavlja egzistencijalnu prijetnju sposobnosti Rusije da bude glavni faktor utjecaja u "svom dvorištu", te se nipošto ne želi dovesti u situaciju da u NATO na kraju uđu i Ukrajina i Gruzija. Osim toga, čak je i Mihail Gorbačov u nekoliko navrata govorio prije nekoliko godina da su "Amerikanci obećali da se nakon kraja Hladnog rata neće širiti dalje od Njemačke".

Proslava ulaska Hrvatske u EU Ljuti na Moskvu Top News Upozorenje Rusima: Prestanite se petljati u politiku Balkana

Tijekom proteklog desetljeća, pa i nešto dulje, Rusija je u konfliktima, odnosno i ratnim sukobima ograničenih razmjera, u pravilu bila na strani separatističkih pokreta u tim državama. Ne ulazeći u to koliko je tko pridonio tome da ti sukobi eskaliraju, Rusija i danas podupire separatističku Abhaziju u Gruziji, intervenirala je u Južnoj Osetiji, a tinjajući građanski sukob na istoku Ukrajine, kao i praktično gotova aneksija Krima u većoj ili manjoj mjeri vijest je i danas.

U svim tim događajima element koji je sprečavao te zemlje da nastave putem integracije u NATO bio je to što ovaj vojni savez ne prima u članstvo zemlje u kojima postoji ratni sukob, zato što bi, slijedom toga što su NATO članice obavezne intervenirati u obrani svake svoje članice, primanje članice koja je u ratu značilo automatski ulazak cijelog NATO-a u taj rat. Puč u Crnoj Gori, ako bi se dokazalo da je Kremlj doista stajao iza pokušaja puča u Podgorici, značio bi i nekoliko koraka dalje od svega što se po zemljama u okolici Rusije događalo.

Ovo bi značilo da su vlasti u Moskvi organizirale pokušaj obaranja vlasti netom nakon parlamentarnih izbora, te fizičku likvidaciju legalno izabranog premijera. Ranije se već pisalo da su dvojica navodnih pripadnika ruskih obavještajnih službi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov bili zaduženi upravo za taj dio tijekom puča. Mediji po Srbiji posebno su pisali o Šišmakovu, časnika ruske obavještajne službe GRU koji je još 2014. bio vojno-pomorski ataše u Poljskoj.

Anti-NATO protesti u Crnoj Gori 2015. | Author: YouTube YouTube

I Šišmakov i Popov iz Crne Gore uspjeli su pobjeći u Srbiju, a odatle u Rusiju prije nego što im se sudilo u, kako se ispostavilo, odsutnosti. U Crnoj Gori ukupno se sudilo 12 osoba. Izvještaj FPRI-a sada navodi podatke iz istrage u Podgorici da je osim navedenih ruskih agenata, nacionalističkih ekstremista iz Srbije i osoba iz redova dijela desnog spektra opozicije u Crnoj Gori, u pokušaju puča sudjelovalo oko 50 agenata GRU-a koji su, kako se navodi, u izbornoj noći ilegalno ušli u najmanju bivšu jugoslavensku republiku iz susjedne Srbije.

Ako bi se to pokazalo točnim, to bi bio prvi put još od podjele SSSR-a na neovisne republike da je Rusija posegnula za nasilnim sredstvima kako bi izvan SSSR-a oborila demokratski izabranu vlast u nekoj zemlji. "U mjesecima uoči parlamentarnih izbora od 16. listopada 2016. ruski agenti, srpski ekstremisti i vođe Demokratskog fronta pripremali su nasilno rušenje demokratski izabrane vlade u izbornoj noći", stoji u izvještaju.

"Namjera im je bila izazvati političke sukobe kako bi diljem zemlje buknuli protesti i kako bi se srušila vlada Demokratske partije socijalista s premijerom Milom Đukanovićem. Prema službenom izvještaju, državljani Srbije akciju su pripremali od početka 2016. pod vodstvom operativaca ruskih GRU-a i FSB-a", dalje se navodi u izvještaju.

Andrej Nikolaidis Voli li Balkan rat? Kultura Hrvati, Srbi... suvereniji su bili u Jugoslaviji nego danas

Kao vođa skupine navodi se bivši zapovjednik Žandarmerije Srbije, umirovljeni general Bratislav Dikić koji je na suđenju zbog terorizma u Podgorici priznao dio dijelova optužnice, primjerice o planu o upadu u parlament. Branio se da ga je jedan od vođa pokušaja puča doveo u zabludu oko prirode akcije. Dikić se borio u ratu na Kosovu krajem 1990-ih, potom početkom stoljeća protiv separatističke pobune u dolini Preševa na jugu Srbije, da bi Žandarmeriju vodio od 2009. do 2013.

Dikić je optužen da je vodio skupinu od oko 20 pobunjenika prerušenih u policajce Crne Gore kako bi se probio u parlament, te kako bi čak otvorio paljbu po prosvjednicima u izbornoj noći. Prema istoj optužnici Popov i Šišmakov za nabavu oružja i opreme poput sigurnih mobitela Dikiću su dali 200.000 dolara.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.