Top News
7997 prikaza

"Rusi će napraviti sve da izazovu nemire na Balkanu"

Vladimir Putin
REUTERS
Velika Britanija upozorava što se sve kuha u dijelu Europe u kojem smo i mi, zašto se to nas najviše tiče

Rusije je spremna uraditi što god je u njenoj moći kako bi destabilizirala Zapadni Balkan, jedan je od glavnih zaključaka izvještaja sjednice Odbora za vanjske poslove Velike Britanije. Sjednica je održana uoči upravo završenog samita o Zapadnom Balkanu u Londonu, a zaključci teško je reći zanimaju li više EU ili Balkan. Kako je Hrvatska, uz Sloveniju, dijelom i jednog i drugog, naše zemlje zaključci se tiču ponajviše.

Izvještaj navodi da je EU posljednjih 10 godina zapostavila Zapadni Balkan, unatoč tome što je Hrvatska u međuvremenu postala članicom, te su to iskoristili vanjske sile kao što su Rusija, Turska i Kina kako bi uskočile u politički ispražnjeni prostor na toj razini. Od te tri zemlje izvještaj ocjenjuje da Rusija predstavlja najveću prijetnju, u prvom redu imajući na umu šest zemalja koje još nisu ušle u članstvo EU, a kojima se izvještaj najviše i bavio – BiH, Crna Gora, Srbija, Kosovo, Makedonija i Albanija.

Anti-NATO protesti u Crnoj Gori 2015. Više nije tajna Top News "Kremlj je 2016. u Crnoj Gori htio ubiti premijera"

Ruski utjecaj u toj regiji izvještaj navodi da je slab u odnosu na turski i kineski, i to zbog relativno slabe ekonomske prisutnosti, a onda objašnjava u čemu je problem:

"Rusija je spremna učiniti sve što je u njenoj moći kako bi destabilizirala Zapadni Balkan i njegov put ka stabilnosti i demokraciji. To se vidi u ruskoj podršci pokušaju državnog udara u Crnoj Gori 2016. Usto, postoji zabrinutost da će Rusija pokušati spriječiti potpisivanje dogovora između Grčke i Makedonije o promjeni imena Makedonije", navodi izvještaj, ističući da će Rusija možda i podržati održavanje referenduma o Makedoniji, ali da će se pritom koristiti druga sredstva.

Za epizodu iz Crne Gore otprije dvije godine izvještaj vanjskopolitičkog tijela Velike Britanije kaže pak: "To je primjer ruskog apetita za lukavim rizikom i spremnost za stvaranje smetnji." Izvještaj nipošto nije zaboravio da je jedan od glavnih aduta za destabiliziranje dijela Europe koji je u 90-ima pretrpio nekoliko jezivih ratova, Milorad Dodik, kojega su spomenuli u kategoriji "destabilizirajućih lidera u Republici Srpskoj". Express je već pisao o tome da tamošnja lokalna policija kupuje oružje iz Rusije.

Vladimir Putin | Author: REUTERS REUTERS

"Time se podgrijava strah od sposobnosti Rusije da destabilizira krhki mir." Na sjednici na kojoj su politički predstavnici i stručnjaci iznosili mišljenje o stanju na Balkanu, Robert Cooper, britanski diplomat i savjetnik pri Europskoj komisiji, rekao je da su "Rusi jako uspješni u pogoršavanju loših situacija".

"To je jedna od njihovih vještina u kojima su odlični. Ovaj prostor obiluje mnogim lošim situacijama i oni rade na njima", kazao je. Dodik je danas, zapravo, povremeno u središtu takvih igara.

Na samitu se od ljudi iz britanske vlade moglo čuti i to da vlada "ozbiljna zabrinutost zbog stanja u BiH", i to zbog napetosti između Bošnjaka, Hrvata i Srba. Trenutak u kojem su "duge cijevi" iz Rusije krenule ka Republici Srpskoj očito je bio trenutak u kojem su se upalila svjetla za uzbunu.

Bojan Stojković, Srbska čast Istina i oči Top News Rusima je Dodik poput šefa karaule pred neprijateljem

Osim Crne Gore, koja je još i najstabilnija u toj priči, potom Makedonije i odnosa s Grčkom, preko BiH i Dodika, te odnosa tri tamošnja konstitutivna naroda, otisci prstiju ruskih tajnih službi mogli su se primijetiti prije nekoliko dana u vijesti o tome da je Srbija zatražila od Rusije nabavku proturaketnog sustava S 300 za protuzračnu obranu. Takvo što Zapad bez iznimke tumači kao vojno i političko svrstavanje protiv sebe.

Jer, riječ je o ruskom sustavu, čije su posebno modernije verzije ekstremno uspješne protiv oružanih sustava drugih zemalja i blokova iz cijelog svijeta, pa se nabavka takvog nečega na Zapadu tumači kroz odgovor na pitanje: "Od koga bi vas taj sustav trebao braniti?" Ispostavilo se da je vijest o S 300 službeni Beograd najhitnije oštro demantirao, što je otvorilo prostor za tumačenja da je ovaj propagandni ispad lansiran kao vid kazne iz Moskve prema Beogradu zbog nepoćudnih diplomatskih koraka Srbije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Demo@Daniel 16:25 01.Kolovoz 2018.

    vidi se da vise agresije ide od Amerikanaca. Kad se samo gleda koliko ratova Amerikanci u povjest vode, onda se i zna da nisu dobri

  • MARIO@RAOS.COM 20:28 18.Srpanj 2018.

    Vi se sigurno šalite?:)!Rusi da izazivaju nemire naBalkanu...?Pozdravite sve iz Buzina, kao i one iz najveće NATO BAZE na Kosovu:)!