Ruski špijuni su htjeli srušiti putnički avion? Pakleni paket DHL-a se zapalio pri ukrcaju

DPA/PIXSELL
Paket se zapalio u skladištu DHL-a u Birminghamu 22. srpnja, a samo nekoliko dana kasnije paket počeo je gorjeti dok se trebao ukrcati u avion u Leipzigu. Srećom, prerano se zapalio
Vidi originalni članak

U dva odvojena slučaja, u Leipzigu i u Birminghamu, paklene naprave netko je poslao pošiljkom DHL-a i očito namjeravao srušiti avion u koji su trebale biti ukrcane. Kako javlja Guardian, sumnja se da iza pokušaja napada stoje Rusi, odnosno Putinovi špijuni. 

Opasni paketi, koji pronađeni na lokacijama DHL-a  prošlog ljeta u Birminghamu i Leipzigu, nisu bili sofisticirani i čini se da su baš zbog toga uspjeli izbjeći sigurnosne provjere. Njemačke vlasti upozorile su ovaj tjedan da je avion mogao biti oboren da su se uređaji, koji su oba poslana zrakom, zapalili u letu.

Protuteroristička policija u Britaniji istražuje je li incident u Birminghamu povezan s onim u Leipzigu, sumnja se da su zapaljive naprave djelo ruskih špijuna. Čini se da je paket koji se zapalio u skladištu DHL-a u Birminghamu 22. srpnja putovao zrakom prije nego što je stigao u Ujedinjeno Kraljevstvo. Nitko nije ozlijeđen, a incident, piše Guardian, riješile su vatrogasne ekipe. 

Njemački paket počeo je gorjeti dok se trebao ukrcati u avion u Leipzigu krajem srpnja, izvijestili su njemački mediji, a čelnik domaće obavještajne službe upozorio je u ponedjeljak da je mogao srušiti zrakoplov.

Posve je nejasno kako su paketi dospjeli u pošiljke DHL-a, s obzirom na izuzetne sigurnosne procedure koje postoje u zračnim lukama kako bi se spriječilo da eksplozivi i uređaji koji mogu izazvati požar dođu do zrakoplova.

DHL je u priopćenju u četvrtak rekao da je primijenio "stroge sigurnosne i sigurnosne mjere u cijeloj našoj globalnoj mreži" i da je radio "u potpunom skladu sa svim primjenjivim zakonima, propisima i procedurama".

Njemačke vlasti izdale su upozorenje krajem kolovoza na "nekonvencionalne zapaljive naprave" za koje se činilo da su ih poslale privatne osobe, a koje su se "zapalile ... u nekoliko europskih zemalja". Rekli su da bi moglo biti novih napada u nastojanju da se ošteti logistika diljem Europe.

Obavještajne agencije diljem Europe upozoravaju na rastući broj paljevina, sabotaža, pa čak i ubojstava koje provode ruske obavještajne službe. Prošlog je tjedna Ken McCallum, šef MI5, upozorio da se čini da je ruska vojna obavještajna služba GRU na "trajnoj misiji stvaranja kaosa na britanskim i europskim ulicama" i optužio Kremlj da je uključen u "opasne akcije koje se provode sa sve većom bezobzirnošću". .

Posjeti Express