Šef ISIL-a se jedva sakrio - pokušali su ga ubiti

REUTERS
Zaglavio je na posljednjim kilometrima teritorija, okružen s tek 500 boraca, od kojih su ga neki umalo pogubili
Vidi originalni članak

Vođa radikalnog islamističkog kulta smrti ISIL-a, Abu Bakr al-Bagdadi, uspio je preživjeti pokušaj puča unutar svoje organizacije prošlog mjeseca u Siriji. Guardian je objavio informaciju očito iz obavještajnih izvora, a prema njoj ubit su ga pokušali strani ISIL-ovi džihadisti, i to unutar posljednje krpice teritorija što ga ISIL još drži na istoku Sirije.

Riječ je o posljednjih nekoliko kilometara četvornih teritorija uz istočnu obalu rijeke Eufrat, neposredno uz granicu s Irakom, na mjestu gdje Eufrat iz Sirije ulazi u Irak. Prema informacijama kojima raspolažu agencije, strani džihadisti al Bagdadija su pokušali ubiti 10. Siječnja u gradiću Hajin u dolini Eufrata, u trenutku kada je al Bagdadi krenuo tražiti utočište od žestokih borbi u obližnjoj pustinji. Došlo je do žestoke pucnjave stranih džihadista ISIL-a i ISIL-ovaca koji su bili u al Bagdadijevoj pratnji.

Ključni svjedok "Ja sam ISIL-u radio kemijsko oružje, trebao mi je posao"

"Izbio je sukob i dva čovjeka su poginula. Bila je riječ o strancima, o nekima od njegovih ljudi u koje je imao najveće povjerenje", prenio je Guardian riječi anonimnog službenika neke od obavještajnih službi.

O kakvim razmjerima uništenja ISIL-a je riječ najbolje govore gole brojke. Još u siječnju ISIL je držao posljednjih stotinjak kilometara četvornih u dolini Eufrata, razvučenu traku teritorija uz istočnu obalu. Tada se špekuliralo da je tamo stiješnjeno između nekoliko, pa sve do petnaestak tisuća posljednjih militanata. Na zapadnoj obali još puno ranije, tijekom 2018., ISIL je uništila ili protjerala Sirijska vojska uz pomoć ruskih zračnih udara i jedinica iz Irana.

Na istočnoj strani teritorij pod ISIL-om s manjim prekidima udarao je pretežno kurdski SDF uz pomoć američkih vojnih udara iz zraka. A onda, tijekom tri tjedna početkom veljače, linije ISIL-a, unatoč svim naporima, stale su se potpuno raspadati, navodno uz dezertiranje ISIL-ovaca, sa ili bez članova svojih obitelji, koji su pokušavali pobjeći najčešće prema Sirijskoj pustinji na zapad ili prema Iraku.

Iako o tome nije bilo posebnih izvještaja, za pretpostaviti je da su tamo vrlo često padali u ruke Sirijske vojske, odnosno iračke na jugu. Posljednje brojke govore o preostalih još samo oko 500 militanata koji pružaju beznadežan otpor na kakvih četiri kilometra četvorna. Prije manje od četiri godine, 2015., ISIL je kontrolirao teritorij površine otprilike Velike Britanije u Siriji i Iraku, na kojem su se nalazili i tako veliki gradovi kao što su Mosul u Iraku i Raqqa u Siriji.

Usto je u krajnje ozbiljno zaprijetio probiti obrane Sirijske vojske prema Damasku, a u Iraku je u jednom trenutku bilo pitanje još samo nekoliko sati do pada samog Bagdada. ISIL-ovi vođe na raznim razinama vrtjeli su milijarde od trgovine odnosno krijumčarenja naftom, otkupnina od otmica, prodaje žena, opljačkanog plijena, antičkih artefakata.

Na vrhuncu je ova organizacija u svojim redovima imala oko 70.000 militanata, proizvodila je rudimentarno kemijsko naoružanje, masovno silovala, sjekla glave i mrcvarila sve koji se na bilo koji način nisu slagali ili uklapali s bilo kojim, makar i najmanjim elementom tog režima. Što se tiče al Bagdadija danas, pretpostavlja se da je skupinu pučista ISIL-a, očajnih zbog skore eliminacije samoprozvanog kalifata, vodio veteran Abu Muath al Jazairi.

Kolektivna kazna Sude im u kavezima i pred djecom šalju na vješala

ISIL je u svojim posljednjim trenucima ponudio nagradu za njegovo ubojstvo. Al Bagdadi je uspio preživjeti i ovaj pokušaj ubojstva, ali su godine brutalnog rata što ga je pokrenuo praktično protiv cijelog svijeta, na njemu ostavile teške tragove. Ima visok krvni tlak, pati od dijabetesa, a tu su i teške posljedice ranjavanja savezničkog udara u okolici Ninive u Iraku 18. ožujka 2015. Mjesecima se oporavljao od ranjavanja, prema nekim informacijama djelomično paraliziran jer mu je teško ozlijeđena kralježnica.

Tijekom rata u Siriji i Iraku, o njegovoj pogibiji se javljalo iz mnoštva različitih izvora, čak zapravo vrlo vjerodostojnih, najčešće uslijed američkih udara iz zraka. Posljednji put informacija je bila i najozbiljnija, 16. lipnja 2017., kada je ruska vojska ustvrdila da je krajem svibnja te godine u Raqqi iz aviona pogodila i sasvim razorila ISIL-ov stožer u Raqqi s navodno čak 330 ubijenih ISIL-ovaca. I kurdski i ruski politički vrh, a potom i Zapad, bili su "99 posto sigurni" da je al Bagdadi tada definitivno.

A onda, krajem ljeta 2018., ISIL je dokazao da je njihov vođa još uvijek živ. Sada je, međutim, zaglavio na posljednjih nekoliko kilometara teritorija i vrlo teško će se izvući iz te situacije. ISIL je u međuvremenu po Iraku i Siriji sveden u najblažoj varijanti na tek podzemlje, potpunu ilegalu, ali određeni teritorij od prije nekog vremena drži u Libiji, još jednoj zemlji sasvim rastrganoj ratovima posljednjih godina.

Posjeti Express