Što je Mate Rimac obećao: Zagreb trebao imati robotaxi 2024. na cesti, sad kažu 2026.

Željko Lukunić/PIXSELL
Rollout očekujem 2024. godine, da će ti auti voziti po gradu, a imat ćemo i infrastrukturu do tada. Nemam garanciju, ako dobijemo novce i ne odradimo po pravilima - vratit ćemo. Tako je govorio Mate Rimac 2021.
Vidi originalni članak

Probali smo kliknuti, ali na web starnici Project 3 Mobilityja (P3M), tvrtke kojoj je suvlasnik Mate Rimac i koja je u startu dobila 179 milijuna eura nepovratnih sredstava odobrenih od Europske komisije nema ničega. Trenutačno ne postoji. Vlasnik je stranicu "ubio" i samo nekoliko dana prije službenog predstavljanja robotaxija cijeli projekt preimenovao iz P3M Verne.

Međutim na staroj stranici P3M-a - ona više očito nije dostupna - bio je zapisan i javno dostupan timeline, citirali smo ga ranije, koji kaže da bi vozila na ulicama Zagreba trebala biti do kraja 2024., u Velikoj Britaniji do kraja 2025., kao i u Njemačkoj... Nažalost, ništa od toga. Rimčeva priča s robotaxijima ne samo da kasni, nego nas uvjeravaju da ono što su službeno komunicirali nikad nisu. 

Sad se projekt zove Verne, po Julesu Verneu, samo što je Francuz napisao Put oko svijeta u 80 dana dana, a autić Verne na službenom predstavljanju ovaj tjedan mogao napraviti ni osam metara u Kerestincu. Nije uopće htio startati. Što je u pozadini radio tip s uređajem nalik daljinskom upravljaču, nikom nije jasno. 

- Nije se moglo desiti u gorem trenutku. Znači, radili smo na tome šest mjeseci. Cijeli tim je intenzivno radio. Pripremali smo sve da bude savršeno. (...) I onda, baš kad se trebao pojaviti, blokirao je prednji lijevi kotač i auto nije mogao izaći. Probali smo 15 minuta prije toga, probali smo 20 puta prije toga i desilo se u najgorem trenutku. Trebali smo ga staviti na stage, otkrit ga i to je to, ali ne, mi smo rekli, idemo naprijed. Želimo 'vau' efekt.", rekao je sinoć Marko Pejković, izvršni direktor Vernea gostujući u RTL Direktu. 

Rekao je da traje testiranje s Rimčevim vozilima po Novom Zagrebu, ali to testiranje obavljaju s vozilima koja imaju vozača, volan i pedale. Da su investitori koji su bili tamo oduševljeni da su predstavnici gradova koje su pozvali također. I da "svi super pozitivno izvještavaju o tome". U međuvremenu su objavili i animaciju kako bi to trebalo izgledati kad projekt zaživi. 

Da se ne lažemo, Pejkoviću, a i Mati Rimcu netko će morati reći da je predstavljanje robotaxija bilo debakl i da je javnost dočekala na nož gaf s predstavljanja Vernea, hrvatskog robotaxija za kojeg su nam obećali da će već do kraja 2024. juriti ulicama Zagreba. Koji je, u konačnici, suginanciran sa 179 milijuna eura javnog novca. A robotaxi nije uspio napraviti ni metar u Kerestincu.

HRVATSKA PRIČA Biznisi familije Rimac: Otac pao u Slavoniji, Mate diže neboder u Dubaiju, robotaxiji kasne

Hrvatski robotaxi ovog trenutka ne može, pokazalo se, niti izvršiti osnovnu naredbu Mate Rimca, a kamoli krenuti na put oko svijeta koji bi trebao završiti u Dubaiju, Londonu... Legitimno je stoga i posve opravdano da javnost postavi pitanje hoće li cijeli projekt biti gotov i 2026. godine, makar je i to dvije godine iza deadlinea kojeg je spominjao Mate Rimac.

- Mi smo uvijek govorili 2026. - kaže sinoć Pejković, međutim to nije točno. Ovo bi bio citat Mate Rimca iz 2021. kad je Hrvatsku posjetila Ursula von der Leyen. Plenković je iskoristio priliku da se pohvali Neverom pred predsjednicom Europske komisije.

- Rollout očekujem 2024. godine, da će ti auti voziti po gradu, a imat ćemo i infrastrukturu do tada - rekao je tada Mate Rimac. 

Ursula von der Leyen bila je impresionirana. Teško da bi bila da je vidjela kako projekt 179 milijuna eura kiksa u Kerestincu.

Još jednu važnu stvar rekao je tada, 2021. Rimac. 

- Nemam garanciju, ako dobijemo novce i ne odradimo po pravilima - vratit ćemo. To će biti totalno autonomni auti. Nismo mi nikoga uvjeravali, nego su oni došli nama. Mi imamo kapacitet privući stotine milijuna eura investicija. Oni su došli kod nas, tražili projekt i mi smo ga imali. Naši investitori će uložiti milijune, samo dio toga će biti iz EU fondova - rekao je Rimac.

To je točno, 179 milijuna eura je trebalo biti oko 45 posto cijele investicije, a ostatak su uložili investitori. Početkom godine Rimac je osigurao novih 100 milijuna eura od privatnih investitora s Bliskog istoka, konkretno - ulaganje od sto milijuna eura u projekt Verne od Saudijskog državnog fonda.

Posjeti Express