Top News
37927 prikaza

Biznisi familije Rimac: Otac pao u Slavoniji, Mate diže neboder u Dubaiju, robotaxiji kasne

Davor Javorović, Nel Pavletić/Pixsell
Dok se useljavaju u Kampus, a u Dubaiju se gradi milijune eura vrijedan neboder, Mate Rimac suočava se s presudom za oca Ivana. On je nekoć bio i predsjednik Nadzornog odbora Rimac automobila

Loše vijesti redaju se za Matu Rimca, ocu Ivanu je potvrđena presuda, pravomoćno je osuđen na tri godine zbog izvlačenja novca iz slavonskobrodske tvrtke Slavonije DI, koja se bavila preradom drva. Potom je stigla vijest o Matinom razvodu sa suprugom Katarinom nakon tri godine braka. Otac ima državljanstvo BiH jer je rođen u Livnu i trenutačno je nedostupan hrvatskim vlastima. Jedno vrijeme bio je i predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Rimac automobili. 

Matini biznisi su jedino što ne šteka Rimčevima u ovom trenutku, barem se tako čini, jer premijeru Plenkoviću i danas su ispadali bomboni iz usta kad je govorio o projektu robotaksija koji, doduše, debelo kasni, a za koji je Mate Rimac dobio nepovratnih gotovo 1,5 milijardi kuna, odnosno 179,5 milijuna eura iz fondova Europske unije. 

Od očeva biznisa s izgradnjom velikih trgovačkih centara i preradom drva, zbog kojeg je sad osuđen, preko Matinih početaka s inovacijama poput robotske rukavice koja zamjenjuje miša i tipkovnicu ili prvog električnog, zelenog BMW-a, Rimčevi su nakon povratka iz Njemačke doživjeli neviđen uspon.  

"Otac mi je dao kredit koji sam mu vratio do zadnje kune. Bez njega ne bih bio većinski vlasnik tvrtke, niti bi tvrtka bila u Hrvatskoj', ispričao je svojedobno Mate Rimac gostujući u Nedjeljom u dva kod Aleksandra Stankovića.

Dodao je, međutim, nešto što više ne stoji jer otac je pravomoćno osuđen za gospodarski kriminal.

- Protiv mog oca vodila su se dva procesa i on je oslobođen svih optužbi. Uvijek je radio pošteno i korektno. Nikad nije radio s državom i ni u jednoj zemlji nije osuđen - branio je oca Mate Rimac kod Stankovića.

Rimčevi su porijeklom iz okolice Livna i tamo je 1988. rođen mali Mate. Otac i majka radili su u Njemačkoj godinama, Ivan na građevini, a Zdenka kao hotelska spremačica.

Ivan Rimac studirao je najprije agronomiju u Novom Sadu, kasnije građevinu u Frankfurtu. 

- Počeo sam raditi s ocem u Frankfurtu te sam upisao studij građevine. Kako nije bilo moguće istodobno raditi i studirati, napustio sam studij na trećoj godini i nastavio raditi u obiteljskoj firmi. Bili smo kooperanti velikih građevinskih tvrtki. Prvih milijun maraka zaradio sam sada već davne 1989., a u Njemačkoj sam se zadržao do 2002. godine - rekao je Ivan Rimac. 

U Hrvatsku su se odlučili vratiti početkom dvijetisućitih, u Samobor. Matin otac osniva tvrtku RIMC koja se bavi građevinom, rapidno raste i ubrzo ima godišnje prihode veće od 40 milijuna eura. U to vrijeme, početkom dvijetisućitih su 11. građevinska tvrtka po obimu posla u cijeloj Hrvatskoj. Gradili su, između ostalog, velike trgovačke centre. 

U starim novinskim tekstovima, primjerice, pronalazimo vijest da je tvrtka RIMC platila nešto više od 15 milijuna kuna za zemljište na kojem je bila nekadašnja tvornica namještaja Mobilia u Osijeku i da planira graditi trgovački centar. No projekt je stopirala pobuna susjeda.

- Nemamo ništa protiv gradnje samog centra, no prema sadašnjem nacrtu, predviđeno je da kolni ulaz u skladište centra prolazi pola metra od naše spavaće sobe, a preko puta našeg dvorišta planiraju postaviti agregat za hlađenje, što će izazivati nemoguću buku. Zahtijevamo da tvrtka RIMC pronađe neko drugo rješenje te ćemo tada bez problema dati svoj potpis za ishodovanje lokacijske i građevinske dozvole - rekao je Božo Sabljić, stanar susjedne zgrade u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića 11, kojem svoju suglasnost treba potvrditi još 10 stanara, pisao je 2006. Jutarnji list.

Za to to vrijeme 18-godišnji Mate se u medijima predstavlja kao mladi, golobradi inovator. Zaluđen je elektrotehnikom i kao srednjoškolac je osvojio hrpu nagrada. Između ostalog, za projekt nekakve mehaničke rukavice koja bi trebala zamijeniti miša. Potom je krenuo u slaganje električnog BMW-a na kojeg je bio izuzetno ponosan. Pozirao nam je pred njim. 

 | Author:

Mate 2009. osniva tvrtku Rimac Automobili i probija se na tržištu električnih automobila. Za to vrijeme, otac Ivan postaje najveći pojedinačni dioničar splitskog nogometnog kluba Hajduk - u privatizaciji kupuje dionice “bilih” za 11 milijuna kuna! Kasnije će te dionice prodati. 

No uskoro počinju očevi problemi sa zakonom. Naime, 2005. Ivan Rimac našao se na Interpolovoj potjernici i pritvoren je u Srbiji na temelju njemačke tjeralice. Razlog je bilo neplaćanje poreza i sud je donio odluku da se Rimca starijeg izruči Njemačkoj. Ivan Rimac 2011. opet je u pritvoru zbog sumnji da je sudjelovao u malverzacijama s općinskom zemljom u Sibinju kraj Slavonskog Broda. Iste godine Mate u Frankfurtu predstavlja svoj prvi hiperautomobil Concept_One.

Ivan Rimac, uz kojeg je jedan od šestorice osumnjičenika bio i bivši zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Mladen Kruljac, pušten je uz jamčevinu od 5,27 milijuna kuna. Sumnjičilo ih se da su malverzacijama zemljištem koje je Vlada dala u zakup općini Sibinj za izgradnju zone maloga gospodarstva oštetili općinu za 16,5 milijuna kuna. Kako? Tadašnji ministar poljoprivrede Petar Čobanković i Ivica Batinić, načelnik općine Sibinj, potpisali su ugovor kojim Republika Hrvatska toj općini daruje gotovo 267 tisuća četvornih metara za izgradnju zone maloga gospodarstva. Procijenjena vrijednost bila je nešto veća od 12 milijuna kuna. Pri tome, općina Sibinj obvezuje se nekretninu staviti u funkciju za tri godine ili će se ugovor smatrati raskinutim.

No samo četiri mjeseca kasnije općina Sibinja oglašava prodaju istog zemljišta (?!). Polovicu, dakle 123 tisuće četvornih metara kupit će tvrtka Insido iz Svete Nedelje. Vlasnik tvrtke bio je Ivan Rimac. Insido je ponudio 5,1 eura po četvornom metru i postao vlasnik 12,3 hektara, umjesto 10,9 hektara koliko se natječajem prodavalo. 

"Objašnjeno je to “točnijim obračunom kvadrata” (što god to značilo!), pa je taj dio zemljišta prodan bez natječaja, izravnom pogodbom po istoj cijeni. Dakle, gotovo polovicu poklonjenog zemljišta, Općina Sibinj prodala je privatnoj tvrtki Insido za oko 4,7 milijuna kuna", pisao je Telegram

 | Author: Davor Javorović/PIXSELL Davor Javorović/PIXSELL

Insido će 1. travnja 2008. Ivan Rimac pripojiti već spominjanoj tvrtki RIMC, također u njegovom vlasništvu, a dva tjedna kasnije, kao direktor RIMC-a, prodaje ono isto zemljište tvrtki Kreusa. U njoj je pak direktorica Zdenka Rimac. Ivanova supruga i Matina majka, koja je do dvijetisućitih radila kao hotelska spremačica u Njemačkoj. Cifre su šokantne - zemljište je otac Mate Rimca kupio od općine Sibinj za 4,7 milijuna kuna pa isto to zemljište prodao tvrtki koju zastupa njegova supruga, majka Mate Rimca, za 4,179 milijuna eura. Točno 31,3 milijuna kuna! Dakle, otprilike 7,5 puta veću svotu.   

U vrijeme dok je Rimac kupovao pa preprodavao zemljište što ga je u startu darovala država, radove na infrastrukturi izvodila je inženjerija Hrvatske vojske pod palicom Mladena Kruljca, a da o tome ništa nije znao Glavni stožer niti je za to dao dopuštenje. 

Na Županijskom sudu u Osijeku 31. ožujka 2014. bivši načelnik općine Sibinj Ivica Batinić osuđen je na šest godina, na pet i pol godina član općinskog poglavarstva Sibinja Ivica Mišković, Ivan Rimac na tri i pol godine, general Kruljac na godinu i pol, a godinu i tri mjeseca dobio je Zdravko Sočković, kojeg se smatralo tada najmoćnijim HDZ-ovcem u Slavonskome Brodu. Osudio ih je sudac Zvonko Vrban, kasnije javnosti poznat kao jedan od sudaca za koje je Zdravko Mamić tvrdio da ih je podmićivao. 

Sudili mu "Mamićevi suci", sa Zovakom ga upoznao Bandić

Vrhovni sud međutim iduće godine ukida presudu i ponovno suđenje počinje 2016. a na njemu Darko Krušlin, to je onaj sudac kojem je Zdravko Mamić darovao sat, pa mu ga je ovaj vratio, oslobađa Rimca svake krivnje. Načelniku općine Batiniću smanjuje kaznu sa šest na tri godine i dva mjeseca, s tim da nije odslužio ni dana jer je bio pobjegao u BiH, a Ivici Miškoviću s pet na dvije godine. 

Moćnom HDZ-ovcu Sočkoviću i još moćnijem generalu Kruljcu kazna je zamijenjena za rad za opće dobro.

U presudi stoji da su krivci, među kojima po sudskoj presudi nije Ivan Rimac, “koruptivnim kaznenim djelima općinu Sibinj kod Slavonskog Broda oštetili za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za 3,18 milijuna kuna”.

Naknadno, Telegramu je Županijsko državno odvjetništvo u Brodu odgovorilo kako "”nema uvjeta za raskid darovnih ugovora sklopljenih između Republike Hrvatske i Općine Sibinj” iako u ugovoru o darivanju jasno stoji da je rok za izgradnju poslovne zone bio tri godine. Ivan Rimac kasnije je čak i tužio općinu Sibinj za nadoknadu štete koju je pretrpio, ali milijunsku tužbu je izgubio. 

 | Author: Željko Lukunić/PIXSELL Željko Lukunić/PIXSELL

Proces sa Slavonijom DI doveo je, međutim, do pravomoćne presude od tri godine zatvora. Opet se radilo o kupoprodaju zemljišta, kao i u slučaju Sibinj, ali ovaj put stvari izgledaju puno ozbiljnije. O čemu se tu radi? U veljači 2002. tvrtku Slavonija DI za preradu furnira i masivnog parketa od hrastovine kupuje tvrtka "Rim i Zov d.o.o." Ivan Rimac najprije je bio zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Slavonije DI. Rim i Zov je inače tvrtka koju su zajednički osnovali Ivan Rimac i Jerko Zovak. Njih dvojicu je, kako je sam Rimac rekao na sudu u Požegi, spojio ih je bivši zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Prema optužnici, Rimac je iste godine prodao 15.208 kvadrata zemljišta tvrtke Slavonija DI svojoj tvrtki Rim i Zov za 529.842 eura (3.992.100 kuna).

Prodavali zemljišta Slavonije DI debelo ispod cijene

Samo dva dana kasnije njegov partner u tvrtki Rim i Zov prodaje to isto zemljište tvrtki Alastor za 948.670 eura, odnosno 7.147.760 kuna. Rimac je, dakle, kao zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Slavonije DI prodao zemljište ispod cijene. Tako je Slavonija DI izgubila, a tvrtka Rim i Zov dobila 418.828 eura.

Samo osam dana kasnije Rimac je na isti način prodao još jedno zemljište tvrtke svojoj tvrtki Rim i Zov za 796.715 eura, iako je znao kako Slavonija DI d.o.o. tu nekretninu može direktno prodati za puno više tvrtki S Immorent Leasing Alfa. Upravo ta tvrtka zemljište je kupila 29. studenoga 2002., ali od "Rim i Zov-a" za 1,929.144 eura. Tako je Rim i Zov zaradio, a Slavonija DI izgubila 1,103.388 eura.

"Ivan Rimac bio je ubrojiv, postupao je s izravnom namjerom znajući da će inkriminiranim postupanjem Slavoniji DI d.o.o. prouzročiti štetu, a trgovačkom društvu Rim i Zov d.o.o. pribaviti protupravnu imovinsku korist te je to i htio, a bio je svjestan zabranjenosti takvog postupanja, a nije postojao niti jedan ispričavajući razlog", stoji u obrazloženju nepravomoćne presude suda u Požegi, kojom se Rimca osuđuje na tri godine jer je Slavoniju DI oštetio za gotovo dva milijuna eura. Presudu je sad potvrdio i pravomoćnom učinio sud u Splitu.

 | Author: Foto: Mate Rimac/Facebook/Bugatti Foto: Mate Rimac/Facebook/Bugatti

U još jednom procesu vezanom uz Slavoniju DI Rimac stariji uspio je osporiti valjanost optužnice. Naime, sudilo mu se u Bjelovaru 2012. Ovaj put cifra je bila nevjerojatna, 333 milijuna kuna! U optužnici je stajalo da je "Ivan Rimac s Miroslavom Randićem i Zdravkom Krešićem, direktorima tvrtki Ferimport usluge i Kreativ, protupravno prenoseći vlasništvo tvrtke Slavonija DI iz Slavonskog Broda, čiji je bio suvlasnik, sebi priskrbio nepripadnu materijalnu dobit u iznosu od čak 333 milijuna kuna". Ročište je, međutim, prekinuto već na početku jer su braniteljski timovi uspjeli osporili valjanost optužnice.

Otac Ivan Rimac je pao, sin je bez mrlje

Dok je otac "pao" samo u jednom od tri procesa vezana za Slavoniju DI, zbog čega je pravomoćno osuđen na tri godine, Mate Rimac uzdizao se bez mrlje sve to vrijeme u ovih 15 godina, koliko postoje Rimac Automobili. Od njegova prvog, zelenog BMW-a do Nevere uspon je bio strelovit.  

Još 2017. kineska Camel grupa je potvrdila kako namjerava investirati preko 30 milijuna eura u Rimac Automobile i Greyp Bikes. Od projekta Greyp Bikes Rimac je nakon nekoliko godina odustao i 2023. su je ugasili. 

No posao s električnima automobilima je procvao. Već 2022. tvrtka Mate Rimca vrijedila je dvije milijarde eura! Njegova Nevera je sa 412 kilometara na sat postala najbrži električni auto na svijetu, a dodatni dašak glamura u Hrvatsku je donio i 2021. kad je preuzeo slavni Bugatti. Ove godine Mate Rimac je potvrdio da će Rimac će za BMW razvijati i proizvoditi baterijske sustave, posao je vrijedan stotine milijuna eura. U poslu s električnim autima Mate Rimac je, nema sumnje, izuzetno uspješan u svjetskim okvirima. 

Mate Rimac je puno uspješniji i u građevini, koja je trebala biti core-biznis njegova oca. Naime, izgradnja Rimčeva kampusa u Svetoj Nedelji krenula je na jesen 2021. i trebao je biti gotov do kraja 2023. Kompleks se proteže na 200 tisuća kvadratnih metara i može primiti više od 2500. Trenutačno ga opremaju i uređuju, samo što nije završen. Kampus je vrijedan oko 200 milijuna eura, u njega useljavaju i zaposlenici. Rimac se hvalio kako se sve gradi bez kune EU poticaja, ali samo zemljište su mu odobrili besplatno. 

"Zemljište na kojem gradimo Campus je (i dalje) u vlasništvu Grada Svete Nedelje. Rimac Automobili ima pravo građenja na toj čestici uz uvjet da pokrenemo izgradnju u roku od 12 mjeseci, završimo projekt u roku od 36 mjeseci (do 26.03.2024.), zaposlimo 729 novih zaposlenih, od kojih 547 mora biti visoko obrazovanih. Nakon isteka Prava gradnje (69 godina), zemljište i sve na njemu se vraća Gradu - Za Campus ćemo plaćati 2.5M kuna komunalne naknade Gradu godišnje, što predstavlja 15% proračuna Grada Svete Nedelje", branio se Mate Rimac na društvenim mrežama od optužbi da mu se u izgradnji kampusa pogodovalo. 

U međuvremenu, upustio se u još jedan građevinski megapothvat. Mate Rimac gradi neboder sa superluksuznim vilama u Dubaiju. Kako je rekao, "za one koji se ne srame svog bogatstva".  

- Dubai je najbolje mjesto za bogate da uživaju u luksuzu, uspjehu i vlastitom bogatstvu - rekao je Mate Rimac, izvršni direktor Bugatti Rimca povodom izgradnje luksuznog stambenog nebodera Bugatti Residences by Binghatti u Dubaiju.

Naime, Bugatti Residence će sadržavati 171 vilu Riviera i 11 penthausea Sky Mansion, od kojih će svaki biti apsolutno jedinstven s kuriranim rasporedom po narudžbi. Bit će opremljeni luksuznim sadržajima, uključujući plažu, privatni bazen, jacuzzi spa, fitness klub, privatnog sobara, kuhara, ekskluzivni privatni klub i dva lifta za automobile od garaže do penthousea. Rezidencija također nudi mnoštvo vrhunskih i prilagođenih usluga posvećenih stanovnicima, uključujući usluge šofera konsijerža po narudžbi - stoji na stranicama Bugattija. 

- U nekim gradovima Europe bacaju se rajčice na luksuzne automobile. Nigdje ne možete ostaviti svoj skupi automobil jer ga netko može ogrebati u Europi, ali ljudi ovdje stvarno mogu uživati u svom uspjehu i bogatstvu. To je ono što mi se sviđa kod Dubaija - rekao je Rimac.

Ovih dana Mate Rimac predstavio je novi Bugatti Tourbillon, automobil vrijedan 3,8 milijuna eura. Kako je rekao, "prvi u potpunosti hrvatski Bugatti". 

Prvi ulagač u Rimac automobile bio je kolumbijski biznismen Frank Kanayet Yepes. Slijedili su Porsche, Hyundai, Kia... Garancija svijetle budućnosti Rimac automobila je investicija Porsche AG-a koji je još 2018. kupio deset posto udjela i strateški je partner. Postupno je povećavao svoj udio i neslužbena procjena je da Mate Rimac ima 37%, Porsche 24%, Hyundai 12% i ostalih 19 suvlasnika 27% kompanije. Porsche nema pristup poslovima koje Rimac radi za konkurentske tvrtke, a tehnologiju razvijenu u Svetoj Nedjelji koriste i neki od najpoznatijih automobilskih brendova na svijetu, poput Aston Martina, Jaguara, Renaulta, Koenigsegga...

Tvrtka PROJECT 3 MOBILITY u kojoj je Mate Rimac suosnivač dobila je oko milijardu i pol kuna, odnosno 179 milijuna eura nepovratnih iz fondova Europske unije za projekt robotaxija kojeg je predstavio danas u prisustvu premijera Andreja Plenkovića. No predstavljanje nije prošlo baš najbolje, robotaxi je zakazao baš kad je trebao krenuti, na Rimčev poziv. Ni makac. Kako sad stvari stoje, cijeli projekt ipak prilično kasni i prve robotaxije na ulicama Zagreba ne možemo očekivati prije 2026. godine.  

Mate Rimac: Više ništa neću raditi, a da nije radi sebe

Od "sporednih poslova " Mate Rimac je u Livnu s Marinom Mamuzom, koji je i direktor, osnovao tvrtku Continental adventure. Planirali su se baviti ‘outdoor‘ turizmom i marketinškim uslugama, organizirati izlete. Gradili bi prvi glamping resort na ovom području, koji bi uz smještaj gostima nuditi fotosafari s divljim konjima, kao i izlete na Dinaru. No planovi su naprasno propali nakon nezadovoljstva dijela stanovnika Livna.

- Meni je potpuno OK da su ljudi protiv nečega i iznesu argumente zašto je tome tako. Ja sam mislio da radimo dobru stvar za zajednicu, da sam iz svog džepa izdvojio da bi se nešto dobro napravilo. I onda čujem da su presjekli vodove kojima se napaja CA naselje (ostalo bez struje danima), peticije protiv projekta, uvrede i klevete protiv mene, da ja to radim da se obogatim i takve stvari. Radi konteksta: izgradio sam firmu koja vrijedi preko 2 milijarde Eura – investicija u CA je 0,1% toga. U osobnom vlasništvu posjedujem 5 automobila od kojih svaki vrijedi više od cijele investicije u Continental Adventure. Zar stvarno mislite da je meni potrebno da zaradim na šumi u Livnu? Nemam pametnijeg načina investicije? - napisao je Rimac na društvenim mrežama. 

Ali evo, shvatio sam – tko sam ja da pomažem? Tko sam ja da sprječavam izumiranje svog rodnog kraja? Iako sam imao namjeru još jako puno toga raditi u Livnu (tek mi je 36 godina, i tek sam prodao 1% svoje firme [koju krvavo gradim zadnjih 15 godina] za svoj “privatni džep” s čim sve ovo financiram), ali mi je ovo bila dobra lekcija. Više NIŠTA neću raditi, a da nije nešto što radim radi sebe. Hvala za tu lekciju.

P.S. Što se tiče astronomske zarade koju ću imati u ovom projektu – evo ponude. Neka seljani skupe novce i za točno jednak iznos koji sam do sada uložio u projekt im prodam svoj udio. Bez kamate, bez marže – 1:1 moja investicija. Pa oni mogu zaraditi te astronomske iznose umjesto mene."

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.