Taje dokumente koji otkrivaju s kim je Gaddafi bio povezan

Stefan Rousseau/Press Association/PIXSELL
Uvid u dokumente zatražio je Nigel Ashton kako bi saznao koja je uloga Velike Britanije u stvaranju Libije
Vidi originalni članak

Britanske vlasti pokušavaju spriječiti objavu dokumenata koji detaljno prikazuju vezu između britanskih vlasti i libijskog vođe Muammara Gaddafija. I to samo nekoliko dana nakon što je britanska premijerka Theresa May iskazala "duboko žaljenje" Abdel Hakim Belhaju, libijskom političaru i vojnom vođi te njegovoj supruzi. Belhaj je bio Gaddafijev protivnik kojeg je sa suprugom Fatimom Boudchar otela i zadržala CIA-e, i to nakon dojave britanske obavještajne službe MI6 tijekom putovanja u Bangkoku.

Vraćen je u Tripoli gdje je u zatvoru proveo šest godina i svakodnevno zlostavljan. May duboko žali zbog uloge koju je MI6 odigrao u njihovoj otmici i mučenju 2004. godine.

Njegovoj supruzi Fatimi Boudchar, koja je u trenutku otmice bila četiri i pol mjeseca trudna, vlada je platila 500.000 funti. Tijekom svoje šestogodišnje pravne bitke Behaj je ponavljao kako želi samo ispriku, a ne novčanu naknadu. U zamjenu, par je odustao od civilne tužbe protiv MI6 i vladine agencije, te protiv Jack Strawa i Sir Marka Allena, koji su za vrijeme njihove otmice bili tajnik vanjskih poslova i šef protuterorističkog odjela pri MI6, piše The Guardian. 

Samo četiri mjeseca nakon još je jedan Gaddafijev protivnik otet u Hong Kongu nakon informacija koje je MI6 predao CIA-i. Svoju tužbu protiv britanskih vlasti riješio je 2012. godine nagodbom kojom je dobio 2,2 milijuna funti. Po dokumentima otkrivenima u vladinim uredima u Tripoliju za vrijeme libijske revolucije, vidljivo je kako je otmica uslijedila nakon dugotrajnog nadzora i praćenja koje je MI6 provodio nad dvojicom muškaraca.

Informacije koje su dobili, tj. izvukli iz dvojice tijekom dugotrajnih zlostavljanja, iskorištene su kako bi se opravdala zatvaranja i pokušaji deportacije velikog broja Libijaca koji su živjeli u Britaniji. Među dokumentima se nalaze i podaci koji detaljno opisuju na koji su način Gadafijevi agenti pozvani u Britaniju, gdje su navodno prijetili libijskim tražiteljima azila i Britancima libijske nacionalnosti, u prisustvu MI5 službenika.

Sport na ledu Tražili su Gaddafija da ih spasi, a on je imao jedan uvjet

Uvid u dokumente zatražio je Nigel Ashton, profesor međunarodne povijesti na London School of Economics. Na saslušanju koje će se održati sutra u Londonu, odvjetnici vladine agencije tvrdit će kako bi Ashtonov zahtjev trebao biti odbačen jer je "naporan i frustrirajuć" prvenstveno zbog količine vremena koja će biti potrebna za redakturu dokumenata prije njihovog objavljivanja, zbog potrebe očuvanja nacionalne sigurnosti i međunarodnih odnosa.

Na saslušanju prošle godine, informacijski tribunal presudio je kako je Ashton zatražio "informacije koje su o velikog javnog interesa i važnosti". U početku je zatražio kopije dokumente koji obuhvaćaju razdoblje od bombaškog napada, Lockerbie bombing 1988. godine, u kojem je stradalo 243 putnika zrakoplova i 16 članova posade do revolucije 2011. godine u kojoj je Gaddafi svrgnut i ubijen. Na kraju je smanjio svoj zahtjev na dokumente od 1990 do 2002. godine, no najavio kako će zatražiti još.

Saif al-Islam Povratak Gaddafija: Playboy Saif želi na čelo Libije

Vladina agencija nije željela komentirati odbijaju li njegov zahtev zato što ne žele vidjeti nove dokaze nepoštenih i politički neugodnih aktivnosti koje bi tako opet izašle u javnost. Ashton je svoj zahtjev predao 2014. godine i nada se kako će mu dokumenti omogućiti bolji uvidi u ulogu koju je Velika Britanija imala u stvaranju današnje Libije.

Uključit će to i istragu oko britanskog odgovora na bombaški napad Lockerbie i Gaddafijevu podršku IRA te pobliže objasniti koja je uloga Velike Britanije u događanjima u Libiji.

"Javni interes za razumijevanje britanske politike prema Libiji je velik i neodoljiv. Jako je neobično i čudno da su svaki put odbijali moj zahtjev za slobodnim pristupom informacijama", rekao je Ashton. 

Posjeti Express