Tajni plan EU: Deportiraju tisuće migranata čak i ucjenama

Boris Roessler/DPA/PIXSELL
Times se poziva na "tajni plan" Europske unije i navodi kako se očekuje da će zahtjev za azilom biti odbijen za više od 400.000 ljudi
Vidi originalni članak

Stotine tisuća tražitelja azila kojima su odbijeni zahtjevi bit će u narednih nekoliko tjedana deportirani u svoje domovine, objavio je The Times.

Ovaj britanski dnevnik se poziva na "tajni plan" Europske unije i navodi kako se očekuje da će zahtjev za azilom biti odbijen za više od 400.000 ljudi koji u prvih šest mjeseci ušli u neku od zemalja Europske unije.

Kako bi se dodatno osigurali, europski šefovi u Bruxellesu smislili pomalo "ucjenjivački" plan – zaprijetit će povlačenjem pomoći, otkazivanjem trgovinskih sporazuma i viznih aranžmana zemljama poput Nigerije ili Eritreje ukoliko ne pristanu primiti natrag svoje ekonomske migrante.

O ovom će se planu u Bruxellesu raspravljati u četvrtak na sastanku ministara unutarnjih poslova EU-a. Prema njihovom planu, ukoliko EU sve više izbjeglica počne vraćati u matične države, time bi se mogao smanjiti broj ilegalnih migranata.

"Tajni plan", piše Times, sadrži i odredbu po kojoj će države EU u pritvoru držati tisuće migranata kojima je odbijen zahtjev za azil kako bi ih spriječili da pobjegnu prije deportacije.

Posjeti Express