Bijes prirode: Potresi okrenuli tok rijeke

Wikipedia
Brojni ljudi i danas pričaju o fenomenu kada je najveća rijeka tekla u suprotnom smjeru
Vidi originalni članak

Između 1811. i 1812. godine serija potresa zaljuljala je SAD, a i do danas su to najjači potresi u povijesti te države. Epicentar bio je blizu Missourija te je jedan od potresa 1812. bio tako snažan da je uzrokovao riječni tsunami pa je golema i moćna rijeka Mississippi nekoliko sati tekla u suprotnom smjeru.

Prvi od tih potresa najviše se osjetio u regiji New Madrid, u današnjem Arkansasu. Oko 1.000 tadašnjih građana koji su tamo stanovali doslovno je palo s nogu, a neki su satima imali mučnine od potresa. Odroni zemlje potpunosu uništili neka od obližnjih sela, a na nekim mjestima otvorila se i zemlja.

Indijanci ogorčeni U Parizu prodaju indijansku jaknu od skalpova s kosom

Neki od potresa osjetili su se čak i u Washingtonu, Bostonu i Cincinnatiju, a rijeka Mississippi dobila je neobičnu smeđu boju, te je svako toliko negdje viđen veliki vir koji bi gutao brodove i putnike. Snažni potresi 'stvorili' su i jezera Reelfoot Lake u Tennesseeju i Big Lake na granici Arkansasa i Missourija gdje su se rijeke ulile u depresije.

Popratni potresi osjećali su se još godinama nakon ovog perioda, a najviše su stradale populacije američkih Indijanaca. Pleme Muskogee se tako uspaničilo da se iz dubina budi bog zmija koji spaja podzemni svijet i rijeku s jedne strane, te nebo s druge strane. Poglavice su, kaže legenda, ratnike pripremale za konačan obračun i smak svijeta.

Povijest se ponovila i 2012. godine nakon uragana Isaac. Oluja je, naime, bila tako jaka da je Mississippi, rijeka dugačka 3.734 kilometra, okrenula smjer toka te tako tekla gotovo 24 sata.

Nedođija Bogu iza nogu: Najudaljenija mjesta na svijetu

Po sekundi Mississippijem prolazi 3.540 kubičnih metara, a tijekom ovih 24 sata to se podiglo na 5.200 kubičnih metara po sekundi. Velike poplave golemog Mississippija, čije je korito i tok sada 'kontroliran', u 13. je stoljeću gotovo progutao indijanski grad Cahokiu, najveći pretkolumbijski megalopolis sjeverno od Meksika.

Arheološko nalazište i veliki park danas se nalaze kraj grada St. Louisa, a moćni Mississippi (čije ime na jednom od dijalekata Indijanaca i znači "velika rijeka") i danas je izvor života, posebno u mitovima i legendama američkih Indijanaca.

Cherokee, Muskogee, Cree i Seminole samo su neka od plemena koja su između 1830. i 1850. nasilno preseljena sa svojih stoljetnih ognjišta kraj rijeke Mississippi na zapad, mahom u suhu i vjetrovitu Oklahomu. To nasilno raseljavanje zove se "staza suza" a mnogi su Indijanci umrli na putu. I danas njihovi potomci pričaju priče o rijeci svojih predaka te danu kada se u dubinama Mississippija probudila velika zmija i okrenula tok rijeke.

Posjeti Express