Life
12420 prikaza

Bogu iza nogu: Najudaljenija mjesta na svijetu

Ocean
1/6
Wikipedia
Tisućama kilometara od kopna ili najbliže civilizacije nalaze se zemljopisni polovi nedostupnosti

Izjavu "Bogu iza leđa" ili brojne lokalne varijante čuli ste bezbroj puta u kontekstu nekog mjesta udaljenog od ostatka civiliziranog svijeta. Ali jeste li ikad poželjeli otići na najnepristupačnija mjesta na svijetu?

Jedno od njih je vulkanski otok Tristan da Cunha u južnom Atlantiku udaljen oko 2.400 kilometara od Južnoafričke republike. Tristan je i službeno najudaljenija naseljena točka na svijetu.

Ako vam ni to nije dovoljno udaljeno od ostatka svijeta, možete posjetiti oceanski pol nedostupnosti Point Nemo. Ta točka nalazi se na 2.689 kilometara od najbližeg kopna ili osobe, a u tom trenutku bi vam najbliži bili astronauti s Međunarodne svemirske postaje.

Oceanski pol nedostupnosti | Author: Wikipedia Wikipedia

Naravno, pod uvjetom da prelijeću taj dio zemljine kugle. Point Nemo, u prijevodu s latinskog "nitko", ime je dobila po istoimenom liku iz slavnih romana Julesa Vernea "20.000 milja pod morem" i "Tajanstveni otok", piše srpski Newsweek. Nemo je doista nepristupačna točka i nalazi se doslovno usred oceana te putovanje traje 15 dana i desetak sati.

Budući je pol nedostupnosti samo opis neke zamišljene točke na svijetu, postoje brojni takvi polovi. Jedan od njih je i Južni pol gdje su sovjetski istraživači ostavili neke mjerne instrumente i poprsje Vladimira Lenjina. Istraživači su 2007. godine posjetili napuštenu postaju i otkrili da je samo Lenjinova bista vidljiva, a da je ostatak postaje zakopan pod nekoliko metara snijega.

Južni pol nedostupnosti - Lenjinova bista | Author: Wikipedia Wikipedia

Osim oceanskog pola, postoji i kontinentalni pol nedostupnosti. Što se tiče euroazijskog kopna, tehnički postoje 2. Jedan je smješten u središnjoj Španjolskoj i predstavlja pol nedostupnosti za Iberijski polutok, dok za ostatak kopnene mase pol nedostupnosti nalazi se u sjeverozapadnoj Kini u blizini granice s Kazahstanom. Nalazi se na čak 2.645 kilometara udaljenosti od najbližeg mora. U blizini nalazi se i središnja točka Azije gdje je postavljen i odgovarajući spomenik.

Središnja točka Azije | Author: Wikipedia Wikipedia

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.