Znanost
6666 prikaza

Bijes prirode: Potresi okrenuli tok rijeke

Mississippi
Wikipedia
Brojni ljudi i danas pričaju o fenomenu kada je najveća rijeka tekla u suprotnom smjeru

Između 1811. i 1812. godine serija potresa zaljuljala je SAD, a i do danas su to najjači potresi u povijesti te države. Epicentar bio je blizu Missourija te je jedan od potresa 1812. bio tako snažan da je uzrokovao riječni tsunami pa je golema i moćna rijeka Mississippi nekoliko sati tekla u suprotnom smjeru.

Prvi od tih potresa najviše se osjetio u regiji New Madrid, u današnjem Arkansasu. Oko 1.000 tadašnjih građana koji su tamo stanovali doslovno je palo s nogu, a neki su satima imali mučnine od potresa. Odroni zemlje potpunosu uništili neka od obližnjih sela, a na nekim mjestima otvorila se i zemlja.

Indijanci Indijanci ogorčeni Life U Parizu prodaju indijansku jaknu od skalpova s kosom

Neki od potresa osjetili su se čak i u Washingtonu, Bostonu i Cincinnatiju, a rijeka Mississippi dobila je neobičnu smeđu boju, te je svako toliko negdje viđen veliki vir koji bi gutao brodove i putnike. Snažni potresi 'stvorili' su i jezera Reelfoot Lake u Tennesseeju i Big Lake na granici Arkansasa i Missourija gdje su se rijeke ulile u depresije.

Popratni potresi osjećali su se još godinama nakon ovog perioda, a najviše su stradale populacije američkih Indijanaca. Pleme Muskogee se tako uspaničilo da se iz dubina budi bog zmija koji spaja podzemni svijet i rijeku s jedne strane, te nebo s druge strane. Poglavice su, kaže legenda, ratnike pripremale za konačan obračun i smak svijeta.

Povijest se ponovila i 2012. godine nakon uragana Isaac. Oluja je, naime, bila tako jaka da je Mississippi, rijeka dugačka 3.734 kilometra, okrenula smjer toka te tako tekla gotovo 24 sata.

Ocean Nedođija Life Bogu iza nogu: Najudaljenija mjesta na svijetu

Po sekundi Mississippijem prolazi 3.540 kubičnih metara, a tijekom ovih 24 sata to se podiglo na 5.200 kubičnih metara po sekundi. Velike poplave golemog Mississippija, čije je korito i tok sada 'kontroliran', u 13. je stoljeću gotovo progutao indijanski grad Cahokiu, najveći pretkolumbijski megalopolis sjeverno od Meksika.

Arheološko nalazište i veliki park danas se nalaze kraj grada St. Louisa, a moćni Mississippi (čije ime na jednom od dijalekata Indijanaca i znači "velika rijeka") i danas je izvor života, posebno u mitovima i legendama američkih Indijanaca.

Cherokee, Muskogee, Cree i Seminole samo su neka od plemena koja su između 1830. i 1850. nasilno preseljena sa svojih stoljetnih ognjišta kraj rijeke Mississippi na zapad, mahom u suhu i vjetrovitu Oklahomu. To nasilno raseljavanje zove se "staza suza" a mnogi su Indijanci umrli na putu. I danas njihovi potomci pričaju priče o rijeci svojih predaka te danu kada se u dubinama Mississippija probudila velika zmija i okrenula tok rijeke.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 17:14 26.Veljača 2018.

    i kod nas se desio slični fenomen, najme kaj, 25. lipnja 1991. rijeka sava je potekla uzvodno.