Svaki radnik u skladištu postat će kao Iron Man

Screenshot/Youtube
Financial Times se u svojih "Pedeset ideja koja će promijeniti svijet" bavi egzoskeletima koji će radnike čuvati od ozljede i pomagati pacijentima pri rehabilitaciji
Vidi originalni članak

Kada se sjetimo egzoskeletona odmah nam na pamet pada Iron Man i drugi superjunaci, no ovi "nosivi" roboti uskoro bi mogli biti dio radne opreme svih radnika u tvornicama ili skladištima. Kompanije poput SuitX-a, iz Kalifornije, pokušavaju egzoskelete pretvoriti u "običan" tržišni proizvod. 

Lagani kostur može podržavati tijelo i ojačati pokrete ruku, nogu i leđa. 

"Minimizira se stres i napor, posebno u zglobovima", kaže Homayoon Kazerooni iz SuitX-a.

"Bionički skeleti moraju postati cjenovno pristupačni, tako da ih radnici mogu kupiti", kaže Kazerooni i napominje kako cijeli egzoskelet (dakle ne parcijalni) košta 12.000 dolara, no usprkos tome SuitX je do sada prodao oko 400 skeleta, i misle da na tržištu itekako ima potražnje. Do 2025. računaju da bi trebali prodati oko 100.000 odjela.

Jedan od urednika Financial Timesa, Richard Waters, otišao je odijelo i isprobati. 

"Operirao sam rame i sigurno ne bih ovo mogao napraviti da nema egzoskeletona", kaže Waters dok samouvjereno iznad glave diže veliku crnu kutiju. Skeletoni su odlični i za osobe čija je leđna moždina oštećena, ili koji su parcijalno oduzeti. Uvelike im može pomoći u svakodnevnom životu, ili tijekom rehabilitacije.

"Egzoskeleti pojačavaju već postojeću snagu čovjeka, istina je da nećete kao Tony Stark letjeti preko zgrada i dizati mostove, no poštedjeti će vam zglobove, mišiće, kralješnicu, minimizirati mogućnost ozljede i sačuvati zdravlje", kaže Kazerooni.

Za razliku od Starkovog golemog i teškog odijela ovi su egzoskeleti lagani i jednostavni za korištenje.

"Izgleda da nas neće zamijeniti roboti, već da ćemo se mi sami malo robotizirati", kaže Waters

Posjeti Express