Znanost 50 ideja koje će promijeniti svijet
1268 prikaza

Svaki radnik u skladištu postat će kao Iron Man

Iron Man
Screenshot/Youtube
Financial Times se u svojih "Pedeset ideja koja će promijeniti svijet" bavi egzoskeletima koji će radnike čuvati od ozljede i pomagati pacijentima pri rehabilitaciji

Kada se sjetimo egzoskeletona odmah nam na pamet pada Iron Man i drugi superjunaci, no ovi "nosivi" roboti uskoro bi mogli biti dio radne opreme svih radnika u tvornicama ili skladištima. Kompanije poput SuitX-a, iz Kalifornije, pokušavaju egzoskelete pretvoriti u "običan" tržišni proizvod. 

Lagani kostur može podržavati tijelo i ojačati pokrete ruku, nogu i leđa. 

"Minimizira se stres i napor, posebno u zglobovima", kaže Homayoon Kazerooni iz SuitX-a.

"Bionički skeleti moraju postati cjenovno pristupačni, tako da ih radnici mogu kupiti", kaže Kazerooni i napominje kako cijeli egzoskelet (dakle ne parcijalni) košta 12.000 dolara, no usprkos tome SuitX je do sada prodao oko 400 skeleta, i misle da na tržištu itekako ima potražnje. Do 2025. računaju da bi trebali prodati oko 100.000 odjela.

Jedan od urednika Financial Timesa, Richard Waters, otišao je odijelo i isprobati. 

"Operirao sam rame i sigurno ne bih ovo mogao napraviti da nema egzoskeletona", kaže Waters dok samouvjereno iznad glave diže veliku crnu kutiju. Skeletoni su odlični i za osobe čija je leđna moždina oštećena, ili koji su parcijalno oduzeti. Uvelike im može pomoći u svakodnevnom životu, ili tijekom rehabilitacije.

"Egzoskeleti pojačavaju već postojeću snagu čovjeka, istina je da nećete kao Tony Stark letjeti preko zgrada i dizati mostove, no poštedjeti će vam zglobove, mišiće, kralješnicu, minimizirati mogućnost ozljede i sačuvati zdravlje", kaže Kazerooni.

Za razliku od Starkovog golemog i teškog odijela ovi su egzoskeleti lagani i jednostavni za korištenje.

"Izgleda da nas neće zamijeniti roboti, već da ćemo se mi sami malo robotizirati", kaže Waters

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.