Vegani oprez: Otkrivene nove opasnosti takve prehrane

Thinkstock
Opsežno istraživanje otkrilo je nove nedostatke biljne dijete
Vidi originalni članak

Vegetarijanci su podložniji obolijevanju od psiholoških, ali i fizičkih bolesti nego osobe čija prehrana uključuje i meso, a dvostruko su skloniji depresiji od svejeda, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika sa Sveučilišta u Bristolu čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Affective Disorders. 

Istraživanje je provedeno na 10.000 ispitanika, među kojima je bilo 350 vegetarijanaca i vegana. Ono je pokazalo da je uzrok tomu manjak nekih vitamina i minerala kod vegetarijanaca koji ima negativan učinak na njihovo mentalno zdravlje. 

Najčešće je riječ o manjku željeza i vitamina B12. Oko sedam posto vegetarijanaca i 50 posto vegana pati od pomanjkanja tog vitamina, a što je osoba dulje vegetarijanac ili vegan, rizik je veći. 

Prehrana sportaša Danijel Subašić svakog dana jede ovih osam stvari

Vitamin B12 ili kobalamin jedan je od osam vitamina iz B skupine te je poput ostalih vitamina iz tog kompleksa topiv u vodi. Nužan je našem tijelu za pravilno funkcioniranje i zdravlje živčanog tkiva, moždanih stanica i crvenih krvnih stanica.

S folnom kiselinom sudjeluje u sintezi DNK i RNK, genetskog materijala tijela. Potreban je za metabolizam svake stanice u tijelu te sudjeluje i u sintezi masnih kiselina i stvaranju energije. Naime, pomažući tijelu da apsorbira folnu kiselinu, olakšava oslobađanje energije. Vitamin B12 koristan je i za raspoloženje, pamćenje, kvalitetu kože, kose, nokata te za probavu, kao i za sprečavanje anemije.

Osobe kod kojih je evidentiran manjak tog vitamina često se osjećaju umorno.  Kobalamin pozitivno utječe na raspoloženje, odnosno djeluje kao zaštita protiv depresije, podsjećaju britanski znanstvenici. 

ZDRAVO I SIGURNO Skinite 5 kilograma uz samo jednu namirnicu

Ranije su studije otkrile manjak vitamina B12 kod čak 30 posto osoba hospitaliziranih zbog depresije, a liječnici vjeruju da je brojka i veća s obzirom na to da testiranje razine spomenutog vitamina u organizmu nije standardna procedura u obradi psihičkih bolesnika.

Jedna od glavnih uloga vitamina B12 je pretvaranje hrane koju konzumiramo u energiju. Ima ga u brojnim namirnicama životinjskog porijekla te u manjim količinama u mlijeku i jajima. Zbog toga se vegetarijancima i veganima preporučuje uzimanje suplemenata vitamina B12 kako bi im mozak dobro funkcionirao i da bi se izbjegao razvoj anemije. 

Anketa je pokazala i da ispitanici, vegetarijanci i vegani, konzumiraju i veću količinu brazilskih oraščića bogatih omega-6 masnim kiselinama, što znanstvenici također povezuju s mogućnošću nastanka problema s mentalnim zdravljem. Za razliku od omega-3 masnih kiselina prisutnih u sardinama ili lososu koje sprečavaju upalne procese i rastvaraju krvne ugruške, omega-6 čine upravo suprotno, potiču jedno i drugo. 

I zdravlje Nutricionisti: Za vitku liniju jedite voće i povrće bez škroba

Upalni procesi i sposobnost zgrušavanja krvi važne su funkcije u organizmu ako se povrijedimo ili imamo ranu, no upala se mora zaustaviti pošto rana zaraste. Međusobni odnos omega-6 i omega-3 vrlo je osjetljiv i zahtijeva međusobni balans. Prekomjeran unos omega-6, primjerice kroz žitarice, margarin i biljna ulja dovodi do kroničnog upalnog stanja kod velikog dijela populacije u zapadnim zemljama, što pridonosi nastanku kardio-vaskularnih bolesti.

Ranija su istraživanja pokazala da dijelu vegetarijanaca u organizmu uz vitamin B12 nedostaje, željeza, kalcija vitamina D, proteina i omega-3 masnih kiselina jer se nisu dovoljni informirali o nutritivnim vrijednostima namirnica koje konzumiraju ili onih koje ne konzumiraju.

Posjeti Express