AS Monaco je pravo iznenađenje ovogodišnje Lige prvaka, a i u domaćem prvenstvu im cvjetaju ruže. Kako piše CNN, na korak su do osvajanja francuske prve lige, po prvi put u 17 godina.
Međutim, iza napornih treninga, detaljnih izviđanja protivnika i dubinske taktičke pripreme, krije se i kuhinja koja omogućuje nogometašima predvođenima Danijelom Subašićem ostvarivanje zapaženih rezultata. Monacov liječnik Philippe Kuentz, nutricionist Juan Morillas i dijetetičarka Tara Ostrowe imaju zadatak odabira prave hrane u pravo vrijeme da bi pomogli maksimizirati fizički potencijal svakog nogometaša u klubu.
Ostrowe je pobrojala osam namirnica koje daje igračima, a dostupne su svima.
Kvinoja
Iako je posljednjih godina doživjela velik uspjeh kao popularna namirnica u zdravoj prehrani, kvinoja je i bogat izvor vitamina i proteina.
Kelj
Najviše asocira na zeleni napitak od kelja i raznog povrća, ali kelj je popularan i zbog visokog udjela vitamina C, kalcija i vitamina K. Ostrowica kaže da je kelj i odličan kao hrana nakon napornog vježbanja.
Sok od cikle
"Igračima ga dajemo prije utakmice, ali i u danima neposredno prije. Bogat je i vitaminima i antioksidansima", priča ona.
Chia sjemenke
Male sjemenke igrači Monaca konzumiraju uz svaki obrok. U samo jednoj porciji, sjemenke sadrže 42% dnevnih potreba za vlaknima, a i odličan su izvor omega-3 masnih kiselina.
Losos
"Losos je odličan izvor proteina zato što nema puno masnoća. Odličan je izbor kao jelo za oporavak i igračima ga dajemo nakon teških utakmica, a posebno ako se približava nova utakmica", rekla je Ostrowica.
Sok od višnje
Ako imate problema sa spavanjem tijekom noći trebate početi piti sok od višnje.
Avokado
U posljednje vrijeme je avokado postao jedna od najpopularnijih vrsta voća i to s punim pravom. Sadrži najmanje 20% preporučenog dnevnog unosa čak šest različitih vrsta vitamina i minerala, 40% dnevnog unosa vlakana i prepun je zdravim omega-6 masnim kiselinama.
Borovnica
"Borovnice su krcate antioksidansima. Kao izvor ugljikohidrata odličan su izbor hrane prije vježbanja, a bitno je napomenuti da ne dižu inzulin pa imaju i tu prednost", ispričala je Ostrowica.