Politika kolačića

Voditelj obrade je 24sata d.o.o., Oreškovićeva 3D, 10 010 Zagreb, Hrvatska
Službenika za zaštitu podataka možete kontaktirati na gore navedenu adresu ili putem zop@24sata.hr ili zopcentral@styria.hr.

Što su kolačići?

Naše internet stranice koje posjećujete koriste kolačiće. Kolačićima se smatraju datoteke male veličine koje se privremeno pohranjuju na vašemu tvrdom disku, što našoj internet stranici omogućava prepoznavanje vašega računala ili drugog uređaja prilikom posjeta stranici miss7.24sata.hr. Navedeni alati mogu prikupljati i pohranjivati tehničke podatke kao što su kolačići, no isti mogu prikupljati i osobne podatke kao što je IP adresa korisnika i/ili posjetitelja, identifikator mobilnog uređaja, podatke o pregledniku i slično. Moramo samo naglasiti da određeni podaci koje mogu prikupiti kolačići pritom ne identificiraju odnosno ne mogu dovesti do identifikacije osoba odnosno vas kao našeg korisnika web portala.

Na koji se način koristimo kolačićima?

Kolačići koji se pohranjuju služe u analitičke i statističke svrhe kao i za očekivano funkcioniranje svih značajki internetske strance i boljeg korisničkog iskustva. Kolačići mogu biti stalni kolačić koji na računalu korisnika ostaju pohranjeni i nakon posjeta te privremeni kolačići koji se pohranjuju samo tijekom posjeta stranici.

Kolačićima trećih strana 24sata d.o.o. se koristi kako bi prikupio podatke o posjećenosti i načinu upotrebe internet stranice. Podaci koji se prikupljaju uključuju IP adresu korisnika, podatke o pregledniku, jeziku, operativnom sustavu i druge standardne statističke podatke koji se prikupljaju i analiziraju isključivo u anonimnom i masovnom obliku. Također, kolačićima treće strane koristimo se s obzirom na korištenje usluge društva Piano Software Inc.

Kolačići i njihova primjena

Strogo potrebni kolačići i privremeni (session) kolačići - potrebni su za funkcioniranje portala, preferencije jezika, autentifikaciju, preferencije privatnosti i dr. što omogućuje elektroničku komunikaciju i dostupnost usluge prema korisniku.

Kolačići društvenih mreža - kolačići koje koriste društvene mreže poput Facebooka, Twittera, Instagrama, LinkedIna i dr. u svrhu oglašavanja, poboljšanja korisničkog iskustva te dijeljenja sadržaja kroz društvene mreže.

Analitički i kolačići za procjenu učinka - omogućavaju prepoznavanje i prebrojavanje korisnika i drugih podataka o tome kako se internetske stranice koriste, optimizaciju, A/B testiranje i drugo.

Marketinški kolačići - bilježe posjete internetskim stranicama u svrhu dostavljanja oglasa koji su u skladu s vašim interesima. Služe i za ograničavanje broja prikaza oglasa i mjerenja učinkovitosti oglasnih kampanja.

Druge vrste kolačića - druge vrste kolačića poput sustava za diverzifikaciju kolačića, funkcionalnosti Google mapa ili kalendara, za monitoring performansi aplikacija i dr. Kolačićima društvenih mreža u smislu ove politike smatraju se i analitički ili marketinški kolačići koji zajedno čine kolačiće treće strane.

U svrhu istraživanja posjećenosti internetskih medija Fistnet d.o.o. (DotMetrics) u suradnji s Ipsos d.o.o. prikuplja podatke o posjećenosti web stranica. Više o politikama privatnosti koje DotMetrics koristi u svom radu možete vidjeti na sljedećoj poveznici: http://script.dotmetrics.net/privacy/policy_hr.pdf.

Službeniku za zaštitu osobnih podataka DotMetricsa možete se obratiti putem e-mail adrese: dpo@dotmetrics.net.

U svrhu pružanja korisnicima mogućnosti diverzifikacije kolačića naša web lokacija koristi consent management platformu DIDOMI, izgrađenu na IAB Europe’s GDPR consent frameworku i registrirana je CMP platforma na IABu
(https://blog.didomi.io/en/didomi-supports-iab-europe-consent-framework).

Više o pravilima privatnosti društva Didomi možete pronaći na: https://privacy.didomi.io/en/userdata#collected-data.

Službenika za zaštitu podataka društva Didomi možete kontaktirati putem e-maila: dpo@didomi.io.

24sata koristi, kako smo ranije naveli, usluge društva Piano Software Inc. koje također može prikupljati vaše osobne podatke kao što su: ime i prezime, email adresa, datum rođenja, spol i adresa. Pravni osnov za obradu ove kategorije podataka u svrhu pretplate na newsletter te kupnje pristupa člancima na web mjestu 24sata je izvršavanje obveze voditelja obrade vezano uz ugovor koji se sklapa s ispitanikom s obzirom da se usluga plaća.

  • Više podataka o politici zaštite osobnih podataka društva Piano Software Inc. možete pronaći na: https://piano.io/gdpr/   
  • Službenika za zaštitu podataka društva Piano Software Inc. možete kontaktirati na: security@piano.io  

Za sva pitanja vezana uz zaštitu vaših prava kao ispitanika, a koja su vezana uz prethodno navedene partnere, možete se obratiti i našem službeniku za zaštitu podataka koji će onda za vas odraditi svu komunikaciju vezanu uz ostvarenje vaših prava.

U slučaju korištenja ova dva ugovorna partnera dolazi do dijeljenja podataka s istima, a glede čega su sklopljeni adekvatni ugovori o obradi i dijeljenju podataka dok se sigurnosne i tehničke mjere koje jamče ugovorni partneri provjeravaju minimalno jednom godišnje.

Spomenuti sustav bilježi i dodjeljuje vam, pomoću funkcionalnih kolačića koji se učitavaju u vaš browser prilikom pristupa našim web lokacijama, anonimiziranu korisničku identifikacijsku oznaku, u sklopu koje bilježi pristanke na korištenje osobnih podataka, odnosno primitak kolačića. Navedeni sustav bilježi kolačiće i njihove postavke za koje ste dali pristanak na period od 12 mjeseci od davanja pristanka. U slučaju registriranih korisnika, kolačići se pohranjuju 7 dana s mogućnošću automatskog produljenja roka ovisno o načinu korištenja od strane registriranog korisnika, dok se osobni podaci brišu nakon brisanja registriranog profila na web portalu.

Moramo naglasiti kako vam sustav upravljanja privolama omogućava da na jednom mjestu možete dati suglasnost na korištenje kolačića za oglašavanje putem consent management platforme za sve portale kojima je nakladnik 24sata d.o.o., a to su 24sata.hr, miss7.hr, missMAMA.hr, missZDRAVA.hr, autostart.hr, joomboos.hr, express.hr, gastro.hr.

24sata d.o.o. kao voditelj obrade ne može utjecati na druge obrade osobnih podataka koju provode treće strane.

24sata d.o.o. kolačiće ne koristi za drugu svrhu osim onih opisanih u našoj Politici zaštite privatnosti te ovoj Politici.

Kolačići koji se koriste na ovoj internet stranici:

__gads marketinški .google.com , .24sata.hr 390 Kolačić __gads povezan je s Googleovom uslugom DoubleClick for Publishers. Služi u svrhe poput mjerenja interakcija s oglasima na našoj domeni i sprječavanja prikazivanja istih oglasa previše puta.
__gfp_64b nužni .24sata.hr 1000 Ovo je kolačić za upravljanje prihvaćanjem drugih kolačića od strane posjetitelja web stranice.
_dc_gtm_UA-62155204-1 analitički .miss7.24sata.hr 1 minuta Ovaj kolačić koristi se u analitičke svrhe.
_dc_gtm_UA-98786130-2 analitički .24sata.hr 1 minuta Ovaj kolačić koristi se u analitičke svrhe.
_fbp marketinški .24sata.hr 90 Facebook ih koristi za isporuku niza reklamnih proizvoda poput licitiranja u stvarnom vremenu od trećih oglašivača
_ga analitički .miss7.24sata.hr 730 Google Analytics koristi ovaj kolačić za razlikovanje korisnika.
_ga analitički .24sata.hr 730 Google Analytics koristi ovaj kolačić za razlikovanje korisnika.
_gat funkcionalni .24sata.hr 1 minuta Ovaj je naziv kolačića povezan s Google Universal Analyticsom, prema dokumentaciji koristi se za ograničavanje stope zahtjeva - ograničavajući prikupljanje podataka na web lokacijama s velikim prometom. Istječe nakon 10 minuta.
_gat_UA-98786130-2 izvedbeni .24sata.hr 1 minuta Ovo je kolačić vrste uzorka koji je postavio Google Analytics, gdje element uzorka na imenu sadrži jedinstveni identifikacijski broj računa ili web mjesta na koje se odnosi. Čini se da je to varijacija kolačića _gat koji se koristi za ograničavanje količine podataka koje Google bilježi na web mjestima s velikim prometom.
_gid analitički .miss7.24sata.hr 1 Google Analytics koristi ovaj kolačić za razlikovanje korisnika.
_gid analitički .24sata.hr 1 Google Analytics koristi ovaj kolačić za razlikovanje korisnika.
_kuid_ marketinški .krxd.net 180 Ovaj kolačić pruža informacije o tome kako krajnji korisnik koristi web stranicu i bilo kakvo oglašavanje koje je krajnji korisnik možda vidio prije posjeta spomenutom web mjestu.
_STUU funkcionalni miss7.24sata.hr 365 Kolačić za personalizaciju koji Styria Data Science koristi za prikaz relevantnog sadržaja
1P_JAR marketinški .google.com 30 Google koristi ovaj kolačić za prikupljanje statistike web mjesta i praćenje stopa konverzije.
A3 marketinški .yahoo.com 365 Ovaj kolačić koristi se u marketinške svrhe.
A6 marketinški .serving-sys.com 90 Ovaj kolačić općenito pruža MediaMind i koristi se u reklamne svrhe.
ab marketinški .agkn.com 365 Ovaj kolačić općenito pruža agkn.com i koristi se u reklamne svrhe.
ab-session nužni miss7.24sata.hr 30 minuta Kolačić sesije
AWSALBCORS ostalo script.dotmetrics.net 7 Ovim kolačićem upravlja AWS i koristi se za uravnoteženje opterećenja.
A3 analitički test-script.dotmetrics.net 7 Ovaj kolačić koristi se u analitičke svrhe.
bkdc marketinški .bluekai.com 180 Ovaj kolačić koristi se u marketinške svrhe.
bkpa marketinški .bluekai.com 180 Ovaj kolačić koristi se u marketinške svrhe.
bku marketinški .bluekai.com 180 Ovaj kolačić koristi se u marketinške svrhe.
CLCPT marketinški cdn.midas-network.com 729 Ovaj kolačić koristi se u marketinške svrhe.
CONSENT funkcionalni .google.hr 6289 Kolačić Google Maps. Omogućuje rad Googleove karte na stranici.
CONSENT funkcionalni .google.com 6289 Kolačić Google Maps. Omogućuje rad Googleove karte na stranici.
cs marketinški .teads.tv 30 Ovaj kolačić koristi se u marketinške svrhe.
csrftoken nužni miss7.24sata.hr 364 Ovaj je kolačić povezan s Django platformom za web razvoj za Python. Dizajniran je kako bi zaštitio web mjesto od određene vrste softverskog napada na web obrasce.
didomi_token nužni .24sata.hr 365 Ovo je nužan kolačić koji koristi naš CMP (platforma upravljanja privolama).
DM_SitId93 analitički miss7.24sata.hr posjeta Ovaj kolačić koristi se u analitičke svrhe.
DM_SitId93SecId3285 analitički miss7.24sata.hr posjeta Ovaj kolačić koristi se u analitičke svrhe.
DM_SitId93SecIdT3285 analitički miss7.24sata.hr 30 minuta Ovaj kolačić koristi se u analitičke svrhe.
DM_SitIdT93 undefined miss7.24sata.hr 30 minuta Ovaj kolačić koristi se u analitičke svrhe.
DotMetrics.DeviceKey analitički .dotmetrics.net 365 Ovaj kolačić koristi se u analitičke svrhe.
DotMetrics.UniqueUserIdentityCookie analitički .dotmetrics.net 365 Ovaj kolačić koristi se u analitičke svrhe.
DV marketinški www.google.com 1 Ovaj kolačić koristi se za spremanje korisnikovih postavki i ostalih podataka. To posebno uključuje preferirani jezik, broj rezultata pretraživanja koji će se prikazati na stranici, kao i odluku hoće li se Google SafeSearch filter aktivirati ili ne
euconsent-v2 nužni .24sata.hr 365 Niz suglasnosti IAB CMP okvira (TCF) v2
fr marketinški .facebook.com 90 The cookie is set by Facebook to show relevant advertisments to the users and measure and improve the advertisements. The cookie also tracks the behavior of the user across the web on sites that have Facebook pixel or Facebook social plugin.
GAD marketinški .hrgde.adocean.pl 1923 Predstavlja korisniku relevantan sadržaj i reklamu. Uslugu pružaju neovisna oglasna središta koja oglašivačima olakšavaju licitiranje u stvarnom vremenu
Gdyn analitički .hit.gemius.pl 1923 Kolačić štiti korisnike interneta od preplaniranih prikaza upitnika u istraživačke svrhe. Nakon odgovarajuće izmjene izraza uključenog u datoteku, koristi se za blokiranje prikaza upitnika
GED_PLAYLIST_ACTIVITY marketinški miss7.24sata.hr posjeta Ovaj kolačić postavlja Doubleclick radi poboljšanja oglašavanja na web mjestu.
Gtest analitički .hit.gemius.pl 1923 Ovaj kolačić koristi se u analitičke svrhe.
IDE marketinški .doubleclick.net 390 Koristi ga Google DoubleClick i pohranjuje informacije o tome kako korisnik koristi web mjesto i bilo koji drugi oglas prije posjeta web mjestu. To se koristi za predstavljanje korisnika s oglasima koji su im relevantni u skladu s korisničkim profilom.
JSESSIONID nužni .nr-data.net posjeta Kolačić sesije platforme opće namjene, koji koriste web stranice napisane u JSP-u. Obično se koristi za održavanje anonimne korisničke sesije od strane poslužitelja.
NID marketinški .google.com 183 Pohranjuje postavke posjetitelja i prilagođava oglase na Googleovim web mjestima na temelju nedavnih pretraživanja i interakcija.
permutive-id marketinški .24sata.hr 1095 Ovaj kolačić koristi se u marketinške svrhe.
permutive-session marketinški .24sata.hr 1095 Ovaj kolačić koristi se u marketinške svrhe.
pxrc marketinški .rlcdn.com 60 Ovaj se kolačić koristi za prikazivanje oglasa relevantnijih za vas i vaše interese. Također se koristi za ograničavanje broja prikaza oglasa, kao i za mjerenje učinkovitosti reklamne kampanje.
rlas3 marketinški .rlcdn.com 365 Prikuplja podatke o posjetiteljima koji se odnose na posjete korisnika web mjestu, kao što su broj posjeta, prosječno vrijeme provedeno na web mjestu i stranice koje su učitane, u svrhu prikazivanja ciljanih oglasa.
TDCPM marketinški .adsrvr.org 365 Kolačić postavlja usluga CloudFlare za pohranu jedinstvenog ID-a za identifikaciju uređaja koji se vraća i koji se zatim koristi za ciljano oglašavanje.
TDID marketinški .adsrvr.org 365 Registrira jedinstveni ID koji identificira uređaj korisnika koji se vraća. ID se koristi za ciljane oglase
tt_bluekai marketinški .teads.tv 1 Ovaj kolačić koristi se u marketinške svrhe.
tt_dar marketinški .teads.tv 1 Ovaj kolačić koristi se u marketinške svrhe.
tt_emetriq marketinški .teads.tv 1 Ovaj kolačić koristi se u marketinške svrhe.
tt_exelate marketinški .teads.tv 1 Ovaj kolačić koristi se u marketinške svrhe.
tt_liveramp marketinški .teads.tv 1 Ovaj kolačić koristi se u marketinške svrhe.
tt_neustar marketinški .teads.tv 1 Ovaj kolačić koristi se u marketinške svrhe.
tt_retargetly marketinški .teads.tv 1 Ovaj kolačić koristi se u marketinške svrhe.
tt_salesforce marketinški .teads.tv 1 Ovaj kolačić koristi se u marketinške svrhe.
tt_skp marketinški .teads.tv 1 Ovaj kolačić koristi se u marketinške svrhe.
tt_viewer marketinški .teads.tv 364 Ovaj kolačić koristi se u marketinške svrhe.
u2 marketinški .serving-sys.com 90 Ovaj kolačić prikuplja podatke o navigaciji posjetitelja web stranice kroz web stranicu i o učinkovitosti oglasa koji se posjetitelju prikazuju tijekom navigacije.
UID izvedbeni .scorecardresearch.com 720 Ovaj kolačić pruža jedinstveno dodijeljeni, strojno generirani korisnički ID i prikuplja podatke o aktivnostima na web mjestu. Ovi se podaci mogu poslati trećoj strani na analizu i izvještavanje.
UIDR marketinški .scorecardresearch.com 720 Ovaj je kolačić postavljen za mjerenje broja i ponašanja posjetitelja web stranice koji dolaze i odlaze. Internet stranici pomaže da pošalje ankete kako bi bolje razumjela korisničke preferencije.
uuid2 marketinški .adnxs.com 90 Ovaj kolačić omogućuje ciljano oglašavanje putem platforme AppNexus - prikuplja anonimne podatke o IP adresama prikaza oglasa, prikazima stranica i još mnogo toga.

Kako možete kontrolirati kolačiće?

Kolačiće možete kontrolirati i/ili izbrisati prema želji.

Možete izbrisati sve kolačiće koji su već pohranjeni na računalu, a postavke većine preglednika omogućuju blokiranje pohrane kolačića.

Ukoliko blokirate kolačiće, možda ćete pri svakom posjetu web-mjestu morati ručno prilagođivati neke željene postavke, a određene usluge i funkcije možda neće biti dostupne.

Kako obrisati kolačiće?

Ovisno o postavkama na vašem internetskom pretraživaču, kolačići se mogu automatski prihvaćati. Ako niste suglasni njihovom upotrebom, kolačiće možete u bilo kojem trenutku lako izbrisati i/ili trajno isključiti na vašem računalu ili mobilnom uređaju pomoću postavki preglednika kojim se koristite.

Postavke povezane s kolačićima uobičajeno se nalaze pod izbornikom „Opcije“, „Alati“ ili „Preferencije“ u internetskom pregledniku koji koristite da biste pristupili našim internetskim stranicama. Ovisno o postojećim internetskim preglednicima, kolačići se mogu onemogućiti na različite načine.

Napominjemo kako je temeljna svrha kolačića poboljšanje i omogućivanje upotrebe naše internet stranice, sukladno vašim očekivanjima. Sprječavanjem ili brisanjem kolačića možete onemogućiti funkcioniranje značajki naše internet stranica ili uzrokovati drugačiji rad i izgled u vašem pregledniku.

Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.

Više se možete informirati na sljedećim web stranicama:

Uz navedeno od velike pomoći mogu vam biti i sljedeće web stranice

European Interactive Digital Advertising Alliance (EU) Internet Explorer
Internet Advertising Bureau (US) Mozilla Firefox
Internet Advertising Bureau (EU) Safari (Desktop)
Google Chrome Opera

Kolačiće kojima upravljamo možete obrisati ili ažurirati na : https://miss7.24sata.hr/pravila-privatnosti/

Ostala pitanja

Ukoliko nas želite kontaktirati u vezi ove Politike ili načina na kojeg web stranica koristi vaše podatke, molimo vas da koristite sljedeće kontakt podatke:

24sata d.o.o.
Oreškovićeva 3D
10 000 ZAGREB
OIB: 78093047651