Ekonomix
6601 prikaza

Agrokor na koljenima: Rusija osvaja Balkan preko Todorića

Ivica Todorić
Dalibor Urukalović (PIXSELL)
Više od trećine Agrokorovog duga u rukama je dviju ruskih najvećih banaka, obje u državnom vlasništvu

Čak četvero novinara angažirao je Bloomberg kako bi u šest točaka objasnio stanje s Agrokorom. U članku "Rusija se nadvija nad borbom balkanskog diva za preživljavanje" Bloomberg ističe da se predsjednik Rusije Vladimir Putin sa svojim saveznicima u regiji osjeća osnažen nakon pobjede Donalda Trumpa u SAD-u, te da opstanak Agrokora, koji nosi 15 posto BDP-a Hrvatske i najveća je tvrtka u bivšoj Jugoslaviji, ovisi o Sberbanci koja je pod neizravnom kontrolom Putina.

Zašto je Agrokor tako važan balkanskim ekonomijama?

Agrokor bi mogao biti prekrupan da bi propao. Sa 60.000 zaposlenih po Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH i Mađarskoj, te godišnjom prodajom od 6,5 milijardi eura, mogao bi pokrenuti financijsku nestabilnost ogromnih razmjera. Hrvatska zato traži bilo koju financijsku soluciju koja bi uključila dobavljače koji stoje u redu na namirivanje milijardi eura dugova Agrokora njima. Političke stranke usto traže da se spase tisuća radnih mjesta koncerna koji obuhvaća više od 20 tvrtki.

Koliko su loše Agrokorove financije?

Zarade su pale uslijed povećane konkurencije u maloprodaji i Agrokor je svoje resurse razvukao preko svojih akvizicija koje je financirao kreditima. U siječnju nije uspio dobiti još jedan kredit, dobavljači su se zabrinuli, a njegov najveći kreditor, Sberbanka, morala mu je izdati zajam kako bi se spasio i isplatio ih. Kako bi financirao svoje akvizicije, Agrokor je ušao u dugove i kako bi platio kamate koje dospijevaju 2018. Riječ je o zajmu kojim je prije tri godine kupio slovenskog konkurenta. A onda, cijene i dionica i kredita pale su u posljednja dva mjeseca i Moody je snizio rejting Agrokorovih vrijednosnih papira koje je izdao.

Tko su financijski veliki gubitnici?

Ako Agrokor ne bi bio u stanju podmiriti svoje obaveze, neizbježno je restrukturiranje njegovog duga od 3,5 milijardi eura. Među onima koji imaju njegov dug koji dospijeva 2018. nalaze se i Canada pension plan investment board te Ivesco Ltd. Oni su u najvećoj opasnosti od gubitka. Cijene Agrokorovih vrijednosnih papira na tržištima ukazuju da neće biti u stanju naplatiti više od 20 posto tog duga. Ivica Todorić bi pak morao odustati od barem dijela od svog 95-postotnog udjela u vlasništvu nad kompanijom.

Kako je Rusija ušla u tu priču?

Više od trećine Agrokorovog duga u rukama je dviju ruskih najvećih banaka, obje u državnom vlasništvu. Kada je ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov u veljači sugerirao da njegova zemlja možda neće moći pomoći refinancirati Agrokorove dugove ako koncern ne bude "kooperativan", odjednom se nazrijelo da problemi nisu samo financijski. Ostalo je nejasno je li Azimov progovorio izvan granica političke strategije ili je dao rijedak uvid u djelić onoga što se krije iza ruskih igara moći. Čak je i Sberbanka zatražila objašnjenje njegovih stavova od ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Je li Sberbanka voljna pomoći?

Sberbanka javno ostavlja sliku dobrog policajca, nasuprot Azimovu kao lošem policajcu. Direktor banke Herman Gref kazao je da je banka u stalnom kontaktu s vlasnicima Agrokora i da čini sve moguće kako bi kompanija opstala. Ruska suradnja bi mogla doći uz cijenu po kojoj bi Todorić morao odustati od vodstva nad koncernom u zamjenu za spas.

Ima li drugih financijskih opcija?

Hrvatska vlada čini se da odbacuje svako namirivanje dugova Agrokora, koji zato, bez pristupa novcu sa svjetskih tržišta, jedino može još prodati svoje udjele. Kompanija razmatra prodavanje svojih udjela u nekim velikim poslovima, primjerice u biznisu s punjenjem vode u boce. Svaki takav potez značio bi poboljšanje likvidnosti, pomogao bi postizanju dogovora s kreditorima, ali bi potencijalni ponuđači mogli koristiti situaciju i nuditi manje nego što bi inače nudili. Hrvatska vlada je govorila o mogućnosti da pomogne eventualnom prodavanju cijele kompanije, i to na sastanku s predstavnicima Industrijske i komercijalne banke Kine Ltd.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • gmarjan5 16:27 25.Ožujak 2017.

    Ma jebo mater svoju sto puta