Ekonomix
18877 prikaza

FT: Hrvatskoj nema spasa ako Agrokor propadne

Akrokor
Slavko Midžor (PIXSELL)
Financial Times donosi analizu Agrokora, nimalo ugodnu

Kada je Agrokor kupio slovenski Mercator 2013. godine bio je to posao za koji se pretpostavljalo da stvoriti jedan od najvećih biznisa u srednjoj i istočnoj Europi. Međutim, deal je samo gurnuo Agrokor preko ruba provalije.

U vrijeme dok se širio Agrokor je bio zakopan u dugovima, a u trenutku kupnje Mercatora bankama je dugovao 3.5 milijardi eura i 2.2 milijarde eura dobavljačima

Sada je Ante Ramljak zakopan, ali na sastancima i pregovorima s bankama i vlasnicima obveznica o tome na koji način Agrokoru dati jednu injekciju likvidnosti od nekoliko stotina milijuna eura kako bi se kompanija održala.

Koliko god negirali, ali problemi Agrokora su velika stvar. Izvor Financial Timesa im je rekao da će, ukoliko Agrokor zaista propadne, to imati katastrofalne posljedice na Hrvatsku. Upravo zato su sada sve snage 'upucane' prema Agrokoru kako bi se stabiliziralo njihovo poslovanje. Sve to, piše FT, nastoji se napraviti prije Uskrsa, kada Konzumovi dućani zarađuju značajan dio godišnje zarade.

Osim toga, svima je jako važno da Konzum opstane i za vrijeme turističke sezone, koja je za Hrvatsku jako važna, pa tako i za Konzum koji bi od tog prometa mogao profitirati.

Financial Times se pozabavio i samom strukturom Agrokora, za kojeg su naveli kako je počeo padati zbog već puno puta viđenih razloga na sličnim primjerima: preveliko širenje uz previsoke troškove, loša kontrola financija i neadekvatno vodstvo kompanije.

FT izdvaja kupnju Mercatora kao jedan od posebno čudnih dealova koje je Todorić sklopio. Mercator naime nije mogao poslovno i operativno integrirati prije nego je njegov dug snižen na dogovoreni iznos, što Agrokoru nije uspjelo.

U Agrokoru su pokušavali sve od tada napraviti kako bi se održali na nogama. FT javlja da je Todorić razmišljao čak i o izlasku na burzu s uspješnim prehrambenim brendovima. No, stvari su se strmoglavile neviđenom brzinom od siječnja, kada su u Agrokoru shvatili da im dogovor o refinanciranju neće uspjeti.

Što se dogodilo otada svi znamo - dobavljači su se pobunili, prestali isporučivati robu, banke su se 'probudile', došao je Alvarez, donesen Lex Agrokor, Todorić je smijenjen, Vladin povjerenik postao je Ante Ramljak, Alvarez je otišao, dobavljači su nastavili s isporukom robe...

No, Agrokoru nema spasa bez debele financijske injekcije, a prema najnovijim informacijama banke su umjesto najavljenih 150 milijuna eura odobrile samo 80 milijuna eura. I za kraj, FT navodi mogućnost da bi se Jamnica mogla prodati nekome u inozemstvu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • hrza 07:55 14.Travanj 2017.

    Agrokor je preminuo a Ramljak je kao grobar došao po posmrne ostatke.

  • Zdenko4792 12:25 13.Travanj 2017.

    FT mulja u nečiju korist dakako, nije teško pogoditi čiju. Kako bi bilo pogubno napraviti ono što se radi u cijelom svijetu kad nastupe ovakve okolnosti? Srediti situaciju po zakonu a ne pisati nove zakone prema grešnicima. Tuđman nas je ... prikaži još! na početku pitao jesmo li za promjene u sistemu i mi smo naivno pristali ne znajući što "kibidabi" smjera. Nakon 26 godina bilo bi vrijeme za ponovit pitanje na referendumu. Josipović je o tome govorio ali nikoga nije zanimalo.

  • crazy.dictator 11:29 13.Travanj 2017.

    u jamnici sam pocetkom rata zamalo dva puta"otegao papke" a sad budu je prodali strancima. mogli smo je odmah ostaviti cedama. zakaj su momci tamo izginuli