Ekonomix
229 prikaza

Inflacija je štedišama dosad otela više od 25 posto kupovne moći

Tomislav Miletić/PIXSELL
Opet ću kao papagaj ponoviti kako jedino tržište dionica povijesno ima veći rast i čuva vrijednost imovine od inflacijskog razaranja – piše veteran tržišta kapitala Milan Horvat

Probajte si zamisliti da hrvatski građani na štednji na tržištu kapitala godišnje izgube dvije milijarde eura. Koji bi to bili naslovi u novinama! A u financijskom poslovanju građana i poduzeća zapravo je tako već desetljećima. Samo što je to lijepo zapakirano u nerizičnu bankarsku štednju – na LinkedInu piše veteran tržišta kapitala, Milan Horvat. Banke su u Hrvatskoj u prvom polugodištu ove godine ostvarile dobit 704 milijuna eura, oko 50 posto više nego u istom razdoblju lani. Samo su na kamatama ubrale 1,202 milijarde eura prihoda, a imale su tek 205,5 milijuna eura kamatnih rashoda. Ukupan neto prihod banaka na kamatama bio je 996,5 milijuna eura, 60 posto više nego prošle godine. Na prošloj aukciji trezorskih zapisa banke su odbile kreditirati državu jer im je ponudila premalu kamatu, pa je ministar financija rekao da će trezorce ponuditi građanima, kao što je prije toga morao izdati "narodne obveznice" i pri tome otkrio da tržište obveznica kao dio tržišta kapitala može funkcionirati kad mu daš priliku. Od buđenja prije tri godine, inflacija je do sada otela više od četvrtine kupovne moći koju su hrvatski građani imali sa svojom štednjom.

 | Author: Marko Picek/PIXSELL Marko Picek/PIXSELL

Nakon što je inflacija dosegnula maksimum od 13,4 posto, pa se krenula spuštati, potrošačke su cijene u Hrvatskoj u kolovozu bile 7,8 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec. Opet ću kao papagaj ponoviti kako jedino tržište dionica povijesno ima veći rast i čuva vrijednost imovine od inflacijskog razaranja. Znam da sam mnogima dosadan, čak iritantan. Sorry. Nikada građanima ove države ni jedan financijski niti ekonomski, a najmanje politički autoritet, nije ni pokušao objasniti da je neusporedivo skuplje imati ovo što se gordo naziva tržištem kapitala u Hrvatskoj, nego da je ono zaista ozbiljno razvijeno. O opurtunitentnom trošku takvog stanja nema smisla ni pisati, jer se radi o stotinama milijardi eura koje drugi zarađuju na građanima i firmama u Hrvatskoj, a oni i ne znaju kako ih gube, osim što smo polako svjesniji kako smo u usporedbi s građanima država koje imaju razvijeno tržište kapitala sve siromašniji. Kako to? Nemam baš ništa protiv banaka. Upravo suprotno, iznimno cijenim da taj sektor tako uspješno posluje te svima koji me pitaju preporučujem da bar dio štednje ulože u njihove dionice i uzmu 10-15 posto dividende, umjesto 0,5 posto kamate – piše Horvat.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 19:18 12.Rujan 2023.

    Kapitalizam unistava