Ekonomix
1326 prikaza

Kako investirati: Kupiti fizičko zlato ili uložiti u ETF na zlato?

Zlato
CC0
Dok razmišljam, kupiti fizičko investicijsko zlato, dakle zlatnike ili poluge, ili uložiti u ETF na zlato (ETF je exchange traded fund), nije nevažno što smatra suosnivač InterCapitala, Tonći Korunić

OK - savjet ne tražim niti bih ga dao - odlučio sam, dijelom ušteđevine kupit ću zlato. Dok razmišljam, kupiti fizičko investicijsko zlato, dakle zlatnike ili poluge, ili uložiti u ETF na zlato (ETF je exchange traded fund), nije nevažno što smatra suosnivač InterCapitala, Tonći Korunić. U intervjuu za poslovniFM, Korunić je rekao da je mnogo pametnije kupiti ETF na zlato, nego poluge.

Uvijek ista rečenica, sve je u povjerenju. Recimo, čovjek o kojemu ću vjerojatno napisati knjigu, koji se obogatio na kriptovalutama, među ostalim što je radio u tom svijetu, vodio je mjenjačnicu. I neko jutro prije nešto godina mjenjačnica ne radi. Klijenti zabrinuti i bijesni, većina uvjerena da je odmaglio s njihovim bitcoinima i etherima. A on se razbolio. Bolest je bila takva da je dan ili dva bio bez svijesti, a samo je on mogao voditi posao. Dok se nije probudio, došao svijesti, svijet njegovih klijenata je stajao, za mnogo njih se može reći da je to bio veći pakao nego za njega.

Zlato | Author: Pixabay Pixabay

Dakle, ne radi se tu samo o povjerenju u nečije poštenje, nego i da posao vodi tako da smo svi mi koji surađujemo sigurni. Ako sam kupio fizičko zlato ili srebro koje netko skladišti za mene, odluči li ga netko kupiti od mene jer mu treba u industriji, hoće li se ispostaviti da to zlato i srebro nikad nije postojalo, da su ljudi godinama jedni drugima prodavali okladu da će netko "zrak" platiti više ili će ga netko doista dočekati u skladištu i predati mu polugu zlata ili srebra? Pa neka s njom radi što hoće. Ili će namjere biti najbolje, ali će netko uspjeti ukrasti zlato ili srebro?

Povjerenje... Poslao sam mail brokeru, zamolio sam termin za sastanak, da zajedno razmotrimo opcije ulaganja. Prvi put otkad radim s tim brokerom odgovor nisam dobio za samo nekoliko minuta. To jest, uopće nisam dobio odgovor. Prijatelj koji na sastanak želi sa mnom, i ja, uz čaj smo našli deset razloga zašto investicijski bankar nije odgovorio na mail. Od nesklonosti ćakulanja s novinarom, makar se novinar zakleo da će sve zadržati za sebe, ili će prešutjeti samo ime kuće s kojom radi, ali ne i akcije na tržištu nakon razgovora, do preopterećenosti poslom brokerske kuće, nezainteresiranosti za maloga klijenta... Banalno, mail je završio u spamu. Prvi put u X godina komunikacije mail poznatog pošiljatelja je, hej, završio u spamu! Nastavit će se...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.