Ekonomix
497 prikaza

Marić: Porezna reforma osigurala je plus u proračunu

PIXSELL
Ministar financija Zdravko Marić na prvi dan 2018. godine rekao je kako je državni proračun Republike Hrvatske po prvi puta od njezinog osamostaljenja 'u plusu'

U intervjuu za Hrvatsku radioteleviziju ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako je Hrvatska, po prvi puta nakon osamostaljenja, u suficitu. Javni se dug smanjio sa 80 posto BDP-a na 78 posto BDP-a, a ministar kaže kako je za to zaslužna porezna reforma.

- U petak smo zaključili riznicu i platili sve unešeno u sustav. Godina 2017. je bila povijesno uspješna. Konačne podatke ćemo imati na proljeće kad će Državni zavod za statistiku i Hrvatska narodna banka objaviti službene podatke uz verifikaciju Eurostata; no možemo reći da smo u odnosu na originalni plan 5 milijardi ostvarili bolji rezultat, s prihodovne i s rashodovne strane. Ali ovaj put smo prvi puta od 2009. povećali plaće, indeksirali mirovine, ostvarili uštede na kamatama - rekao je za Dnevnik HTV-a ministar Marić.

 Marić je rekao kako su 'na polovici mandata već ispunili i premašili cilj koji su si zadali za cijeli mandat', a napomenuo je kako je za suficit zasigurno zaslužna i dobra turistička sezona. Osim na godinu u koju smo upravo ušli ministar je pričao i o planovima za 2019.

"Porezna reforma je korak u pravom smjeru"

-  U 2018. smo već definirali okvir porezne politike, ali ja mogu i ovim putem reći, i na neki način obećati građanima, da ćemo ponovno učiniti jedan značajan iskorak i napraviti i dodatne analize i procjene a onda i doći s prijedlogom kvalitetnih mjera daljnjeg poreznog i administrativnog rasterećenja za 2019. godinu. Mislim da su nam ovi rezultati stvorili dovoljno prostora, a dosadašnji rezultati porezne reforme nam zapravo pokazuju kako je to definitivno korak, odnosno put u pravom smjeru - zaključio je ministar Marić.

Marić je pojasnio i kako se u potpunosti odustalo od ideje poreza na nakretnine, te je on izbačen iz Zakona o lokalnim porezima te će građani plaćati, kao i do sada, komunalnu naknadu. Osvrnuo se i na reformu posrnulog zdravstvenog sustava i najavio kako slijedi 'reformski paket na troškovnoj strani, kao i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje'.

Napomenuo je kako je ovo 'povijesno uspješna godina', kao i da će se rezultati spomenutih reformi dodatno vidjeti kroz godine jer 'su dugovi reprogramirani na razdoblje od 12 godina'.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 08:48 03.Siječanj 2018.

    Plus u proračunu,ali minus u našim novčanicima.